"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Vahşî irticaa düşmemek için

M. Latif SALİHOĞLU
27 Temmuz 2016, Çarşamba
(Bundan tam beş yıl evvel bugün bu köşede çıkan yazının bir özetini takdim ediyoruz.)

Önce anahtar cümleler:

Merhametsiz siyasetin bir düstûru: "Hükûmetin selâmeti ve âsâyişin devamı için eşhas (şahıslar) fedâ edilir... Milliyetin gaddârâne bir düstûru: "Milletin selâmeti için herşey fedâ edilir." (Mektubat, s. 59)

* * *

Siyaset-i beşeriyenin en esaslı bir kanun-u esasîsi olan "Selâmet-i millet için fertler fedâ edilir. Cemaatin selâmeti için eşhas kurban edilir. Vatan için herşey fedâ edilir" diye, bütün nev-i beşerdeki şimdiye kadar dehşetli cinayetler bu kânunun su-i istimalinden neş’et ettiğini kat’iyen bildim. Bu kànun-u esasî, bir hadd-i muayyenesi olmadığı için, çok sû-i istimale yol açmış. (Emirdağ Lâhikası, s. 333)

* * *

Beşerin selâmet, adâlet ve sulh-ü umumîsini mahveden o dehşetli vahşiyâne kànun-u esasî, şimdi bizim bu bîçare memleketimize girmek istiyor... O kanun-u esasî de budur: Bir taifeden, bir cereyandan, bir aşiretten bir ferdin hatâsıyla o taifenin, o cereyanın, o aşiretin bütün fertleri mahkûm ve düşman ve mes’ul tevehhüm ediliyor. Bir hatâ, binler hatâ hükmüne geçiriliyor. İttifak ve ittihadın temel taşı olan kardeşlik ve vatandaşlık, muhabbet ve uhuvveti zîr ü zeber ediyor. (Emirdağ Lâhikası, s. 319)

* * *

Yukarıda aktardığımız anahtar sözlerin tamamı Bediüzzaman Said Nursî'ye aittir. O zâtın muhtelif zamanlarda sarf etmiş olduğu bu ifadeler, birbiriyle benzer mânâları taşıyor ve yekvücut olarak aynı noktaya parmak basıyor. Buna göre: Devlet veya hükûmetin selâmeti" gerekçesiyle ferdin hukukunu çiğnemek... "Milletin selâmeti" gerekçesine sığınarak "Herşey fedâ edilir" mantığıyla hareket etmek... Bu bir gaddarlıktır, merhametsizliktir ve her türlü istismara açık bir "düstûr-u zalimâne"dir.

Ve kezâ: Birinin hatasıyla bütün aile efradını mesul tutmak, bir cânî yüzünden bir köyü, bir kasabayı mahvetmek, bir asker kaçağı yüzünden bir aşireti topa tutmak, birinin günahıyla bir cemaati hedef almak, birkaç kişinin isyanıyla bir şehri harap etmek, yahut koca bir unsurun üzerine ateş yağdırmak...

Bedevilikten kalma bir vahşettir; aynı zamanda kardeşliği dinamitlemek, vatandaşlık bağlarını bombalamak, hürmet ve muhabbeti zîr û zeber etmek demektir.

İşte, bütün bu vahşet ve gaddarlıklar, bu vatanda Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren defalarca tatbik sahasına konuldu. 

Meselâ: Kılık-Kıyafet Kànunu bahanesiyle binlerce mâsum insan en ağır cezalara çarptırıldı... Şeyh Said Kıyâmında çıkarılan "Takrîr-i Sükûn Kànunu"yla binlerce vatandaşın hayatı söndürüldü... Menemen Hadisesi bahanesiyle, binlerce mâsum vatandaşa kan kusturuldu... "Tunceli Kànunu" ile de, on binlerce insanımız katledildi, bir o kadarının da hayatı cehenneme çevrildi. Vesaire...

İşte, bütün bunlar "Türk milleti" adına, "Devletinin selâmeti" nâmına yapıldı. Bunlar yapılırken de, şöhret veya itibar sahibi pekçok şahsiyet, nifak ve şikak perdesi altında kurulan sinsî tuzaklara düşürüldü.

Hem tuzağa düşmeyen, hem de zalimlerle ilim/fikir meydanında mücadeleye devam eden tek bir istisna var: Said Nursî ve Talebeleri.

Onlar "imânın cereyanında" kaldılar; gaddar dünyevîlerin, ceberrut siyasîlerin cereyanına kapılmadılar... Onlar, hem çağın şeddatlarıyla çalışmadılar, hem de maddî kuvvetlerle çatışma cihetine gitmediler. Kendi mücadele metotlarını, kendileri tayin ettiler. Bu yüzden tuzağa düşmediler ve şu Kur'ânî mesajı kardeşlik dairesi içinde düstûr-u hayat edindiler: "Kur’ân’ın bir kanun-u esasîsi muhabbet ve uhuvvet-i hakikiyeyi temin eden ve bu millet-i İslâmiyeyi ve memleketi büyük tehlikeden kurtaran bu kanun-u esasî ki: 'Birisinin hatasıyla başkası mesul olamaz. Kardeşi de olsa, aşireti ve taifesi de olsa, partisi de olsa, o cinayete şerik sayılmaz.’ ...Eğer bu kànun-u esasî çabuk düstur-u esasî yapılmazsa, hayat-ı içtimaiye-i beşeriye, esfel-i sâfilîn olan o vahşî irticaa düşecek." (Emirdağ Lâhikası, s. 319)

* * *

Üstad Bediüzzaman ve talebelerinin yetmiş sene evvel yapmış oldukları o mukaddes mücadelenin aynı minvâl üzere bugün de sürdürülmesi gerekiyor. Tâ ki, bozguncuların yeni plânları da akim kalsın... Tâ ki, fitnenin önü alınsın; tâ ki, vatanımızı karıştırmak, milletimizi vuruşturmak isteyenlerin hevesleri kursaklarına hapsedilsin.

Hizmet medotunu kendileri belirleyen ve istikametlerini şaşırmayan şuurlu Kur'ân talebeleri, dün olduğu gibi bugün de körüklenmek istenen fitne-fesat ateşini inşaallah söndürmeye ve ülke genelinde huzuru temin ederek, nihayetinde İttihad-ı İslâma giden yolu açmaya muvaffak olacaklardır. (27 Temmuz 2011)

Okunma Sayısı: 4923
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • CESUR ADAM

    27.7.2016 14:00:08

    Şu an ve evvelden beridir iştşareye ehemmiyet verip tatbik eden ve her kararlarını bu esas ve düsturlara riayetle alıp hareketini,hizmetini ve meselelere karşı tavrını ortaya koyan YEGANE YENİ ASYA okuyucusu RİSALEİ NUR TALEBELERİDİR. İşte bu güç ve inançtan gelen duruş ve vakarlarıyla nice dahili ve harici fitne-fesad ve oyunlardan rabbimizin inayeti ile alnı ak,başı dik olan YENİASYA okuyucusu RİSALEİ NUR TALEBELERİDİİİR.

  • Celal can

    27.7.2016 12:00:03

    Tüm yazarlarımızın yazıları birbirini öyle tamamlamış ki,inanın her şeyimi tekrar gözden geçireceğim.rabbim istikametten ayırmasın...

  • Toygar

    27.7.2016 10:33:31

    İstişare, istişare, istişare! Hastalığımızın ilacı budur sanırım! Bizim için demiyorum, her grup ve cemaat için böyle bu! İstişare danışmak demek değil sadece, ya da fikir alış-verişinde bulunup sonra kendi bildiğini okumak da değil! İstişare, fikirsiz fikirleri bertaraf etmek maksadıyla, ortak bir akıla yol açmak ve bir arada bulunabilmeyi öğrenmek demektir! Bütün cemaatlerin bir araya gelip birlikte yola çıkabilmelerine zemin hazırlamaktır. Şimdilerde bu zor olsa da, özü ve gözü kapalı koşturup duranların, hadis-i şerife iktidaen oturanların fikirlerinin değerini anlamaları fazla zaman almayacaktır inşaallah! Çare Risale-i Nurlarda gizlidir!.. Herkesin gözüne sokulan bir dâne-i hakikat nasıl gizli olursa artık!..

  • Garib Doğu

    27.7.2016 08:52:12

    Beşeri,özellikle iktidara sahip olanları, ikaz eden,dehşetli zulümlere karşı uyaran,sulh ve sükunu temin etmeye çalışan,ifrat ile tefritten uzak,hakkı ve istikameti gösteren mükemmel bir yazı...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı