"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Türk Birliği mi, İslâm Birliği mi?

M. Latif SALİHOĞLU
07 Mayıs 2025, Çarşamba
Tarihin hiçbir döneminde “Türk Dünyası Birliği” kurulmuş değil. Aksine, eski Türk devletleri büyüdükçe ekseriyetle “Doğu-Batı” diye bölünmüşler: Doğu-Batı Karahanlılar, Doğu-Batı Göktürkler, Asya ve Avrupa Hunları, Büyük ve Anadolu Selçukluları, vd.

Buna mukabil İslâm Birliği fikri ise, harikulâde bir dehâ ile kurulmuş ve yaklaşık dört yüz sene müddetle (1517-1917) hayatiyetini sulh ve selâmet içinde devam ettirmiştir.

Bazı kimseler için Büyük Türk Dünyasını hedef alan “Turan ülküsü” en büyük idealdir. Bu kesimin bazı mütedeyyin fertleri “Önce Türk Birliği, sonra İslâm Birliği” fikrini dillendiriyor. 

Oysa ki, bu iki birlikten birincisi hayalîdir, farazîdir; yani bir ütopyadan ibarettir. İkincisi olan İttihad-ı İslâm ise, Sultan Selim zamanından itibaren ayniyle vâki olmuştur. Mâlum, “Bir şey vâki ise, o şey mümkündür” sözü, içinde muhkem bir prensibi barındırıyor.

«

Üstad Bediüzzaman’a göre üç çeşit milliyet var: 1- Menfi milliyet (ırkçılık); 2- Müsbet milliyet (milliyetini İslâma kale yapmak); 3- Kudsî milliyet (din-İslâm kardeşliği.)

Hz. Bediüzzaman, Lemeat, Mektubat ve sair eserlerinde ise, tâ bir asır önce hülâsaten diyor ki: 

Ey Türklük dava edenler! 

Bir asır önce olsaydı, milliyet fikri olabilirdi; bu bir tesir icrâ eder, bir kıymet ifade edebilirdi. Ama, artık milliyet (ırk-etnisite) asrı geçiyor. Sosyalizm, Bolşevizm milliyet fikrini kırıyor, dünyayı istilâ ediyor.

Hem, şu da var ki: Devletler-milletler muharebesi, tabakat-ı beşer muharebesine terk-i mevki ediyor. Devletler-milletler mücadelesi, yerini fikirler ve sınıflar mücadelesine bırakıyor.

Kezâ, insanlık âleminde esirlik gibi ecirlik (sabit maaşlı) devri de bitiyor, serbestiyet ve mâlikiyet devri geliyor. Yani, herkes yaptığı-çalıştığı için, bir şekilde sahibi veya hissedarı da olmak istiyor.

«

Kemalist Türkçüler başta olmak üzere, Hz. Bediüzzaman’ı vaktiyle dinlemeyen, onu anlamayan, yahut anlamak istemeyenler, tam bir asır müddetle “İslâm Birliği” fikrini terk edip şu “menfî milliyet” fikriyle bu vatanda ha babam-de babam patinaj yapıp durdular. Bu meyanda bir arpa boyu yol almamakla beraber, sonunda zincirleri kopardılar. Lastikleri parçaladılar. En nihayet suyu da kaynatıp ana motoru iflasın eşiğine getirdiler.

Bu acı gerçeğe hâlâ inanmayanlar varsa, Kıbrıs ile ilgili son gelişmeleri lütfen şöyle dikkatli bir araştırsınlar. Bütün Türkî Cumhuriyetlerinin “Türk Kıbrıs” yerine “Rum Kıbrıs”tan yana nasıl açıkça tercih haklarını kullandığını gözleriyle görsünler. Keza, Filistin yerine İsrail ile daha yakın durduklarını da…

Ne gariptir ki, Türkiye’nin elli sene önce şehitler vererek Kıbrıs’ta aldığı yerler (Maraş bölgesi gibi) hakkında “Burası bizimdir; istediğimiz şekilde tasarruf ederiz” diyemediği gibi, KKTC’ni kabul ettirme yönünde de diplomatik hiçbir başarıyı gösteremedi. Öyle ki, “kanımız da bir, canımız da bir” dediğimiz, yahut “İki devlet, tek millet” diye iftiharla bağrımıza bastığımız Türkî devletlerden hiçbiri kırk küsûr yıllık KKTC’yi hâlâ tanımış değil. Bu gidişle, tanıyacak gibi de değiller. Çünkü, onlar için bile “Avrupa Birliği”nin avantajları, Türk Birliğinden daha tatlı, daha yahşi geliyor.

Evet, bu son gelişmeler, Hz. Bediüzzaman’ın söylediklerini harfiyyen tasdik ettiği gibi, asrımızın da milliyet asrı olmadığını kör gözlere dahi göstermiş oldu.

«

Türkiye’nin hem içerideki nizam için, hem dışarıdaki itibar açısından sahip olduğu ve isterse tam sahip olabileceği en büyük sermaye, kısmen Arapça ve ekseriyeti Türkçe lisânı ile telif edilmiş olan Nur Risaleleridir.

Risale-i Nur, Kur’ân’ın malı ve onun hakikî bir tefsiri olduğu için, hep Türkiye’de yaşayan unsurların, hem de bütün İslâm dünyasının ortak paydası olmaya adaydır. Üstelik, buna hem lâyıktır, hem de herkesi tam tatmin edecek ilme, irfana ve kudsiyete maliktir.

Bu meyanda söyleyecek daha çok şey var. Ama, köşe hacmi dolduğu için, Hz. Bediüzzaman’ın çok iştihar etmiş iki vecizesini iktibasla şimdilik iktifa edelim.

1. Milliyetimiz bir vücuttur; ruhu İslâmiyet, aklı Kur’ân ve imandır.

2. Farzda riya yoktur. Bu zamanın en büyük farz vazifesi İttihad-ı İslâmdır.

Okunma Sayısı: 1617
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Cihan salih

    8.5.2025 15:54:03

    Katılmıyorum gazetemizin yazmasına zira cemal Kutay denen kamal atatürk'ün sevdalısı da üstadım için "asrımızda bir asrı Saadet Müslümanı" isimli eser yazmıştı. O zaman cemal Kutay efendi felaha erenlerden olmuş oldu öyle mi? Yakın zamana kadar neden kimse bu adamı masumdu da, nurcuydu da görmedier? Gazetede birisi kendi şahsına mü hasır düşüncesini beyan etti diye bildiklerimizi, yanlış varsa söylemiyecek miyiz mihenge vurmadan bakır da olsa alıp koynumuza mı koyacağız? O kadar da değil lütfen.

  • Arda Yıldız

    8.5.2025 11:34:09

    Cihan Salih bey, Abdullah Öcalan ile görüşmelerin baş gediklisi, açılımın aracısı olan rahmetli Sırrı Süreyya Önder hakkında gazetemizde gayet olumlu yaklaşmaktadır.

  • Said Yüksekdağ

    7.5.2025 23:45:53

    CHP demokratlaştı diyenler aklımızla dalga geçmesin. CHP, CHP'dir kodları hâlâ ayınıdır. Birkaç milletvekilinin çabasıyla CHP demokratlaşmadı ve onlar da partiden tasfiye edildi. Hem mazide yapmış olduğu icraatları da hâla ortadadır. Zira vaki olan şey mümkündür ve aynı tahribatları tekrar yapabilirler. Bir Nur Talebesi asla ama asla CHP'yi desteklemez ve oy vermez. Nur talebesi olup da CHPye oy veren varsa vicdanını ve Nurculuğunu sorgulasın. Üstada olan inancını sorgulasın zira Üstadım bu asil millet ihtiyarıyla CHP'yi katiyyen iktidara getirmeyecek diyor. Aman iktidar gitsin kim gelirse gelsin anlayışı çok yanlıştır. Bizler demokratlara nokta-i istinad olacağız CHP'ye değil!

  • ERDOĞAN KAPLAN

    7.5.2025 21:33:48

    Selamün Aleyküm sayın yazar Bu acı gerçeğe hâlâ inanmayanlar varsa, Kıbrıs ile ilgili son gelişmeleri lütfen şöyle dikkatli bir araştırsınlar. Bütün Türkî Cumhuriyetlerinin “Türk Kıbrıs” yerine “Rum Kıbrıs”tan yana nasıl açıkça tercih haklarını kullandığını gözleriyle görsünler. Keza, Filistin yerine İsrail ile daha yakın durduklarını da…işte bu ifadede AB ye karşı olduklarını söyleyenlerin kulaklarını çınlatmak lazım yanınıza harikaydı

  • Cihan Salih

    7.5.2025 21:08:06

    M. Said Kara lütfen fetöden hiç farkı olmayan rte ve ekibini cemaatimize empoze eder tarzda yorumlar yapma. Cehapeyi söz konusu yapan,meth eden yok. 1940 lı 50 li yıllarda dindarların ve sağ zannettiğimiz ırkçıların partiler vardı. Bediüzzaman Said Nursi neden tasvip etmedi? Sağ cenahmış...Hadi ordan.50.000 kürt ve türkün katilini TBMM konuşmaya davet edecek kadar karanlık olanlara sağcı diyeceğim öyle mi? Zinayı serbest kılan,rüşveti,faizi,hırsızlığı,nifakı meslek edinen,emeklisini,çalışanını süründüren ve miri malı üzerinde gayri meşru tepinen, memleketi uyuşturucu cenneti yapan, aileyi bitiren,28 şubatçıları,ergenekon ve balyoz mensuplarını özel yetkisiyle affeden, gençliği bitiren ve dine düşman edenleri sağcı veya dindar kabul etsen ne çıkar? Lütfen hergün hergün cemaatimize empoze etmek, alıştırmak babında böyle yorumlar yapma, herkes herşeyi iyi takip ediyor.Sağcı veya solcu neyse aklını kendine sakla.

  • Arda Yıldız

    7.5.2025 20:55:13

    CHP iktidarında, ezan türkçe okunmuştu, dersimde bir halk bombalanmıştı, kur'an harfleri sökülüp atılmıştı, şapka giymeyenler idam edilmişti, istiklal mahkemeleri kurulup önce idam edilip sonra mahkemesi yapılmıştı, cumhuriyeti kuran dindar kadro tasfiye edilmişti, medreseler ve tekkeler kapatılmıştı......daha saymakla bitmez de ben en ağır başlıkları yazdım... Kusura bakmayın, siyasal islamcıları sevmesek de CHP döneminden kötü olduklarına inanacak kadar da saf ve cahil değiliz...ya CHP dönemini gerçekten bilmiyorsunuz ya da cerbeze ile bizi ilzam etmeye çalışıyorsunuz. Bu kadar da aklımızla oynamazsanız seviniriz.

  • Nagehan

    7.5.2025 20:50:52

    İslâm birliği elbette. Malum; en büyük/güçlü kim görülürse, dünyada o söz sahibi, prestiji olan, kaale alınan. Zulüm ile abad olunamayacağı gibi kavmiyetçi yaklaşımla -sürdürebilir-bir birleşme de olamaz. Çünkü; Âdem (a.s) atamızın, evlatlarının arası vesvese ile hep açılacak, ayrılacak, savaşmaları kaçınılmaz olacaktır. Fakat iman edenler için, ALLAH'ın emri-ki Kur'an kıyamete kadar değişmez/değiştirilemez, reddedilemez rehber kitap- ne ise O'dur ve bundan dolayı -tefrikaya pirim ver/en/ecek unsurlardan arınıldığı, sakınıldığı vakit- İSLÂM ittihad/ittifakı haktır, mümkündür inşâ Allah. Hürtmetler, Selâmetle.

  • Necati

    7.5.2025 18:40:02

    Bazı arkadaşlar her yazıya her konuya CHP üzerinden yorumlar yapıyorlar. 23 yıllık akp iktidarının tam da 1950 öncesi Halk Partisi, tek adam, İstibdat zihniyetini hortlattığını göremeyenlerin, altatarak iş gören ve en büyük zararı didanlara ve dine veren münafıkane, Süfyani siyasetin temsilcisini görmek istemiyorlar.

  • Hüseyin İlhan

    7.5.2025 16:44:30

    Aziz üstadımızın'HALKÇILAR ve IRKÇILAR bir araya gelmemeli,dediğini biliyoruz. İşte 28 Şubat zalimliğini yapanların ve başıörtülü vekilinin dahi başını açtıracak kadar din ve dindara düşman bir partinin sözüm ona başörtüsünü savunan parti ile beraaber olması,iktidarın nimetleirnden haksızca dahi faydalandırılması,devletin kadrolarına sızdırılması,yerleştirilmesi sıradan ve basit bir hal midir.

  • A. AYDIN

    7.5.2025 14:22:39

    Güzel ve anlamlı bir yazı olmuş.

  • Mehmet

    7.5.2025 14:04:07

    Mustafa Said kara binler tebrikler görüşünüze aynen katılıyorum

  • HÇeşitcioğlu

    7.5.2025 12:55:53

    Gözden kaçmasın: AB, Frankofan, İngiliz birliğinin olduğu bir dünyada; müslümantürk birliği de olmalı ve gerçekleşebilir. Bu ittihad birçok şekilde olabilir; Ortasyadaki birllik tarih kültür din merkezli ve iktisadi ilmi lisani savunma ortaklığı bizi bekliyor. Kıbrıs meselesi çok boyutlu ve özü tanıtım yetersizliği. Ayrıca BüyükTürkiye Irak Suriye kürdistanı’ nı da ittihadına katmak zorunda çünkü İsrail, İmamŞafi mezhebindeki Kürtleri dönüştürüp yutuyor…

  • Mustafa Said Kara

    7.5.2025 04:27:03

    Bu manada HALK PARTİSİ zihniyetini ifşa eden bu tarz uyarıcı yazıların ehemmiyeti tartışılmaz. İtidal ve tenni ile üstadımızı temsil etmeye devam etmeliyiz. Onun hiçbir zaman ayrılmadığı sağ bloktan kalben, fikren ve fiilen kopmamalıyız.

  • Mustafa Said Kara

    7.5.2025 04:22:53

    İktidardaki siyasal islamcıların alternatifi, kemalist solcular olamaz. Merkez sağda demokrat misyon yeniden canlandırılmalı ve sağcıların oyunu toplamalıdır. Erdoğan iktidardan gitsin niyeti ile kolaycılığa kaçıp HALK PARTİSİ zihniyetine kapı aralamanın ittihad-ı islam açısından maliyeti ağır olur. Bu vebalden kaçınmak gerektiği konusunda bilinçli olmak gerekiyor. "Erdoğan öfkesi" yanlış kararlar aldırmmalı. Demokrat misyon terk edilmemeli.

  • Mustafa Said Kara

    7.5.2025 04:14:30

    Çok doğru tespitler yapılmış. Bundan anladığımız şu oldu, ittihad-ı islam davasının ülkemizdeki en büyük hasmı olan HALK PARTİSİ nin iktidara gelmesi için en küçük meyil dahi gösterilmemelidir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı