"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yok sayılan Adalet Partisi

M. Latif SALİHOĞLU
11 Şubat 2017, Cumartesi
GÜNÜN TARİHİ: 11 Şubat 1961

11 Şubat 1961’de kurulan Adalet Partisi, 12 Eylül (1980) Darbecileri tarafından cebren kapatıldı.

Bugünkü siyasî iktidar mensuplarının da kin ve düşmanlıkları sebebiyle hiç hayırla anmadıkları, neredeyse yok hükmünde saydıkları Adalet Partisi (AP), aslında 27 Mayıs (1960) Darbecilerinin cebren kapatmış olduğu Demokrat Parti’nin yerine kuruldu.

Kuruluş maksadı, kadroları dağıtılan, liderleri asılan ve misyonu ağır itham altında tutulan Demokratları yeniden toparlamak ve demokrasi yolunda yürümeye devam etmekti.

Adalet Partisi’nin Genel Başkanlığına, vaktiyle darbecilerin gadrine uğramış olan Org. Ragıp Gümüşpala getirildi. Fakat ne gariptir ki, bu partinin kuruluşundan sadece iki gün sonra, yani 13 Şubat 1961'de Yeni Türkiye Partisi (YTP) kuruldu. 

Başında, 1957’de DP’nin oylarını bölen kadronun bulunduğu YTP’nin kurulmasındaki asıl maksat ise, kitleleri şaşırtmak ve Demokrat Parti tabanını bölerek, AP’nin tek başına iktidara gelmesini engelleme çalışmaktı. Bu sinsî maksat, maalesef bir derece hasıl oldu; aynı yıl içinde yapılan seçimlerde, ortaya darmadağınık bir tablo çıktı; CHP birinci, AP ikinci parti olarak Meclis’te temsil edildi. 

Böylelikle, Türkiye’de ilk koalisyon hükümeti de kurulmuş oldu.

* * *

YTP, hiç şüphesiz ki cuntacıların emrinde ve onların isteği doğrultusunda siyasete atılmışlardı. 

Partinin başkanı Ekrem Alican, ileride bu gerçeği şu sözlerle itiraf edecekti: "Benim parti kurmaya niyetim yoktu. Sayın Cumhurbaşkanı Gürsel, bir gün beni çağırdı ve parti kurmamı istedi. Aksi halde, ya Millet Partisi’nin ya da Adalet Partisi’nin tek başına iktidar olabileceğini, bunun ise beklenmeyen durumlar meydana getirebileceğini söyledi. Partiyi kurduktan sonra da, müracaat eden herkesi partime almak zorunda kaldım." (Hilmi Tutar; Türk Siyasetinde Sancılı Yıllar, s: 37)

* * *

Adalet Partisi’ni kapatılan DP’nin devamı ve misyon çizgisinde Risâle-i Nur Talebelerinin hemen tamamı, 1961’den 1979’a kadar yapılan bütün seçimlerde AP’ye teveccüh gösterip destek verdi. 1980 Darbesi’nden sonra (hâlen de öyle) bazı Nur gruplarının, gayet bâriz şekilde yaşanmış olan bu vak’adan uzaklaşarak 1960-80 dönemindeki tutumlarından tegàfül etmiş olması, fevkalâde düşündürücü bir nokta. Her ne ise...

Tarihî seyir...

Bazıları görmek ve göstermek istemese de, Demokrasi tarihimizin en istikrarlı dönemlerinden biri 1950-60 yılları olduğu gibi, bir diğeri de hiç şüphesiz 1965-71 yılları arasındaki dönemidir.

Darbe sonrası ilk seçimde (1961) cuntacıların destek ve teşvikiyle siyaset meydanına atılan ve öncelikli hedefleri Demokratların (AP) önünü kesmek olan Millet Partisi ile Yeni Türkiye Partisi, 1965 seçimlerinde bir adım olsun ileri gidemediler. Hatta, gerileyerek hezimete uğradılar.

Demokrat oylar bölünemeyince de, Adalet Partisi, 1965 seçimlerinde oyların yüzde elliden fazlasını alarak tek başına iktidara geldi. Aynı durumun, 1969 seçimlerinde de önemli ölçüde sağlandığını görmekteyiz. AP, yine yüzde elliye yakın oy desteği alarak tek başına iktidar oldu.

Ne var ki, 1969 seçimlerinden sonra, siyasî istikrarı bozmaya yönelik unsurlar boy vermeye başladı. Bir yandan da, sahneye yeni aktörler çıktı: AP'den ihraç edilen Necmettin Erbakan, Konya'dan bağımsız aday oldu ve bağımsızlar hareketinin başına geçti. Seçilip Meclis'e girdikten bir süre sonra da, yeni kurulan Millî Nizam Partisi’nin başına getirildi.

Demokrat misyonun, Halkçılardan daha fena, daha zararlı olduğunu iddia eden Erbakan ve siyasetteki yol arkadaşları, demokrasi tarihimizin hiçbir döneminde “oyların bölünmesi endişesi” gibi bir endişeyi asla yaşamadılar. Hemen her seçim devresinde, AP’yi var gücüyle bölüp zaafa uğratmaya çalıştılar... Aynı çizgide siyaset yapanlar, dün olduğu gibi bugün de aynı tutum ve davranış içindeler.

Seçim sonuçları

1965-71 yılları, Türkiye'nin madden ve mânen en müreffeh olduğu bir dönemdir: Enflasyonun olabildiğince düşük; gelişme hızının ise olabildiğince yüksek seviyede olduğu dönem... Şimdi, sırasıyla 1965, 1969 ve 1973'te yapılan seçimlerin neticelerine bakalım.

1965'teki seçimde sandıktan çıkan oyların yüzdelik oranları ile partilerin kazanmış olduğu milletvekili sayısı şöyle gerçekleşti:

AP: Yüzde 52,8 oyla 240 mv.

CHP: Yüzde 28,7 oyla 134 mv.

MP: Yüzde 6,2 oyla 31 mv.

YTP: Yüzde 3,7 oyla 19 mv.

TİP: Yüzde 2,9 oyla 14 mv.

CKMP: Yüzde 2,2 oyla 11 mv.

1969’da, yukarıdaki tabloda bazı değişiklikler oldu: Erbakan'ın başını çektiği bağımsızların etkili olduğu, TİP ve YTP'nin silinme noktasına geldiği, MHP'den sadece Alparslan Türkeş'in seçilebildiği, Alevilerin ise Birlik Partisi ile katılmış olduğu 1969 yılı seçim sonuçları şu şekilde oldu:

AP: Yüzde 46,5 oyla 256 mv.

CHP: Yüzde 27,3 oyla 143 mv.

GP: Yüzde 6,5 oyla 15 mv.

BAĞ: Yüzde 5,6 oyla 13 mv.

MP: Yüzde 3,2 oyla 6 mv.

MHP: Yüzde 3,0 oyla 1 mv.

BP: Yüzde 2,8 oyla 8 mv.

TİP: Yüzde 2,6 oyla 2 mv.

YTP: Yüzde 2,1 oyla 6 mv.

Görüldüğü gibi, ufak tefek bölünme, parçalanmaya rağmen, ana gövdeyi zaafa uğratacak bir durum söz konusu değil... CHP'nin bütünlük halinde, karşısındaki hürriyetçi demokrat kitlenin ise paramparça bir vaziyette katılmış olduğu 1973 seçimleri ise, aynen şu şekilde neticelendi:

CHP: Yüzde 33,2 oyla 185 mv.

AP: Yüzde 29,8 oyla 149 mv.

DP: Yüzde 11,8 oyla 45 mv.

MSP: Yüzde 11,8 oyla 48 mv.

CGP: Yüzde 5,2 oyla 13 mv.

MHP: Yüzde 3,3 oyla 3 mv.

Seçimden sonra Erbakan ile Ecevit arasında CHP-MSP koalisyonu kuruldu.

Okunma Sayısı: 6309
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • aykan

    11.2.2017 10:10:40

    tesekkurler, devamini bekleriz.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı