"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

NATO, Dumlupınar, Butto, Türkeş...

M. Latif SALİHOĞLU
04 Nisan 2015, Cumartesi
Tarihte 4 Nisan

4 Nisan 1949 NATO’nun Kuruluşu

Kısa adı NATO olan Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (North Atlantic Treaty Organization) isimli teşkilât, 12 ülke tarafından imzalanan bir antlaşmayla kuruldu. Farklı zamanlarda 16 ülkenin daha katıldığı bu uluslar arası askerî ittifakta Türkiye 1952’de yerini aldı.

Bu teşkilât, İkinci Dünya Savaşından sonra giderek güçlenen Komünist Blok tehlikesine karşı kuruldu.

4 Nisan 1953 Dumlupınar Fâciası

Çanakkale Boğazı Nara Burnu açıklarında büyük bir deniz fâciası yaşandı.

Ege Denizindeki NATO tatbikatından dönen Dumlupınar isimli denizaltı, İsveç bandıralı büyük bir yük şilebiyle çarpışarak hızla boğazın derin sularına gömüldü.

Denizin derinlik mesafesi 86 metreydi. Ne gariptir ki, Dumlupınar'ın mürettebatı da tam tamına 86 kişiydi. Bunların 10'u subay, 37'si astsubay ve 39'u erdi.

Çarpışma anında güvertede bulunan 5 kişi denize atlamış ve kurtarılmıştı. Geriye kalan 81 kişi ise, ancak iki gün hayatta kalabilmiş, içerdeki oksijenin bitmesiyle birlikte şehit olmuştu.

* * *

Dumlupınar'ın batmasından hemen sonra kurtarılma çalışmalarına başlandı.

Ancak, havanın fırtınalı olması ve boğazdaki akıntının giderek şiddetlenmesi sebebiyle gemiye bir türlü ulaşılamadı.

Kurtarma çalışmalarına iki gün müddetle aralıksız devam edildi. Ardından ümitler kesildi ve çalışmalara ara verildi.

Denizin altında neler olup bittiği bilinmez iken, dışarıda ise endişeli bir bekleyiş devam ediyordu.

Manzara çok hazindi. Denizcilerin yakınları, her an için gelecek bir müjdeli haberin hayali ile bekliyorlardı. Ne var ki, artık son ümitler de kesilmiş durumdaydı.

Daha sonraları bulunan ve kaydı çözülen geminin karakutusundaki konuşmalardan da anlaşılıyor ki, kurtarılmayı bekleyen denizciler, hayatta kalmak için her türlü tedbiri almışlar.

Ancak, yara alan gemide çıkan yangın, geminin su almaya başlaması ve giderek ağırlaşan havasızlık sebebiyle, koca gemi 81 denizciye mezar oldu.

Kara kutunun kayıtlarındaki son seslerin, yürek parçalayan iniltiler ve Allah Allah nidâları olduğu tesbit edildi.

4 Nisan 1979 Butto’nun idamı

Kardeş Pakistan'ın devrik başbakanı Zülfikâr Ali Butto, darbeciler tarafından idam edildi.

1928 doğumlu Butto, 1971–73 yılları arasında Pakistan'da devlet başkanlığı, ardından dört yıl müddetle başbakanlık yaptı.

Butto'yu siyaseten mağlûp edemeyeceğini anlayan başka maksatlı iç ve dış odaklar, dindar orduyu onun aleyhine sevk ederek 1977'de iktidardan düşürdüler. Tıpkı, 1960 Türkiye'sinde olduğu gibi...

Darbeciler tarafından uzun süre yargılanan Butto, nihayet 1979'da idamına hükmedilerek 4 Nisan günü darağacına gönderildi.

Demokrat Butto'yu idam ettirenler, din adına darbe yapmışlar ve öyle de hareket ettiklerine inanıyorlardı.

Ancak, işlenen cinayetin dinle–imanla bir alâkası yoktur. Zira, İslâma göre askerin siyasete karışmak gibi bir görevi yoktur ve olamaz. Askerin vazifesi başkadır. Onun vazifesi, bilhassa haricî taarruz ve tecavüzler karşısında durmak ve yurdun sınır emniyetini muhafaza etmektir.

Ne var ki, darbeciler, her ülkenin şartlarına uygunluk arz edecek şekilde cinayetlerine kılıf hazırlıyorlar ve bir ölçüde zahirperestleri aldatarak kendilerine taraftar topluyorlar.

Türkiye'deki darbelerin gerekçesi de başka başka olmuştur: İrtica, anarşi, kardeş kavgası, vesaire...

Oysa, gerekçe ne olursa olsun, darbeler, bir ülke ve millet için ihanet derecesindeki cinayetlerdir. Zahiri, yani kandırmaca faydasının bin misli kadar zararı vardır.

Türkiye'de olduğu gibi, Pakistan'da durum aynıdır.

Butto'nun ardından, kızı Benazir siyasete atıldı ve iki kez başbakanlık yaptı. Ancak, o da 27 Aralık 2007'de bir sûikasta kurban gitti. 

Temenni ediyoruz ki, Türkiye gibi Pakistan'da da artık darbelerin ve kanlı cinayetlerin sonu gelmiş olsun.

4 Nisan 1997 Türkeş’in ölümü

25 Kasım 1917’de Lefkoşe’de (Kıbrıs) doğan Alparslan Türkeş, Ankara’da geçirdiği kalp krizi neticesi vefat etti.

27 Mayıs Darbesinden sonra şöhret kazanan Albay Türkeş, bilâhare siyasete atıldı. Vefat edinceye kadar da MHP Genel Başkanlık görevinde bulundu.

***

@salihoglulatif: Seçimle iktidara gelen Pakistan Başbakanı Zülfikâr Ali Butto, bir askerî darbe sonucu devrildi, bilâhare idam edildi. Yazık ki, Türkiye’de de bu idamı destekleyenler oldu.

Okunma Sayısı: 1889
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı