"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Duyduk duymadık demeyin! Mutluyum, mutlusun, mutlular...

Mehmet KARA
05 Mart 2017, Pazar
Gündem yoğunluğu ya da ülkenin referanduma odaklanması itibariyle bazı meseleleri göremiyor, kendimizi gündeme kaptırıp gidiyoruz.

Ülkenin ekonomik durumu, eğitimin sıkıntıları, işsizlik, 28 Şubat sürecinin daha etkilerinin sürmesi gibi birçok mesele ülkenin gündeminde iken, sadece referandumu konuşuyoruz.

Bir gazetede yer alan ve 28 Şubat döneminde atılan manşetleri hatırlatan bir haber üzerinden gelişen hadiseler gündemi meşgul ediyor. Tabiî bunları konuşurken de milletin ekseriyetini ilgilendiren birçok mesele es geçiliyor.

***

Milletin ekseriyetini ilgilendiren bir konu da, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı bir araştırma sonucu…

Şimdi sıkı durun. Duyduk duymadık demeyin… Duyanlar duymayanlara anlatsın. (TÜİK) 2016 yılına ilişkin ‘Yaşam Memnuniyeti Araştırması’ sonuçlarına göre, geçen yıl Türkiye’de mutlu olduğunu beyan edenlerin oranı 2015 yılına göre artmış! Hem de yüzde 5’e yakın…

Araştırma sonuçlarından birkaç veri açıklayalım: 2015 yılında yüzde 56.6 olarak kayıtlara geçen mutlu olduğunu beyan edenlerin oranı, geçen yıl yüzde 61.3 olmuş. Mutsuz olduğunu beyan edenlerin oranı ise yüzde 11.4’ten yüzde 10.4’e düşmüş. Kadınlarda mutluluk oranı, 2015’te yüzde 60.2 iken 2016’da yüzde 64.5’e yükselmiş, erkeklerde bu oran, yüzde 52.9’dan yüzde 58.1’e çıkmış.

En çok sağlıklı olmanın mutlu ettiğini ifade eden şahısların oranı yüzde 72.1 olarak belirlenmiş.

Çarpıcı bir sonuç da şu: Bir okul bitirmeyenlerde mutluluk oranı yüzde 63.5 iken bunu sırasıyla yüzde 62.9 ile ilkokul, yüzde 61.4 ile ilköğretim veya ortaokul, yüzde 60.2 ile yükseköğretim, yüzde 57.8 ile lise ve dengi okul mezunları takip etmiş.

Geleceklerinden umutlu olduğunu beyan edenlerin oranı 2015’te yüzde 74.4 iken 2016’da yüzde 76.8’e yükselmiş.

***

Öncelikle insanların mutlu olmasından son derece ‘mutlu’ olacağımızı beyân edelim... İnsanlar hep mutlu olmalı, mutlu kalmalı. Ancak bu rakamlara bakınca birçok soru da aklımıza takıldı.

2016 yılında işsizlik artmışken, terör olayları azmışken, yılın ortasında darbe teşebbüsü yapılmışken insanların mutluluğunun artması garip değil mi?

2015 yılında insanları mutsuz eden hangi mesele geçen yıl çözüldü de, yüz kişide 5 kişinin mutluluğu arttı? Bu nisbeti 80 milyonluk nüfusumuza oranlarsak 400 bin kişi 2015 yılında mutsuz olduğunu söylerken, geçen yıl hangi sorun çözüldü de mutlu olduğunu ifade etmeye başladılar?

Sonuç olarak bu araştırmanın sonuçları şaşırtıcı geldi. Sizce de öyle değil mi?

***

VEKİLLERİN DİLİNDEN ÜLKENİN MESELELERİ

Meclis çoğu zaman haftada 3 gün çalışıyor. Meclis her çalışma gününe 3 milletvekilinin 5’er dakika gündem dışı konuşması ile başlar. Ardından da oturumu yöneten başkan vekili 10-15 milletvekiline oturdukları yerden 1’er dakika memleketin ve illerinin sorunlarını aktarma fırsatı verilir.

Bu hafta vekillerimizin parti farkı gözetmeksizin birkaç “mesele” ile ilgili görüşlerini aktaralım…

DİDEM ENGİN (İstanbul): Çiftçilerimizden esnaflarımıza, memurlarımızdan dar gelirli vatandaşlarımıza, toplumumuzun tüm kesimleri için önemli bir gider kalemi olan mazot fiyatlarına dolarda yaşanan artış anında yansıtılırken kurlardaki düşüşün aynı oranda yansıtılmıyor olmasının vatandaşlarımızın sırtına yüklediği yükü hükûmete hatırlatmak istiyorum.

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde): … İşsizliğin arttığı bir süreçte işçilere sağlanan (referandum öncesi) bu geçici çalışma olanağının dahi ayrımcılığa tabi tutulması kabul edilemez. Bu anlamda gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz.

İMRAN KILIÇ (Kahramanmaraş): Ağaç dikip yeşillendirme faaliyetlerine önem vermeli, onları korumalı ve sahiplenmeliyiz. Ağaçları gereksiz yere kesmemeli, bitkilere zarar vermemeliyiz, mecburî kesilen ağaçlara karşılık daha fazlasını dikmeliyiz. 

Okunma Sayısı: 2329
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • CESUR ADAM

    5.3.2017 15:09:13

    TÜİK araştırmasını bizim memelekettemi yapmış acep. TÜİK enflasyon istatistiğini nasıl yapıyor malumumuz.Ismarlama yapılan istatistik değil istek tiiir.

  • Ali Tam

    5.3.2017 01:19:37

    Mutluluga mutluluk katmanin yolu Mutlularin evine Yeni Asya girmeli.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı