"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Madanoğlu Cuntası

M. Latif SALİHOĞLU
09 Mart 2017, Perşembe
GÜNÜN TARİHİ: 9 Mart 1971

Darbeden ve cuntacılıktan sâbıkalı olan Korg. Cemal Madanoğlu, 9 Mart 1971’de hükümet ve parlamentoya karşı darbe girişiminde bulundu.

Ne var ki, bu darbe teşebbüsüyle ilgili istihbarî bilgilerin hem Genelkurmay Başkanı Memduh Tağmaç’a, hem de I. Ordu Komutanı Faik Türün’e zamanında bildirilmesi sebebiyle, hareket akamete uğradı.

Darbe teşebbüsü 9 Mart’a göre planlandığı için, bu hareketin ismi tarihin kayıtlarına “9 Mart Cuntası” şeklinde geçti.

Şimdi, “müzmin cuntacı” olarak da bilinen Madanoğlu’nun kànun dışı faaliyet seyrine ve darbecilik-cuntacılık hareketlerine kısaca bir nazar gezdirelim.

Cuntacılık huyu değişmedi

Kuleli Askerî Lisesi mezunu olan Cemal Madanoğlu (1907-1993), son derece çalkantılı, sarsıntılı bir hayat mâcerası yaşadı.

Korgenerallikten emekli edilen Madanoğlu, 27 Mayıs (1960) Darbesinin baş aktörlerinden biri olduğu gibi, daha sonraki yıllarda da defalarca darbe hedefli cunta faaliyetleri içinde bulunmuş ve sırtına "Cuntacı" damgasının yapışmasına adeta haklılık kazandırmıştır. Yani, tescilli bir cuntacıdır kendisi.

1926-61 yılları arasında bilfiil askerlik hizmetinde bulunmuş olan Madanoğlu, yurdun muhtelif yerinde değişik rütbelerle görev yaptı.

Bu arada Kore Harbine de iştirak eden Madanoğlu'nun tarihe geçen ve en çok dikkat çeken yönü, 27 Mayıs Darbesi’nde üstlenmiş olduğu aktif rolüdür. 

O darbe, aslında “Albaylar Cuntası”nın alt yapısını hazırlamış olduğu bir vahşi müdahaledir. 

Ne var ki, Genelkurmay Başkanı dahil olmak üzere, neredeyse bütün generalleri dışlayan bu cuntaya, belirli bir merhaleden sonra "cesaret" gösterip dahil olan Tuğgeneral Madanoğlu, kısa sürede sivrilerek cuntanın başı konumuna geldi. Nitekim, darbenin yapıldığı gece, cuntanın başında bulunan da o idi; kısa süre önce emekliye sevk edilen eski Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Cemal Gürsel ise, aynı gece alelacele getirilerek harekâtın başına bir nevi monte edilmiş oldu.

* * *

Tescilli cuntacı Madanoğlu, kısa süre sonra Korgenerallikten emekli edildi; ne var ki,  emeklilikte de rahat durmadı. 

Gerek Yassıada'da yargılanan Demokratlara ve gerekse onların siyasetteki boşluğunu doldurmaya çalışan Adalet Partililere karşı yeniden harekete geçilmesini ve Kemalistliğinden şüphe ettiği bu kimselere daha ağır ve caydırıcı cezaların verilmesini ileri süren bir fikirle, muvazzaf meslektaşlarını tahrik etmeye çalıştı. Onunla aynı kafada olan Albay Talat Aydemir, gizliden cunta faaliyetini yürüterek darbe teşebbüslerinde bulundu. (1962) Ancak, Aydemir ve arkadaşlarının iki sene arayla teşebbüs ettiği darbe teşebbüslerinde başarılı olamayıp sonunda darağacını boyladılar. (5.7.1964)

Şu müzmin hastalığa bakın ki, İsmet Paşa’nın tabiriyle "Talat ve üç–beş adamı"nın defterden silinmesi bile, Madanoğlu'nu darbecilik alışkanlığından vazgeçirmeye yetmedi. 

1971'de, ikinci kez tek başına iktidara gelen AP hükümetini devirmeyi kafasına koyan Madanoğlu, yeni bir cunta faaliyetini başlattı. En güvendiği adamı ise, sonradan MİT ajanı olduğu anlaşılan Mahir Kaynak.

Madanoğlu Cuntası, 9 Mart 1971'de yeni bir darbe teşebbüsünde bulundu. Ancak, bu darbe teşebbüsüne bir şekilde mani olundu. Hükümete muhtıra (12 Mart) vermekle yetinildi. Cuntanın sivil ve askerî kanadı böylece dağıtılmış oldu.

Ardından mahkemeye sevk edildiler. Mahkeme, 8 Şubat 1973'te başladı ve aylarca devam etti. Askerî mahkeme, kendince delil yetersizliğinden sanıklar hakkında beraat kararı verdi. (2 Ekim 1974)

9 Mart’ın diğer olayları

Bu arada, 9 Mart 1971’de ortaya çıkarılan darbe teşebbüsünün dışında, ayrıca şu hadiseler de yaşandı:

1- 19 Adalet Partili, Süleyman Demirel'in Başbakanlıktan çekilmesi için bir muhtıra hazırladı.

2- Başsavcılık, Erbakan Başkanlığındaki Millî Nizam Partisi’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

3- Güvenlik kuvvetlerinin denetimi altındaki ODTÜ'de, Mütevelli Heyeti tarafından Akademik Konseyinin feshedilmesi üzerine, Rektör Erdal İnönü görevinden istifa etti.

4- Genelkurmay Başkanı Memduh Tağmaç'ın başkanlığında toplanan Yüksek Komuta Konseyi tarafından "Olayları önlemede hükümetin yetersiz kaldığı" ifade edildi ve Başbakanın istifası istendi.

@salihoglulatif:

#Referandum'da #EVET de #HAYIR da çıksa, kesinlikle saygı duyarım. Ama, tercihlerden birini “hainlik-teröristlik” ile itham edenlere asla saygı duymam.

Okunma Sayısı: 9076
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ali R. Yardimoglu

    9.3.2017 14:25:52

    ..evet, yazinizin dogrulugu uzere, aslinda ihtilal 12 mart degil, gizli bolsevik 9mart'tir, siyasete soguk ve emir komutaya ilmen cok deger vermis rah. Faik Turun ve askeri haysiyeti hakikaten yuksek olan rah. Memduh Tagmac' in engellemesini kendilerine layik goremeyenler tarafindan, 12 mart diye adlandirildi..

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı