"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Mahallî siyasette ölçü (2)

M. Latif SALİHOĞLU
07 Mart 2019, Perşembe
Bu ikinci faslın başında da tekrâren ifade edelim ki:

Nur Külliyatı’nın hiçbir yerinde "mahallî siyaset" adına ayrı ve farklı mânâda herhangi bir ölçü veya kritere rastlamış değiliz. Gördüğümüz ve anladığımız kadarıyla, ölçü ve prensiplerin tamamı "genel siyaset" çerçevesinde nazara verilmiştir.

Dolayısıyla, Nur Talebeleri için iki ayrı siyaset telâkkisi ve ölçüsü söz konusu dahi olamaz. Buna göre denilebilir ki: Genel siyaset için ihdas edilen ölçü ve prensipler, mahallî siyaset için de aynen geçerlidir. Ayrıca, hükümetlerin veya belediyelerin ifâ etmiş oldukları yol, su, elektrik işi, kaldırım işleri gibi kamu hizmetleri, Nur Talebeleri için birer tercih sebebi veya kriteri değildir. Bunlar halkın ve avamın tercihini etkileyen faktörlerdir. 

Kaldı ki, hükümet ve belediyeler, bu gibi hizmetleri zaten yapmakla mükelleftir. Bunları yaparken de, kendi ceplerinden bir ödeme yapmıyor, babalarının mirasından harcamıyorlar. Halk, bu gibi hizmetleri kim daha iyi yapıyorsa, onu destekler, onu tercih eder. Ama, dâvâ insanlarının tercih sebebi ve kriteri, bu türden şeyler değil. Temel kriterlerin başında, siyasî misyon çizgisi gelir. Üstelik,  mahalli veya genel seçimler hiç fark edilmeksizin. Mühim olan, şu veya bu şahsın değil, misyonun kazanması, yahut kuvvet bulmasıdır.

Bu noktada en çarpıcı misallerden biri, 1957 seçimlerinde Isparta’da yaşanan Tevfik Tığlı hadisesidir. Bu şahıs, Üstad Bediüzzaman’a karşı vicdanlara sığmayacak derecede düşmanlık yaptığı ve zarar verdiği halde, seçimlerde DP’den adaylığını koyan bu adamın kazanmasına, mebus sıfatıyla Meclis’e girmesine yardımcı olunmuştur... Bu vesileyle, değerli okuyucularımıza Lâhika mektuplarını ve Eski Said Dönemi Eserleri’ni şu sıralarda da çok mütalâa etmelerini tavsiye ederiz.

* * *

Öte yandan, Halkçıların tehlikesi karşısında "oyların bölünmesi endişesi"ni en ziyade yaşayanların başında Nur Talebeleri geliyor. Onların dışındaki siyasîler, cereyanlar, cemaatler ve grupların hemen hiçbiri, oyların bölünmesi endişesini taşımış, yahut yaşamış görünmüyor. Realitenin yaklaşık 70 senedir bu merkezde olduğunu da yakînen müşahade ediyoruz. Misâl: 1948'de kurulan ve 1950 seçimlerine vargücüyle asılan Millet Partisi’nin kadroları ve fikir babaları, bütün kuvvetiyle Demokratlar’a yüklenmişler. DP ile CHP'yi bir tutmuşlar, al birini vur ötekine demişler, hatta zaman zaman "DP, Halk Partisi’nden daha zararlıdır" demişlerdir. (Bkz: Sebilürreşad’ın 1948–1953 yıllarında çıkan 1-150. sayıları.)

Emin olun, aynı düşünce ve zihniyetin sahipleri, 1950’den günümüze kadar uzanan hemen bütün zamanlarında aynen öyle yaptılar. Aynı Millet Partisi’nin devamı mahiyetindeki partilerin siyasetçi kadroları ve fikrî müdafileri de bugüne kadar hep aynı tutumu sergileyegeldiler. Şimdi el-insâf yâhû! Ömrü billah hiç bölünme endişesi taşımayanlar hakkında, benzer bir endişeyi taşımak doğru olur mu? Bunu hiç hak ediyorlar mı?

Halkçılar ise, Üstad Bediüzzaman'ın da ifade ettiği gibi, bu asil millet onları hiçbir zaman tek başına iktidara getirmez. Kaldı ki, vaktiyle komünizm tehlikesini içinde barındıran bu partinin bel kemiği, 1977-79 seçimlerinde kırıldı. Nur Talebeleri sayesinde o zulümat dağıtıldı. Bir daha eski kuvvetini kazanması imkânsız hale geldi. Oy nisbeti yüzde 40'ların üzerinden tâ yüzde 20'lere kadar indi.

Esasen, bu realiteyi fark eden derin odaklar, 1980 darbesini yaptıktan sonra, Kemalizmi CHP'nin omuzlarından alarak dinde hassas, muhakemesi zayıf dindar siyasetçilerin sırtına yükledi. Özde ve misyonda Ahrar-Demokrat olmayan bu dindar siyasetçiler, el'an CHP'den daha çok Atatürkçü olduklarını hemen her vesileyle, üstelik en yüksek perdeden ilân edip duruyorlar. Üstelik, isim ve unvanları öyle gizli saklı falan da değil.

Hasılı: Dileriz ki, herkes kendisi olsun, kendine yakışanı yapsın; siyaset sanatı da, takiyyelerle değil, temeldeki ölçü, kıstas ve temâyüllere dayalı şekilde icra edilsin. Yani, hatlar değişmesin, yollar başkalaşmasın; misyonlar kasdî bir niyetle karıştırılmasın...

Okunma Sayısı: 2181
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdullah Tunç

    7.3.2019 08:00:20

    Yalnız burada aklıma gelen şu hususu nazara vermek istiyorum.Ahrarlar ken dilerine düşeni layıkıyla yaptıkları ka naatında değilim.Oldukça dağınıktır kar.Misyonlarına tam sahip çoktıkları söylememez.Bir kısım nur talebelerin de olduğu gibi bunlarda da savrulma oldu.Geçmişte önemli maddi ve mane vi hizmetleri olmuştur.Hürriyet ortamı nı,huzur ve sükünü sağlamışlardır.Bu hizmetleri yaparken çok sıkıntılara, engellere maruz kalmışlardır.Bunları etkili bir şekilde millete anlatmalıdırlar. İstikbala dair bu hizmetler muvacehe sinde millete ümit ve şevk vermelidir ler.Davasını,misyonunu ifade eden kazanır.Tarihe damgalarını vuran zen gin hizmet ve hatıraları var bunları millete izah etsinler.Siyasi ve içtima-sahada en çok hangi noktalar da boşluk ve ihtiyaç varsa doldurup ,gidersinler.Siyassette strateji fevkala de önemlidir.Rahmetli Demirel,konu şan Türkiye slığanıyla,dağa taşa sin nen korkuları ortadan kaldırarak mille ti harekete getirmişti...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı