"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kurtuluş reçetemiz: Okumak

M. Said BAYRAKLILAR
05 Mayıs 2017, Cuma
Üniversitede birlikte kaldığımız arkadaşlarla parktaki bir amca arasında geçen bir diyalog;

- Evlâdım siz okuyor musunuz?

- Evet amca

- Şu ağacı okur musunuz?

-…

Bu konuşmadan anlaşılacağı üzere okur yazar olmak, okuma yazma bilmekle ifade edilecek kadar basit bir şey değildir. Okur yazar denildiğinde yüzde doksan altılık bir orandan bahsedilmesine rağmen bu oranın çok azı okumaktadır.. 

Bugünlerde birçok insan yöneticilerimizin okuma alışkanlıklarının olmadığından şikâyet etmektedir. ‘Nasılsanız öyle yönetilirsiniz’ hadisinde ifade edildiği gibi bu durumun asıl müsebbibi bizleriz. “İnsanlar kendi idarecilerinin yolundadır” hadisi de arkadan gelen neslin yöneticileri örnek aldığını ifade etmesi bakımından dikkate değerdir. 

Bediüzzaman bizim üç düşmanımızı; “cehalet, zaruret ve ihtilâf” olarak teşhis etmiştir. Bediüzzaman İstanbul’daki kırk bin hemşehrisinin hamal olduğunu zarurete örnek verirken, “Bu kırk binde kırk nefer mürebbîü’l-efkâr olan gazeteyi bu zaman-ı terakkide okuyamamasıyla müsbittir” diyerek, ihtilâfın kaynağının da cehalet olduğunu tesbit etmiştir.

Bir Fin atasözü ‘Kitaplıklar demokrasinin kaleleridir’ demektedir. Bu mânâyı Bediüzzaman “halk cehaletle hukukunu bilmezse ehl-i hamiyeti dahi müstebit eder” diyerek, despotik rejimlerin müsebbibinin de cehalet olduğuna dikkat çekmektedir.

 Gazete tirajlarının toplamı, nüfusun yaklaşık yüzde dördüne tekabül etse de gazete okuyan sayısı satılan gazete sayısının çok altındadır. Bu cehalet sonucunda zaruretin yanı sıra tehlikeli ihtilâflar meydana gelmektedir.

İhtilâf, istibdat ve zaruret sonucu muasır medeniyetlerin çok gerisinde kalmış durumdayız. Bugün bu açığı kapatmak istiyorsak, Avrupa ülkelerinden on kat daha fazla okumak mecburiyetindeyiz. Zübeyir Ağabeyin ifade ettiği gibi “Okumak bir şeydir, fakat her şey ondan çıkıyor.”

‘Son vasiyetim şudur: Okumak, yine okumak, yine okumak! Sonra, birbirinizin elini sıkı tutmak, ittihat etmek, ittifak âleminde yaşamak!’

Okunma Sayısı: 1792
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • İbrahim Ayten

    5.5.2017 18:23:53

    kalemine sağlık Said kardeş... en kısa zamanda haftalık yazılara başlaman duasıyla, selam ve muhabbetlerimi sunarım...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı