"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Tiyatrodan ibaret” mi?

Mehmet KARA
26 Temmuz 2015, Pazar
Seçimin üzerinden 49 gün geçmesine rağmen bir hükümet kurulabilmiş değil. Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “ağırdan alması” ile başlayan hükümet kurma çalışmaları, araya bayramın girmesiyle daha da uzadı.

Şu anda istifa etmiş bir hükümetle ülke yönetiliyor. Erdoğan’dan hükümeti kurma görevi alan AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Kılıçdaroğlu, Bahçeli ve Demirtaş’la ilk tur görüşmesinden sonra hükümet kurma seçeneği bire indi. 

Gelinen safhada, AKP’den Ömer Çelik, CHP’den Haluk Koç koalisyon için ilk adımı attılar. İki saate yakın görüşmelerinden ilkelerin belirlenmesi, koalisyon heyetinin oluşması ve görüşmelerin nerede yapılacağının belirlenmesi ile ilgili “mutabakat kararı” çıktı. Görüşmeden sonra “koalisyon görüşmeleri için 10-15 güne ihtiyaç olduğu”nu söylediler.

Bu aşamada AKP’nin 9, CHP’nin 14 “olmazsa olmaz” ilkesi var. İki parti de bu ilkelerin “tartışılması”nı dahi istemiyor. 

CHP’nin açıkladığı 14 maddeden, “Cumhurbaşkanı’nın anayasal sınırlar içine çekilmesi” ve “Cumhurbaşkanı’nın örtülü ödenekten pay almaması” konuları AKP cephesinde, “zorlanılacak konular” olarak değerlendirilirken, AKP’nin kırmızı çizgisi “cumhurbaşkanının tartışma konusu yapılması.”

CHP’nin seçim vaatleri arasında yer alan emeklilere iki ikramiye ve asgarî ücretin 1.500 lira olması da iki parti arasında “zorlanılacak” konular arasında görülüyor…

Öte yandan da, hem AKP içinden hem de CHP içinden bu koalisyonun kurulmasında “çatlak sesler” olacağı da görülüyor. CHP’de “13 yılın hesabı ne olacak?” sesleri daha başından beri çıkarken, AKP içinden “CHP ile yapacağımız koalisyonu milletimize anlatamayız” sesleri yükseliyor.

Tam da bu aşamada seçimin hemen ardından Tayyip Erdoğan’la görüşen ve bu görüşmesinin partisinde de tartışma konusu olan Deniz Baykal’ın açıklaması ilginç bir durum ortaya çıkardı. Meclis Başkanlığı’na da aday olan, ama “hayal kırıklığı” yaşayan Baykal’ın “AK Parti hükümet kurmak istemiyor. MHP zaten tutumunu Meclis Başkanlığı seçimlerinde gösterdi. Koalisyon görüşmeleri tiyatrodan ibaret. Kasım’da seçim var” demesi de şu aşamada enteresan bulunuyor.

Tıpkı başından beri erken seçim isteyen Erdoğan’ın “yeniden seçim” demesi gibi Baykal’ın da erken seçimden bahsetmesi, Erdoğan-Baykal görüşmesinin “gizemi”ni arttırıyor.

***

Bu aşamada MHP’nin tavrı da başka bir ilginçlik. Seçimin ardından parti yetkililerinin AKP’li yetkililerle neredeyse koalisyon protokolü yazma safhasına geldiği, bakanlıkların dağıtımın dahi yapıldığı söyleniyordu. Ancak Davutoğlu-Bahçeli görüşmesinden sonra ibreler birden değişti. Bahçeli, AKP’nin koalisyonu CHP ve HDP’yle kurmasını söyleyerek kapıları tamamen olmasa da kapatmıştı. 

“Erken seçim startı” olarak değerlendirilen son Bahçeli’nin Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Aksaray ve Niğde gezilerinde de “neden AKP ile koalisyon yapmayacakları”nı açıklayıp “erken seçimden korkmuyoruz” demesi de koalisyon kapılarını sıkıca kapatmış olduğuna işaret ediyor. 

Diğer yandan da koalisyon görüşmeleri için liderlerle görüşen ve CHP ile koalisyon hükümeti kurmak için görüşmeleri sürdüren Davutoğlu’nun da parti teşkilâtlarına “seçime hazır olun” talimatı vermesi de “erken seçim seçeneği”nin daha kuvvetli bir ihtimal olduğunun işareti…

Yani, önce Ahmet Davutoğlu’nun sonra da Devlet Bahçeli’nin teşkilâtlarına “seçime hazır olun” talimatı vermesi ibrenin erken seçimden yana ağır bastığının bir göstergesi. 

Şu anda görülen manzara şu: Bir yandan koalisyon görüşmeleri devam ederken, erken bir seçim için partiler çalışmalarına başladılar bile.

Bütün bu konuşmalar, görüşler alt alta getirildiğinde AKP ile CHP arasındaki görüşmelerin “nafile turlar” olacağı görülüyor.

Koalisyon hükümeti kurulmazsa iki seçenek ortaya çıkacak. Bunlardan birisi azınlık hükümeti, diğeri de seçim hükümeti. MHP seçim hükümetinde, HDP de kabinede olacağı için, AKP’nin kuracağı azınlık hükümetine dışarıdan destek verebileceği de kuvvetle muhtemel.

***

Bakalım önümüzdeki günlerde hükümet kurmaya çalışan, “erken seçimi değil, koalisyon hükümeti kurulmasını” isteyen Davutoğlu’nun dediği mi, yoksa baştan beri erken seçim isteyen Erdoğan ve onunla seçimin hemen ardından uzun bir süre başbaşa görüşen Baykal’ın “Kasım’da seçim olacak” diyen Baykal’ın dediğimi olacak?

Son olarak da, hem AKP, hem de CHP’nin bu yıl içinde kongre/kurultaylarını yapacakları  notunu da düşelim. 

Okunma Sayısı: 2063
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı