"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Menderes’in Vatan Cephesi çağrısı

M. Latif SALİHOĞLU
12 Ekim 2016, Çarşamba
GÜNÜN TARİHİ: 12 Ekim 1958

Kimilerinin hâlâ tuhaf, hatta kabul edilemez bir teşebbüs olarak gördüğü bu “Vatan Cephesi” çıkışının bazı mücbir sebepleri vardı. Bir kısmını aşağıdaki şekilde sıralamak mümkün.

Irak’ta ihtilâl

14 Temmuz 1958'de Irak'ta bir askerî darbe yapıldı.

Bu tarihe kadar Irak’ı yöneten, Hâşimî kökenli Kral II. Faysal ve maiyetinde bulunanların (Amcası Prens Abdülillah, Başbakan Nuri Said, vd.) hemen tamamı feci şekilde katledildi.

Daha düşük şiddette olmakla beraber, benzer mahiyetteki sancılanmalar İran ve Pakistan’da da zuhûr etti.

Bu kardeş ülkelerde yaşanan kanlı çalkantıların ortak bir mesajı vardı: Bağdat Paktı’na (1955) imza koyanlara sırayla ceza kesiliyor. Bu pakta ev sahipliği yapan Bağdat yönetimi ise, daha ağır şekilde cezalandırılıyor!

* * *

Evet, Bağdat Paktı’nın ev sahipliğini Kral Faysal yapmış olmakla beraber, bu birliğin öncülüğünü yapan Türkiye (Demokrat Parti) Hükümeti idi.

Dolayısıyla, hükûmetleri cezalandırma sırasının Türkiye’ye geleceğini hisseden Başbakan Menderes, içinde cuntacıları barındıran askerî cenâha tam güvenemediği için, sivil vatandaşlardan müteşekkil, geniş ve dirayetli bir “Vatan Cephesi”nin teşkil edilmesini isteyerek, dahil olmaları için vatandaşları teşvik etti.

İç siyasî dengeler

Dış politikada Demokrat Hükümeti aleyhinde bir takım sinsice gelişmeler yaşanırken, iç politikada da çok tuhaf bazı ittifaklar ve zihinleri bulandıran manevralar sergilenmeye başlandı.

Meselâ, (1948'de DP'yi ikiye bölerek kurulan) eski “Millet Partisi”nin devamı mahiyetinde kurulan ve iki koldan (dinî-millî) siyaset yapan Cumhuriyetçi Millet Partisi ile Türkiye Köylü Partisi 1958’de birleşerek, DP’ye karşı yeniden ortak bir mücadelenin içine girdi.

Yine aynı 1958 senesi içinde, büyük seçim yenilgisi (57 seçimleri) yaşayan bölücü Hürriyet Partisi, kongrede alınan sonucu, bütün malvarlığıyla birlikte CHP'ye katıldı.

* * *

İçte ve dışta meydana gelen bütün bu gelişmeleri bir “muhalefet rüzgârı”na dönüştürmek isteyen CHP lideri İsmet İnönü, Türkiye’nin her tarafında meydan mitingleri düzenletip kışkırtıcı konuşmalar yapmaya başladı.

Anarşi ve nifaka karşı

İç ve dış şartların alabildiğine ağırlaşmaya başladığını gören Başbakan Menderes, muhtemel risk ve tehlikelere karşı, sivil bir “Vatan Cephesi” teşkil etmeye yöneldi.

İşte, 12 Ekim (1958) günü gittiği Manisa’da halka hitâben yaptığı konuşmada bu yöndeki düşüncesini vatandaşlara açarak, özetle şunları söyledi: 

“Muhalefetteki arkadaşlarımızın vatanperverliğine bir defa daha huzurunuzda müracaat ederek, şunu rica ediyorum: Kin ve ihtirası desteklemekte devam etmesinler.

Vatana hizmetin hangi istikamette olduğunu düşünerek, muhalefetin kötü gidişine ‘Paydos’ desinler. Anarşiye ve nifaka paydos dedikten sonradır ki, hakiki demokrasinin ve hürriyetin güneşi bütün parlaklığı ile ortaya çıkacak, milletimizin terakki ve teâlisine giden yolu daha da aydınlatacaktır.”

@salihoglulatif:

Bu zamanda dinî, siyasî veya ticarî bir aktörü tutkuyla, hararetle öven müfritler, bilâhare aynı kişileri tefritle yermeye başlar. O halde, bâki bir dâvâ için bunların hiçbirini listebaşı yapmamalı.

* * *

Şayet hürriyet, adâlet ve hakkaniyet üzere gitdilmezse, eldeki bütün imkân ve potansiyel, hatta akıl, zekâ ve tecrübe dahi zarar-ziyan hesabına geçer.

Okunma Sayısı: 7054
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı