"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Avustralya Notları (1)

M. Latif SALİHOĞLU
20 Kasım 2014, Perşembe
Niyet ile kısmet, farklı olur zaman zaman. Tedbir ile takdir de öyle...

Avustralya (5. Kıt’a) seyahatimizi, iki haftalık bir süreye göre aynen planladığımız gibi de uyguladık. 
Ne var ki, günlük yazılarımıza ancak üç hafta sonra başlayabildik. Bu gecikmenin sebebi, elde olmayan gelişmeler ve hiç hesapta görünmeyen—yakınların vefatı gibi—bazı vukuatlar...
Yine de nihayetsiz şükürler olsun ki, dünyanın en uzak diyârına kadar gidip geldik ve yeniden vazifemizin başına döndük.

Pasaport-Vize işlemleri

Elindeki pasaportun rengi, şekli, türü ne olursa olsun, Avustralya’ya gitmek için yine de “özel vize” almak zorundasın. Başka türlü gidemiyorsun.
Evvelâ, o ülkenin güvenilir bir adresinden özel dâvet almak durumundasın.  Bununla bağlantılı olarak, detaylı kimlik bilgilerine ilâveten Avustralya’ya gidiş-geliş süresini içine alacak şekilde uçuş bilgileriyle özel form kâğıtlarını doldurmak mecburiyeti var.
Ne var ki, o ülkenin topraklarına ayak basmak ve özellikle pasaport kontrolünden geçebilmek için bu da yetmez. Ayrıca, indiğiniz hava limanında el yazısıyla özel bir form doldurarak, bunu mevcut pasaport-vize bilgileriyle yeniden doğrulatmak gerekiyor.

Yekûn 18-20 saat havada

Türkiye’den Avustralya’ya direkt uçuş yok. Zira, mesafe çok uzun. Kuzey Yarım Kürenin ortalarından, Güney Yarım Kürenin ortalarına gidiyorsunuz.
Bu sebeple, mesafeyi nisbeten kısaltacak bir başka havalimanına gitmek ve oradan ayrıca transit/aktarma ile ikinci etap uçuşu yapmak durumdasınız.
Bunun için de, alternatif hava limanları var: Dubai, Singapur, Kuala Lumpur gibi... Biz, Malezya Hava Yolları uçağı ile önce Kuala Lumpur’a gittik. Orada üç-dört saatlik bir moladan sonra, yine aynı firmanın uçağıyla Melbourne’e transfer olduk.
Gidişte, sadece uçuş müddeti 10.5+7.5 olmak üzere, toplam 18 saat sürdü. İlâveten, üç saat de mola süresi.
Dönüşteki uçuş müddeti ise, 8.5+11.5 olmak üzere yekûn 20 saati buldu. İlâveten, 4 saatlik transit bekleme süresi. Böylelikle, toplam seyahat müddeti 24 saati buluyor. Hatta, bazen geçtiği de oluyor.
Dönüş yolunda havadaki sürenin daha uzun sürmesinin sebebi ise, “uçağın hareket yönü ile yer küresinin hareket istikametindeki tersleşme durumu” olduğu ifade ediliyor.

Çok farklı bir dünya

Başkenti Canberra olan Avustralya'nın en büyük şehri, yaklaşık 5 milyon nüfusuyla Sydny’dir. İkinci büyük şehri ise, tahminen 4 milyon civarındaki nüfusuyla Melbourne gelir.
Toplam nüfusu 25 milyonun altında bulunan koca Avustralya kıt’asındaki nüfusun yaklaşık yarısı, ilk beş sırayı teşkil eden büyük şehirlerin merkezinde ve çevresinde yer almaktadır.

* * *

Toprak genişliği Türkiye’nin neredeyse on misli büyük olan Avustralya’nın toplam nüfusu ise, Türkiye’nin ancak üçte biri kadardır.
Dolayısıyla, nüfusa oranla arazisi çok geniştir. Fazla yağış alamayan orta kısımlarında uçsuz bucaksız çöller, kurak bölgeler yer alır.
Etrafı çepeçevre okyanus (Hint ve Pasifik Okyanusu) suları ile çevrili olan bu kıt’a ülkesinde, tarım ve hayvancılık alabildiğine gelişmiş durumda.
Geniş sahil kordonu bol miktarda yağış aldığından, arazisi de ziraate pek elverişlidir.
Burada canlı hayvan fiyatı çok ucuz. Et çeşitleri Türkiye’nin yarı fiyatına. İşçilik ücreti ise bir hayli yüksek. Emek ve bakım isteyen meyve ve bilhassa sebze fiyatları, yer yer Türkiye’nin 5-10 katına kadar çıkabiliyor.

* * *

Avustralya kıt’asında, dünyanın hemen her yerinden gelip yerleşmiş insan çeşidine rastlamak mümkün. Her dinden ve her ırktan insan...
Sayı itibariyle, liste başında Avustralya’nın yerlisi olan Aborijinler gelir. Görünürde ise İngilizler... Onu sırasıyla İrlandalı, İskoç, İtalyan, Alman, Çinli, Yunan ile dünyanın mühtelif ülkelerinden göçüp gelen Müslümanlar takip ediyor.
Bir çok yönüyle kolonisi olduğu İngiltere’ye de benzeyen Avustralya. karma/kozmapolit nüfus ve daha başka sebeplerle, dünyanın en medenî ve en rahat yaşanılır kıt’a ülkesi halini almış durumda.
(Devamı var)

RUZNÂME

Darbeli siyaset: İlk Koalisyon

 

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir koalisyon hükümeti 20 Kasım 1961’de kuruldu. AP-CHP ortaklığında kurulan bu ilk koalisyon hükümetinin başına İsmet Paşa getirildi.
Bu yeni siyasî handikap, aynı zamanda darbeci cunta idaresinin ilk siyasî meyvesi oldu.
27 Mayıs İhtilâli sonrasında yapılan ilk genel seçimler, hiçbir partiye tek başına iktidar şansı getirmedi.
Zira, evvelâ demokrasi hançerlenmiş ve siyasî yapı darmadağın edilmişti.
İkincisi, darbenin en önemli gerekçelerinden biri ve belki de birincisi, yapılan her seçimden zaferle çıkan DP lideri Menderes'in önünü kesmek (hatta işini bitirmek) ve halkın nazarında itibarı düştükçe düşen CHP lideri İsmet Paşayı yeniden ülkenin başına getirtmekti.
Bu sebeple, CHP'nin oylarını bölecek hiçbir partiye müsaade edilmezken, DP'nin taban oylarını bölüşecek 3 ayrı partinin seçime katılmasına izin verildi.
Seçimde yarışan dört partinin yüzdelik oy oranları ile milletvekili sayısı şu şekilde gerçekleşti:

CHP:     36,7    173
AP:       34,8    158
CKMP:  13,9     54
YTP:     13,7     65

***

@salihoglulatif’ten: Dünyanın tâ öbür ucundan, Avustralya'daki dost ve kardeşlerden sizlere kucak dolusu selâm getirdik. İntıbalar, inşaallah bugünden itibaren, peyderpey...

Okunma Sayısı: 3153
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Bahattin

    20.11.2014 13:32:08

    Hoş geldiniz, Avustralya'da daha önce ziyaret edenlerden aldığım bilgiye göre, herhalde sözde demokrasi değilde, gerçek demokrasinin uygulandığı şanslı ülkelerden biridir, sizde gezip gördünüz, sizdende bigi alırız inşaallah, yazılarınızıda özlemiştik, hayırlısı, size ve bütün Yeni Asya'nın Sadık yazarlarına, Sadık okuyucularına hayırlı muvaffakiyetler dileriz.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı