"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Balıkesir’de Çarşamba Hutbesi

M. Latif SALİHOĞLU
08 Şubat 2016, Pazartesi

GÜNÜN TARİHİ: 7-8 Şubat 1923

Evlilik meselesi için İzmir’e gelen M. Kemal, Latife Hanımla 1923 senesi 29 Ocak günü nikâh masasına oturdu. Bu resmî nikâhın şahitlerinden biri Fevzi Paşa, diğeri ise Karabekir Paşa idi.

Aynı günlerde, Birinci Lozan Konferansı henüz devam ediyordu. 4 Şubat’ta, görüşmelerin kesintiye uğradığı haberi geldi.

M. Kemal ve beraberindeki üst düzey yöneticiler ve komutanlar, 7-8 Şubat günlerini Balıkesir’de geçirdiler. Burada yaşananları, heyette bulunan Kâzım Karabekir’in “Günlükler”inden takip edelim: “7 Şubat’ta (1923, Çarşamba günü) Ulucami’de (Zağnospaşa Camii) öğle namazını kalabalık bir cemaatle kıldık. Sonra mevlid okundu. Bundan sonra da M. Kemal Paşa minbere çıkarak hutbe okudu. En mutaassıp bir hocanın söyleyemeyeceklerini söyledi: ‘Dinimiz son ve ekmel dindir. Kànun-i Esâsî (Anayasa), Kur’ân-ı Azimüşşân’daki nüsûstur/nâsslardır.’”

Burada verilen mesaj şudur: Yakında kuracağımız devletin anayasası, doğrudan doğruya Kur’ân’daki nâsslara, hükümlere dayanacak.

* * *

Uğur Mumcu, kendi elinde bulunan nüshadaki Karabekir’e ait notlara istinaden yazdığı “Kâzım Karabekir Anlatıyor” isimli kitapta yine onun kaleminden şu ifadeleri aktarıyor: “Hutbede, gerek mutaassıp bir dil ve edâ ile İslâmiyeti ele alması ve gerekse siyasî bir fırka teşkiline ve onun başına geçmeye karar verdiğini ilân etmesi, bende şu kanaati tamamladı: Napolyon, vaktiyle Başkomutanlıktan nasıl bir fırka (parti) ile imparatorluğa çıkmışsa, şimdi Mustafa Kemal Paşa da aynı sûrette Başkomutanlıktan tek fırka (tek parti) ile—karşı gelmekliğime rağmen—Hilâfet ve Saltanatı inhisarına almak mefkûresine yürüyecektir. Bu yolda benim vatan ve millete karşı vazifem, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da bu tehlikeli yolun önüne geçmek olacaktır. Şüphesiz ki, samimiyet ve ikna ile sonuna kadar uğraşmak ve mümkün olmazsa cephe almakla.”

Karabekir Paşa, burada dile getirmiş olduğu “merdâne tavrı”nda sebat eder. Lozan görüşmelerinin bitiminden ve alınan kararların Millet Meclisi’nde kabul edilmesinden hemen sonraki ilk hükûmet icraatinin “Hilâfeti kaldırmak, Medreseleri kapatmak ve İslâm dinini hayattan silmekle tamamen dinsiz bir nesil yetiştirmek” olduğunu görünce, yakın arkadaşlarıyla birlikte hemen harekete geçer ve Halk Fırkasına karşı bir siyasî cephe mânasında (TCF) Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasını kurarak bu partinin başına geçer.

Ne var ki, bu harekette çok geç kalınmıştır. Zira, artık iş işten geçmiş ve atı alan Üsküdar’a çoktan geçmiştir: Üstelik, hem TCF’nin, hem de parti mensuplarının başına gelmeyen ezâ-cefâ kalmadı.

* * *

M. Kemal Paşa, Balıkesir’de verdiği hutbeden sonra Karabekir’in fikrini öğrenmek ister. Bu safhayı da şu şekilde anlatır, Karabekir Paşa: “Akşam, M. Kemal Paşa bugünkü beyanatını nasıl bulduğumu sordu. Ben de dedim ki: ‘Dünya işlerini camilere soktuğumuzun acısını çektiğimiz yetmez mi paşam? Millî işlerimizi neden yine camilere sokuyoruz? Ve neden siz Başkumandan olduğunuz halde, dinle, hilâfetle bir din adamı gibi, hatta daha ileri giderek meşgul oluyorsunuz? Münevverlerimiz, haklı olarak bu gidişi iyi telâkki etmeyeceği gibi, bu yol da esasen tehlikelidir... Paşam, görüyorum ki, siz din ve hilâfet kuvvetlerine çok ehemmiyet veriyorsunuz. Şu halde, muhafazakârlara (statükoculara) dayanmak istiyorsunuz. Türk milleti teceddüde muhtaçtır. Ve bunu da uzmanlarla başarabiliriz. Din, vicdan kanaatidir; münakaşaya gelmez. İlim adamı olan bizlerin ve hele sizin bunu (dinî konuları) ele almanızı katiyen doğru bulmuyorum.’

“M. Kemal Paşa, mütalâalarımı samimî karşıladı. Ertesi gün yaverleriyle şu ifadesini bildirdi: ‘Ben, Karabekir’in bana bu kadar samimî olduğunu zannetmediğimden çok çekişeceğimizi tahmin ediyordum. Halbuki o çok açık yürekli ve candan insanmış. Beraber çalışacağımızı görerek memnun oluyorum.” (Age, s. 67)

Din,  Kur’ân, Peygamber...

Uğur Mumcu’nun “Karabekir Anlatıyor” isimli kitabının yanı sıra, daha başka kaynaklarda da yer alan M. Kemal’in din, Kur’ân, Türkler, Araplar ve Hz. Muhammed ile ilgili bazı sözlerini kaynaklarıyla birlikte naklederek fikriyatını daha iyi tanımaya çalışalım.

"Evet Karabekir! Arapoğlunun (Hz. Muhammed’in) yavelerini (atmasyonlarını) Türk oğullarına öğretmek için, Kur’ân’ı Türkçeye tercüme ettireceğim ve öyle okutturacağım ki, budalalık edip aldanmaya devam etmesinler." (Emre Yayınlarından Paşaların Kavgası, s. 159)

"Tarih bize öğretir ki, bütün dinler, milletlerinin cehaletlerinin yardımıyla, utanmaksızın Tanrı tarafından gönderildiğini söyleyen adamlar tarafından tesis olunmuştur." (Afet İnan, Atatürk'ün El Yazmaları)

"Tabiat insanları türetti ve onları kendisine taptırdı. Tabiatın herşeyden büyük ve herşey olduğu anlaşıldıkça, tabiatın çocuğu olan insan kendinin de büyüklüğünü ve haysiyetini anlamaya başladı." (E. Ziya Karal, Atatürk'ten Düşünceler)

"Türkler, Arap-İslâm dinini kabul etmeden evvel  büyük bir milletti. Bu dini kabul ettikten sonra, Türk milletinin millî rabıtaları gevşedi. Millî hisleri ve heyecanı uyuştu." (Afet İnan, Medeni Bilgiler, 1937 basımı, s. 12)

"Türk milleti, bir kelimesinin anlamını bilmediği halde, Kur’ân'ı ezberlemekten beyni sulanmış hafızlara döndü." (Afet İnan, Atatürk'ün El Yazmaları, 1998 baskılı TTKY, s. 365)

"Dini ve namusu olanlar kazanamaz, fakir kalmaya mahkûmdur. Önce din ve namus anlayışını değiştirmeliyiz. Partiyi, bunu kabul edenlerle kuvvetlendirmeli ve bunları çabuk zengin etmeliyiz." (U. Mumcu, Karabekir Anlatıyor, s. 84)

* * *

Karabekir, Ramazan ayı başında Ankara’ya geldiğini, M. Kemal’i ziyaret için ikindi vakti Çankaya Köşkü’ne gittiğini ve ortada bir “işret sofrası”nın kurulu olduğunu görünce de, hayretler içinde “Paşam, bu ne hal?” dediğini, yine Günlükler’de naklediyor.

“Balıkesir Hutbesi”nde duydukları ile Ramazan ayında Çankaya’da kurulan o “işret sofrası”nı dünyasında bağdaştıramayan Karabekir, adeta şoke oluyor ve ondan sonra yıllardır birlikte çalıştığı silâh ve siyaset arkadaşlarını yeniden tanımaya yöneliyor.

Okunma Sayısı: 3491
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Murat Turan Wetzlar

    10.2.2016 10:59:20

    Selamun Aleyküm Latif abi, yazilarinizdan cok istifade ediyorum. "Puzzle" yavas yavas bütünlesiyor :) Allah razi olsun.

  • Garib Doğu

    8.2.2016 12:44:23

    Keşke tarihi ve tarihi şahsiyetleri doğru bilsek,doğru öğrensek.Öbjektif tarihçilerimiz olsa...Olayları ve şahısları olduğu gibi,ne eksik ne fazla anlatsalar...Tarihin yazılmasında hakim güçler rol oynamasa.Toplumun değişik katmanları o kadar değişik,farklı tarihi bilgilere ve tarihi şahsiyetlerle alakalı malumata sahipler ki bu farklılıklara hayret etmemek elde değil.O kadar taban tabana zıt fikir ve görüşler var ki;bunları bir arada düşünmek ve sağlıklı neticeler çıkarmak mümkün değildir.Müthiş bir kafa karışıklığı oluyor.Doğru ile eğri birbirinden ayırt edilemez hale geliyor.Bu keskin ve son derece zıt malumat sahiplerinin sağlıklı ilişkileri bozuluyor. ''Ya olduğun gibi görün veya göründğün gibi ol'' Mevlana Hz.lerin güzel ve asil sözü,hem ferdin,hem milletin,hem devletin ve hem de tarihin hayatında tecelli etmeli.Birbirine son derece zıt fikir ve düşüncelerden,tarihi malumatlardan mutlaka kurtulunmalıdır ki maddi ve manevi saadetler etrafımızı sarsın..

  • DEMOKRAT

    8.2.2016 09:34:00

    ifrat ve tefrit...bu yolun ortası yok...ha dinsizliği kullananlar ha dini kendi çıkarlarına kullananlar....fark var mı?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı