"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Koalisyon kulisleri

Mehmet KARA
04 Temmuz 2015, Cumartesi
7 Haziran seçimlerinin ardından milletvekillileri yeminlerini etmişlerdi. Meclis Başkanı da seçildi.

Sırada Meclis Başkanlık Divanı oluşturulması var. Ardından da önümüzdeki hafta içinde hükümet kurma görevini alacak olan AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partilerin kapılarını çalarak bir koalisyon kurmaya çalışacak. Meclis başkanlığı seçiminde MHP’nin son turdaki tutumu dolayısıyla adeta AKP adayına zımnî destek vermiş oldu ve İsmet Yılmaz Meclis başkanı seçildi. Tabiî bu durum hemen akıllara AKP ile MHP arasında alttan alta koalisyon hesapları içinde olduğu kanaatini getirdi. Gerçi, Davutoğlu, “CHP ve MHP’ye eşit uzaklıktayım” dese de Meclis Başkanlığı seçimi ibrenin AKP-MHP koalisyonuna döndüğünün işareti olarak görülüyor. Meclis Başkanının seçildiği gün Meclis kulislerini gezerken, çok değişik senaryolar konuşulduğuna şahit olduk. Başkanlık seçiminin son turuna gelinceye kadar “sürpriz” bekleniyordu. Ancak Bahçeli’nin sabah saatlerindeki tavrı bu sürprizlerin olmayacağını gösterdi.

***

BAKANLIKLARIN PAYLAŞIMI BİLE HAZIRMIŞ

Meclis kulislerinde gezerken, yıllardır CHP’yi takip eden bir gazeteci, “CHP ile koalisyon tamam. Hatta protokol yazım işlemleri bile başladı” derken, MHP’ye yakın bir isim ise, “Bakanlıkların dağılımı bile hazır. Hem AKP, hem de MHP Adalet Bakanlığını istiyor. AKP vermek istemiyor, MHP bastırıyor. İçişleri ve Millî Eğitim Bakanlığı banko MHP’de” diyerek kesin konuşuyordu. Hatta Bahçeli’nin hükümette yer almayacağının bile belli olduğunu kesin dille ifade ediyordu.

Diğer yandan da “MHP tabanı AKP’ye yakın” denilerek MHP’nin tabanı kurulacak bir koalisyon için hazırlanmaya ve algı oluşturulmaya çalışıldığı da görülüyor. AKP içindeki bazı yetkililer MHP ile koalisyona sıcak baktıkları da sözlerine yansıyor. MHP’nin koalisyon şartları arasında yer alan “çözüm sürecinin bitmesi”ni “MHP, HDP ile yürütülen çözüm sürecini istemiyor. Ancak kanın durması için MHP ile başka şartlarda bir çözüm süreci yürütebiliriz” şeklinde dile getirirken, MHP’nin isteklerinin ‘bir şekilde’ yerine getirilebileceğinin de sinyalini vermiş oluyor.

Bahçeli ilk günden beri şunu savunuyor. “Önce AKP-HDP sonra AKP-CHP denensin” derken de “bütün alternatifler biterse sorumluluktan kaçmayacağını söyleyerek “açık kapı” kapı bırakıyor.

Ancak “Beştepe’den çıkıp Çankaya’da 1071 rakımına gelip anayasal çerçevede kendisine şöyle bir yuva yapması lazım” diyen de Bahçeli. Çözüm sürecinin askıya alınması ve 17-25 Aralık operasyonlarının üzerine gidilmesini isteyende…

“Bu durumda nasıl koalisyon yapılacak?” sorusu akıllara geliyor. Yine asgari ücretin 1400 lira olması, emekliye iki kez ikramiye, mazotun 1.75 tl’ye düşürülmesi vaatleri de orta yerde duruyor. Diğer yandan da AKP-MHP hükümeti kurulursa bunun “savaş hükümeti” olacağı da söyleniyor. Buna delil olarak da hükümetin Suriye’de tampon bölge oluşturulması konusunda kararlılığı ve Bahçeli’nin “Güney hudutlarımızın öbür yakasında sınır ve derinliği net olarak belirlenecek bir alan üzerinde güvenlik kuşağı oluşturulmalıdır” sözleri de gösteriliyor. Eğer böyle olursa da Türkiye’ büyük bir bataklığın içine çekileceği de aşikâr.

Okunma Sayısı: 1821
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı