"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Biz bu işin altından kalkamıyoruz” itirafı

Mehmet KARA
25 Ekim 2020, Pazar
Türkiye’nin en önemli meselelerinin başında ekonomideki bozukluk, hayat pahalılığı, adalet, işsizlik, tarım, dış politika ve eğitim geliyor. Yani kısacası nereye el atarsanız büyük sorunlarla karşılaşıyorsunuz.

18 yıllık AKP iktidarının çözemediği en önemli sorunların başında eğitim konusu geliyor. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan da 2016 yılından beri bunu itiraf ediyor. 

2016 yılında “Son 14 yılda eğitim ve kültür politikalarında arzu ettiğimiz mesafeyi kat edemedik” özeleştirisi ile başlayan itiraflar, daha sonraki yıllarda da devam edip gitti. Son olarak da İbn-i Haldun Üniversitesi Külliyesi’nin açılış töreninde, “18 yılda eğitim, kültürde arzu ettiğimiz ilerlemeyi sağlayamadık, bu konuda kendimi biraz mahzun hissediyorum… Eğitimde müfredat değişikliği değil, topyekûn bir reform yapacağız” itirafında bulundu.

Aslında bu cümlenin özeti, “Biz bu işin altından kalkamadık, kalkamıyoruz”dur. Çünkü 18 yıl hükümet edeceksiniz, 2002’de doğan çocuk üniversite çağına gelmiş olacak ve siz eğitim sisteminden şikâyet etmeye devam edecekseniz bunun adı başarısızlıktır. Her yıl eğitim-öğretim yılı başlarında bu itiraf/özeleştiri yapılıyorsa, inandırıcılık da kalmıyor demektir.

En fazla Bakan değiştiren bakanlığın Millî Eğitim olması da bunu gösteriyor. Mevcut hükümet döneminde 7 kez millî eğitim bakanı değişti. Her gelen bakan yeni bir sistem değişikliği getirdiği için eğitim sistemi yaz-boz tahtasına döndü. Bir önceki bakanın yaptığını yeni göreve gelen bakan değiştirdiği için öğrenciler 12 yıllık eğitimde hem lise hem de üniversite sınavlarına hangi sistemle gireceğini bilemiyor. Eğitimdeki bütün bu yanlış ve hatalı uygulamaların faturasını milyonlarca öğrenci ve bütün bir halk ödedi, ödüyor.

AKP hükümetlerinde ilk Millî Eğitim Bakanı, “Sistemi, sil baştan değiştiriyoruz” diyerek işe başlamıştı. Şu andaki Bakan, “Sistemin MR’ını çektik, yapılması gerekenleri yapacağız” demişti. Diğer 5 bakan da göreve geldiklerinde kimisi 4+4+4 sistemini getirdi, kimisi başka bir sistem değişikliğine gitti. Geldiğimiz nokta: 18 yılda eğitim ve kültürde arzu edilen ilerleme sağlanamadı…

***

EZBERCİ EĞİTİM

Eğitimde en önemli sorunlardan birisi eğitim sisteminin “ezberci bir sistem” olması. 8. sınıfta liseye, 12. sınıfta da üniversiteye hazırlanırken on binlerce, hatta yüz binlerce test çözen çocuklar, sorgulamayan, kitap okumayan, soru sormaktan korkar bir hale dönüşüyor.

Eğitimde bir başka tehlikeyi de Demokrasi ve Eğitim Stratejik Araştırmalar Merkezi (DESAM) Başkanı Gürkan Avcı şöyle ifade ediyor; “Modernleşme ve teknoloji, ahlâkî çürümeyi ve manevî yoksullaşmayı getirdi Türkiye’ye. Türk Milleti her taraftan bombardımana tabi tutulduğu yeni ‘din ve din eğitimi politikaları’ ile deistleşiyor, Protestanlaşıyor…”

Son dönemlerde izlenen eğitim ve kültür politikalarına baktığımızda gençlerimizin millî, manevî ve ahlâkî değerlerimize daha çok yabancılaştığını açıkça görebildiğimize dikkat çeken Gürkan Avcı, “Batı hayranı, kendi kültür ve medeniyetine uzak, dahası kendi değerlerini hor gören bir gençlik yetiştirilmek için en müsait bir ortam oluşturulmuştur. Din eğitimi ve kültür politikaları Türk toplumunu emperyalizmin çıkarlarına daha uygun hizmet eder hale getirmeyi amaçlamaktadır sanki.  Medya organlarından ve her cepheden yapılan aleni ve subliminal propagandalarla telkin edilen tahribatlar had safhaya varmıştır” diyerek de başka bir tehlikeye dikkat çekiyor.

***

ÖĞRETMENİN SORUNU

Bir diğer mesele ise, atanamayan veya sözleşmeli, ücretli ve kadrolu diye ayrıma tabi tutulan öğretmenlerin meselesi. (Sayıştay’ın raporunda 138 bin 100 öğretmen açığı olduğu söyleniyor.) Öğretmenlerin sorunları yıllardan beri çözüm beklemesine rağmen bir türlü çözülebilmiş değil. Atanamayan birçok öğretmen ücretli öğretmenliğe mecbur kalıyor. Üstelik ücretli öğretmenler girdiği ders başına ücret alıyor, hiçbir özlük hakkına da sahip değiller. Bu durumda olan öğretmenler asgarî ücretin yarısı kadar dahi ücret alamıyorlar. Atama bekleyen öğretmenlerin sayısı yüz binlerle ifade edilirken, her yıl buna on binlerce yeni öğretmen adayı katılıyor. 

Öğretmen atamalarındaki en büyük meselelerden birisi de atamalarda sınav puanlarına ek olarak mülâkatın yapılması. KPSS’de çok yüksek puan almasına rağmen mülakatta elenen adayların mağduriyetlerini de zaman zaman görüyoruz.

***

NE, NASIL YAPILMALI?

Herkes eğitimde ciddî eksiklikler olduğunun farkında! Eğitimdeki başarısızlık, kalitesizlik, verimsizlik, eşitsizlik ve adaletsizliğin sorgulanması yerinde bir tavır, ama şikâyet makamında olmayanların bu büyük meseleyi çözmesi gerekiyor. İktidarlar şikâyet etmek için değil çözüm bulmak için var.

Avrupa’da, gelişmiş ülkelerde eğitim konusunu başarabilmiş ülkelerden örnekler alı- narak, öğretmenlerden başlayarak, bütün eğitim sendikalarından, üniversitelerden, bütün partilerden görüş alınarak yeni bir sistem kurulmalı. Eğitim sistemi bir ülkenin geleceği olarak kabul ediliyorsa, bu bir bakana ya da bir hükümete bırakılamayacak kadar büyük bir mesele olarak görülmeli… 

Nesiller daha fazla mağdur edilmemeli…

Okunma Sayısı: 2867
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mehmet

    25.10.2020 03:25:37

    Siyâset her bir alanda ön açıcı olmalı.gençler üniversitede 4 yıl geçiriyor,fakat endişeliler.Neden? İş kaygısı...Öğrenci okula gidiyor,bakıyor kalabalık.Ne yapabilirim diyor ,cevap yok.Sınıfına bakıyor %70 inin okulda olmasını saçma bulduğu gibi,okutulan derslere bakıyor bir çoğunu gereksiz ve vakit kaybı görüyor.Ama elinden birşey gelmiyor.Vatandaş işsiz,1000 liraya,1200 liraya iş buluyor.kira,elektrik,(su demiyorum),akar yakıt,doğal gaz ile 1200 den fazlası geri isteniyor.Ne yapsın bu aile reisi.Okuyanı da böyle okumayanıda.Esnafa soruyoruz,pandemi ile birlikte çarklar dönmez oldu.Zaten kredim çoktu,tekrar kredi kullan diyorlar diyor.Bir gün insanımıza değer veren YÖNETİMLER olursa(TABİKİ ÖNCE İNSANLAR BİRBİRLERİNE DEĞER VERİRSE)BU işler zamanla düzelir.Yoksa ne çark kalır ne çomak.Herşey karahindiba nin püflenen kısmı gibi rüzgarda savrulur.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı