"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Meclis tarihe geçti!

Mehmet KARA
03 Ekim 2015, Cumartesi
Meclis’in tarihe geçtiği birçok olay vardır. Millî iradenin tecelligâhı olan Meclis, kurulduğu günden bu yana çok önemli kararlar vermiş, kanlı kavgalara ve tartışmalara şahitlik etmiştir.

Ancak bizim bahsettiğimiz böyle bir durum değil. Ne önemli kararlar verdi, ne de önemli icraatlara sahne olan bir meclis oldu.

7 Haziran’da yapılan seçimlerin ardından oluşan 25. Dönem Meclisi birinci yasama yılında toplam 24 saat dahi çalışmadı. 1 Ekim’de açılan 2. yasama yılında ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılış konuşmasından sonra AKP grubunun TBMM’nin seçim sonrasına kadar tatile girmesine dair teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek tatile girdi.

Komisyonlar dahi seçilemedi. Hiçbir kanuna imza atmadı. Komisyonlar seçilemediği için bazı milletvekillerinin odası dahi olmadı. 2016 bütçesi hazırlanamadı. 1 Kasım’dan sonra 6 aylık “geçici bir bütçe” hazırlanacak.

***

Meclis’in tatile girmeden önce yaptığı son toplantıda olanlar da ilginçti.

HDP’liler Erdoğan salona girerken, salondan ayrılırken, Davutoğlu dışında diğer partilerin genel başkanları yoktu. 

Erdoğan, 45 dakika süren konuşmasında pek de alışık olunmayan şekilde milletvekilleri ile ikili diyaloglara girdi. Tabiî bu durum pek yakışık almadı. Terör örgütünün isimlerini sayarak meşrûiyet kazandırılmamasını isteyen bir vekile “Rahatsız mı oldun?” diye çıkışan Erdoğan, “Sayın Başkan, Sayın Cumhurbaşkanı Genel Kurula hitap etsin lütfen” diyen MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’a, “Siz bu kürsülerin çok acemisisiniz. Ben nereye hitap edileceğini çok iyi bilirim. Siz daha öğreneceksiniz” diye diyaloga girdi.

Konuşmasının son kısmında “Güçlü, büyük, yeni Türkiye’nin inşasını birlikte gerçekleştirerek tarihe hep birlikte hayırla yâd edebileceğimiz bir iz bırakalım… 25’inci Dönem Meclisinde bu imkânı yakalayamadık” demesine bir milletvekilinin “senin yüzünden…” demesine ise cevap vermemeyi tercih etti.

Ardından AKP’nin tatil önergesinin görüşmeleri sırasında sert tartışmalar yapılsa da, Meclis seçimden sonraya kadar tekrar tatile girmiş oldu.

* * * 

Peki buraya nasıl gelindi?

Malûmunuz seçimlerin ardından millet hiçbir partiye tek başına iktidar olma görevini vermemişti. Bu durumda yapılması gereken Meclis’e giren dört partinin aralarında anlaşıp bir koalisyon kurmasıydı. Teamüller gereği en fazla milletvekili çıkaran partiye hükümeti kurma görevi verildi. Bu görevi alan Ahmet Davutoğlu önce bütün partilerle görüştü. Sonra seçeneklerini ikiye indirdi. 32 gün boyunca CHP ile birbirini tanıma ile geçirdi sonunda bir koalisyon kurma değil bir seçim hükümeti teklif etti. 

Ardından MHP’nin kapısını çaldı. MHP’ye de seçim hükümeti teklif edilince AKP-MHP koalisyonu da gerçekleşmedi. Bu durumda yapılması gereken ikinci olan partiye görev vermekti, ama baştanberi kafasında erken seçim olan Erdoğan “zaman kaybı” gerekçesiyle CHP genel başkanına görevi vermedi. 

45 günün dolmasının ardından “anayasa gereği” Davutoğlu’nu Saray’a dâvet edip “seçim hükümeti” kurma görevini verdi. Bu hükümette yer almayacağını açıklamalarına rağmen CHP ve MHP’de bazı milletvekillerine bakanlık teklifi götürdü. Bir tek MHP’den (şu anda AKP milletvekili adayı) Tuğrul Türkeş kabul etti. O da partisinden ihraç edildi. HDP’den iki milletvekili bakan oldu, ama sonradan onlarda istifa etti. Şu anda hükümet AKP-Bağımsız olarak gösterilmek istense de pek de öyle olmadığını herkes biliyor.

İşte bu hükümetle seçime gidiyoruz…

* * *

Şimdi soru şu… 1 Kasım seçimi sonrası çıkacak netice yine aynı olursa 5 ay sonra tekrar seçime mi gidilecek? Bu ne zamana kadar devam edecek? 

Milletin iradesi bu yöndeyse partilere düşen de uzlaşmak ve ortak bir protokolde anlaşıp hükümet kurmaktır. Türkiye’nin şu anda terör başta olmak üzere ekonomi, eğitim gibi bir çok meselesi çözüm beklerken “siyasî hesaplar” içine girmek ve bir sistem değişikliği arzusu ile anayasaya değiştirecek çoğunluğun çıkmasını beklemek en başta millî iradeye yani millete haksızlıktır.

SÖZÜN ÖZÜ: Beş aylık 25. Dönem milletvekilleri toplam 30 saatlik bir çalışma ile hiçbir kanun çıkartmadan siyasî tarihimize geçmiş oldular…

Okunma Sayısı: 1613
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı