"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Teftişli hizmet hatıraları -1-

Mehmet ÇETİN
28 Nisan 2018, Cumartesi
Afyonkarahisar’ın Şuhut İlçesi Lisesi’nde 1979-1980 öğretim yılında, Türkçe derslerine girdiğim Orta 3. sınıfların 2. dönem ödevi olarak roman özeti çıkarılmasını vermiştim.

Tebliğler Dergisi’nde tavsiye edilen kitapların listesinde yer alan Yeni Asya Yayınları’ndaki eserleri de kaynak eser olarak öğrencilerime tavsiye etmiştim.

Aynı okulda ve aynı daldaki Türkçe Öğretmeni B.G’nin kızı T.G de roman özeti ödevi verdiğim talebelerimden idi. Yapılan çekimde ise Ahmed Şahin Hoca’nın Tarihin Şeref Levhaları isimli kitabı bu öğrenciye çıkmıştı. Benzeri ödevi meslektaşım Ahmet Çete Hocamız da öğrencilerine vermişti. 

Bahsedilen dönemde Bursa Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölüm Şefi Yardımcılığından nokta tayin olarak okulumuza gelen Sayın B.G. kaymakamlık tahkikatı ile açığa alınmıştı.

Yapılan ödevleri öğrencilerden toplamamızın öncesi günlerinde okul müdürlüğüne iki dilekçe verilmiş. Birisi CHP’ye kayıtlı bir öğrenci velisinden, diğeri de B.G.’nin eşinden.

Okul Müdürü Halil Güngör Bey, haberimiz olmadan benim ve Ahmet Çete Beyin derslerine girdiğimiz sınıflara giderek hakkımızda kısa bir tahkikat yapmış. Öğrencilerin cevaplarında en küçük bir olumsuz ifade yok imiş. Hatta B.G.’nin kızı talebem T.G. bile olumlu konuşmuş. Daha sonra okul müdürü ikimizi odasına dâvet ederek bizi de sorguladı ve tutanak tutarak imzaladık.

Suçumuzu merak ettiniz değil mi? Atatürkçülüğe, çağdaş düşünceye ve lâikliğe aykırı kitapları, öğrencilere ödev kaynağı olarak tavsiye etmemiz, suç olarak dile getirilmiş.

Verilen dilekçelerin ikinci nüshası Afyon İl Millî Eğitim Müdürlüğü’ne teslim edilmiş, ki hemen ardından İl Millî Eğitimi’nden gelen müfettiş, okul müdürü odasında bizi sorguya çekmişti.

İşin ilginç yanı şu ki, müfettişin kızı Ankara Hasanoğlan’daki Atatürk İlköğretmen Lisesi’nden okul arkadaşımız çıktı. 

Klâsik romanları, Cumhuriyet dönemi edebiyatçıların romancılarını niçin vermediğimizi soran müfettişe: “Gençlerimizin yaşadıkları dönemin meselelerini konu edinen romanları okumalarını sağlayarak onları günümüze sağlıklı yetiştirmenin akıllıca yol olduğunu” ifade ettik.

Şikâyet eden öğretmenin bahsettiği solcu romancıların kitaplarını vermememizin gerekçesini de o eserlerin Tebliğler Dergisi’nde tavsiye edilmediği, aksine bu eserlerin tavsiye edildiğini ve Millî Eğitim Bakanlığı’nın resmî yayın organındaki tavsiyeye uymamızın gayet normal olduğunu söyleyince, “Haklısınız” dedi. 

Müfettiş Bey, öğrencilere vermiş olduğumuz ödev konusu romanların, bakanlık tavsiyeli ve menfî bir neticeye sebep olacak eserler olmadığını anlattı. 

Nihayet Okul Müdürlüğü ile İl Millî Eğitime verilen dilekçelerden istedikleri neticeyi alamayan B.G. ve avanesi durmadılar. Daha yukarıya el attılar.

Meslektaşımız, bizi, Cumhuriyet Gazetesi’nin bir yazarına ihbar etmiş. Bunu da Yeni Nesil Gazetesi’nin 31 Mart 1982 tarihli Sırası Gelmişken köşesindeki yazıdan anladık.

O ihbar mektubunda neler demiş bakalım, inşaallah haftaya.

Okunma Sayısı: 2553
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı