"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Karabekir Trabzon’da Kolordunun başında

M. Latif SALİHOĞLU
19 Mayıs 2018, Cumartesi
Yakın tarihimize dair yalanları bir bir düzeltmeye ve nesillere doğru tarihi yansıtmaya devam ediyoruz.

Meselâ, tâ başından beri uydurulmuş ve milyonlarca insanımıza yutturulmuş en büyük yalanlardan biri, Kurtuluş da denilen İstiklâl Harbi’nin 19 Mayıs 1919'da Samsun'dan başlatıldığı masalıdır.

Hakikat ise şudur: Millî Mücadele hareketi, Osmanlı'nın mağlûbiyetini tescilleyen 30 Ekim 1918 tarihli Mondros Mütarekesi Antlaşması’ndan hemen sonra başladı.

Bir önceki yazıda da ifade ettiğimiz üzere, Anadolu ve Trakya'nın hemen her yerinde Müdafaa-yı Hukuk-u Millîye Cemiyetleri kurulmaya başlandı. Bu cemiyetlerin mensupları da, her türlü sıkıntı ve tehlikeyi göze alarak, canla-başla mücadele meydanına atıldı.

Hürriyet ve istiklâl mücadelesinin yurt genelinde ve düzenli orduların iştirakiyle başlatılması safhasında ise, 19 Nisan 1919'da Trabzon'a çıkan Karabekir Paşa’nın oynamış olduğu aktif rol, bu meselede birinci plânda geliyor. İşte, bu çarpıcı gerçeğin detaylı bilgileri...

* * *

1906’dan itibaren düzenli şekilde “Günlük” tutan Karabekir'in yazı ve evrakları, 1927'den sonra evine defalarca yapılan baskınlarla toplatılıp yok edilmeye çalışıldı. Ancak, yine de tamamını imha edemediler.

Hasbelkader kurtulabilen bilgi ve belgeler kitaplaştırıldığında, bu kez o kitaplar toplatılıp yasaklanması cihetine gidildi. Neyse ki, o devirler artık geride kaldı. Karabekir Paşanın eserleri ve günlük notları derlenip toparlanarak yeniden neşredilmeye başlandı. İşte, size o Günlükler’den konumuzla ilgili kısımlarını burada özetler halinde takdim etmek istiyoruz. Tâ ki, İstiklâl Harbi’yle ilgili hem yalan-yanlış bilgilerden bir arınma, hem de doğru bilgilere ulaşma şansı, imkânı hâsıl olsun.

* * *

12 Nisan 1919 Cumartesi: Hareket. Gülcemal Vapuru ile akşama kalktık. Kız Kulesi ile Selimiye arasında demirledik. Geceyi vapurda geçirdik. İtilâf (İngilizler) kuvvetleri kontrol edecek!.. Şark'taki plânımı yaverlerime anlattım: İstanbul, daima değişir. Edirne’de Cafer Tayyar Bey, Sivas’ta Re’fet ile Salahattin Bey, Konya’da Fahrettin Paşa, Diyarbekir’de Cevdet Bey, Balıkesir’de Yusuf İzzet Paşa, İzmir’de Ali Nadir Paşa, Ankara’da Ali Fuat Paşa var; Erzurum’daki 15. Kolordunun başında ise ben varım. 

13 Nisan 1919 Pazar: Sabahleyin Boğaz'dan çıktık. Hava rüzgârlı ve bulutlu. Büyükdere'de İngiliz bayrağı çırpınıyor. "Hepiniz, hepiniz inmeye mahkûmsunuz" dedim.

14 Nisan 1919 Pazartesi: Zonguldak’a sabahtan evvel vardık. Hava yağmurlu... Burada kömür hazır değilmiş. Bir saat kadar Kozlu’ya gemi döndü. Buradan kömür aldı.

17 Nisan 1919 Perşembe: Samsun'a vardık. Hafif bir rüzgâr gemiyi sallamıyor. ...Samsun'da bir Hint (sömürge) bölüğü, limanda bir İngiliz torpido ve muhribi var. Rumlar kırk-ellişer kişilik çete halinde fenalık yapıyorlarmış. 

18 Nisan 1919 Cuma: Ordu ve Giresun’a uğradık. İkisi de medenî manzaralı. ..Millî hareketimiz hakkında icap edenlerle görüştüm. Silâhlı teşkilâtlarının kuvvetlendirilmesini söyledim.

19 Nisan 1919 Cumartesi: Trabzon.

Sabahtan evvel sakit ve lâtif bir havada Trabzon’a vardık. Yeni vali Galip Beyle birlikte sâhile çıktık. Kıta-i muntazıra ve memurîn ve erkân ve ahaliyi selâmladık. Belediyeye gittik. 

Öğle yemeğinde Vali beyle birlikte belediye namına verilen ziyafette idik. Yemekten sonra İstanbul’a hareket üzere olan Şehzâde Miralay Cemaleddin Efendiyi ziyaret ettim.

Trabzon Muhafaza-i Hukuk Cemiyeti, eşraftan 21 kişi. 11’i heyet-i merkeziye, 10’u heyet-i idare. Hedefleri Avrupa’ya heyet göndermek. Rica edecekler... 

Dedim ki: "Bu iş ölüme mahkûm hastanın başında, memlekete mersiye okumaktır. Bugün iş Mehmed’in süngüsünün ucundadır. Ben ve ordum bu uğurda öleceğiz ve kuvvetle milletin hakkını alacağız. İstanbul’daki İtilâf donanması bugün bostanlardaki korkuluk gibidir. Ermenileri ise, bir hamlede ezmek hiçtir."

Bu fikrim belediye reisine ve bazılarına hüsn-i tesir etti ve bu esasta çalışmaya başladılar.

***

@salihoglulatif:

Mevcut iktidarının din ve mukaddesât yolunda 16 senedir yaptıklarının tamamını toplasanız, Ayasofya'nın temsil etmiş olduğu mânâ ve mânevîyatın çeyrek değeri dahi etmez.

 

Okunma Sayısı: 3858
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı