"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kimler eğitilebilir?

M. Fahri UTKAN
02 Haziran 2016, Perşembe
Teorik olarak; aklı başında, düşünme melekesi açık, konuşmasını bilen veya bilmeyen bütün canlılar eğitilebilir.

Bu canlılara insanlar ve hayvanlar dâhildir. Zaten bunun böyle olduğu çevremize baktığımızda açık ve seçik olarak görülmektedir. Fakat bizim konumuz elbette ki “İnsanların eğitimi”‘dir. O halde; “Eğitim ne zaman başlamalı?” sorusunun cevabına bakalım.

“Beşikten mezara kadar ilim tahsil ediniz” (Hadis) ve “Bir insanın eğitimi, mezara kadar tamamlanamaz.” (Robert E. Lee) sözlerinde görüldüğü ve anlaşıldığı gibi, eğitim insanın doğumundan itibaren başlamaktadır. 

Aslında eğitim eş seçiminde başlamaktadır. Şu hadiste görüldüğü gibi; “Evleneceğiniz hanımı iyi seçin. Onlar çocuklarınızı yetiştireceklerdir.”

Demek ki, çocuğun eğitimi daha eş seçiminde başlamaktadır. Ondan sonra sırasıyla çocuğun eğitimi, doğumuyla beraber, aile içinde, çevrede, okulda, işyerinde, toplum içinde vs. yaşadığı süreçte, ta ki ölüme kadar sürmektedir.

D. Nolte, çocukların ve/veya gençliğin eğitimi ile ilgili o kadar güzel ve kapsamlı söylemiş ki, bu konuda pek fazla söz söylemeye gerek kalmayabilir belki de: 

“Eğer bir çocuk, sürekli eleştirilmişse, kınama ve ayıplamayı öğrenir.

Eğer bir çocuk, kin ortamında büyümüşse, kavga etmeyi öğrenir.

Eğer bir çocuk, alay edilip, aşağılanmışsa, sıkılıp utanmayı öğrenir.

Eğer bir çocuk, utanç duygusuyla eğitilmişse, kendini suçlamayı öğrenir.

Eğer bir çocuk, hoşgörü ile yetiştirilmişse, sabırlı olmayı öğrenir.

Eğer bir çocuk, desteklenip yüreklendirilirse, kendine güven duymayı öğrenir.

Eğer bir çocuk övülmüş ve beğenilmişse, takdir etmeyi öğrenir.

Eğer bir çocuk, hakkına saygı gösterilerek büyütülmüşse, inançlı olmayı öğrenir.

Eğer bir çocuk kabul ve onay görmüşse, kendini sevmeyi öğrenir.

Eğer bir çocuk aile içinde dostluk ve arkadaşlık görmüşse, bu dünyada mutlu olmayı öğrenir.”1  

Görüldüğü gibi D. Nolte, çocukların eğitimi alanında hemen hemen her konudan bahsetmiş ve güzel noktalara parmak basmış. Yalnız bize göre birkaç noktayı atlamış.

Bir çocuğun nasıl imanlı, ahlâklı, manevî yönü kuvvetli olarak yetiştirilmesi gerektiğini tam olarak açıklamamış.

Belki de yaşadığı toplumda gördüğü kadarıyla iktifa etmiş olabilir. Bizim gibi Müslüman toplumlarda, eğer bir çocuk ailesinde İslâmî hayatın yaşandığını görmüşse, nasıl Müslüman olunur, öğrenir.

Yine Müslüman bir toplumda, eğer bir çocuğa Peygamberimiz (asm) tanıtılırsa, nasıl ahlâklı olunur öğrenir.

Yine Müslüman bir toplumda, eğer bir çocuğa, hem maddî ilimler hem de dinî ilimler beraber verilirse, her iki yönü kuvvetli insan olmayı öğrenir.

Yine Müslüman bir çevrede, eğer bir çocuk devamlı okuyan insanlar görürse, o da hayatı boyunca kitap okuyan bir kişi olur.

Eğer bir çocuk anne ve babasının devamlı iman ve Kur’ân hizmeti içinde koşuştuğunu görürse, o da bu hizmetin içinde hayatını devam ettirir.

Okunma Sayısı: 4428
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı