"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Vekil, dinî inanışlara saygılı olmalı

Mehmet KARA
16 Şubat 2015, Pazartesi
Seçimler yaklaşırken anketlerde yayınlanmaya başlandı. Yayınlanan bir anket seçimlerde hangi partinin ne kadar oy alacağından ziyade milletin “nasıl bir vekil?” istediğiyle ilgili.

Dikkat çekici sonuçları ortaya çıktığı anketten örnekler verelim.

ARGETUS Araştırma Grubu, 2015 seçimleri öncesinde “Halkın istediği milletvekilinin temel özellikleri nelerdir?” sorusunun cevabını aramak için bir anket düzenlemiş. Ülke genelinde telefonla ulaşılan 3 bin 518 kişiye çeşitli sorular sorulmuş.

Ankete katılanların yüzde 48,8’i “Milletvekili yeri gelince mizah yapmalı” derken yüzde 39,4’ü “Ciddî olmalı, komiklik ve mizah vekile uymaz” diye cevap vermiş.

Ankette ortaya çıkan önemli bir sonuç da,  katılanların yüzde 74’ü “Milletvekili vatandaş tarafından arandığında telefon veya e-maille kendisini arayana dönüş yapmalı” diyenlerinin oranının yüzde 74 çıkması olmuş. “Ulaşmamız şart değil, milletvekili çalışsın yeter” diye cevap verenler de yüzde 26’da kalmış. 

Milletvekilinin tecrübeli olmasını isteyenlerin oranı yüzde 14.2’de kalırken, “liyakatli olmalı” diyenlerinin oranının yüzde 50.9, genç ve bilgili olmalı diyenlerinin oranının yüzde 34.9 çıkması da bu anketin en ilginç sonuçlarından...

Ankette dikkatimizi çeken bir sonuç da, halkın milletvekiline bakışını özetlemiş.

Ankette, “milletvekili dinî inanışlara saygılı olmalı” diyenlerin oranı yüzde 73.5 çıkarken, “laik olmalı” diyenlerin oranı ise 15.30’da kalmış. 

Buradan da görüleceği üzere kendisi çok dindar olmamakla beraber vekilini dine hürmetkâr ve saygılı görmek istiyor.

***

“3 GÜN KONUŞURLAR 4. GÜN BİTER” Mİ?

2015 bütçesi görüşmelerinde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, “Üç gün konuşurlar, dördüncü gün biter” sözü damga vurmuştu. Daha uzun yıllar konuşulacak bu cümleyi milletvekili maaşlarını da içine alan “Milletvekili kanunu” için söyleyen Arınç şöyle demişti: “Milletvekili maaşının başbakanlık Müsteşarı’na endekslenmesi ne demek? Emekli aylığının başkasına endeksli olması niye? Ocak ayının ilk gündemine bunu koymamız lazım. Yapmadığımız takdirde zor durumda kalırız. Kamuoyu ve basının tepkisiyle düzenleme yapılmaması hatadır. Üç gün konuşurlar, dördüncü gün biter. Haksız bir şey mi yapıyoruz? Bu dönemin bir şerefi olsun milletvekillerine ait bir düzenlemeyi yapalım…”

Ocak ayı içerisinde bu yapılamadı, ama seçimler dolayısıyla birkaç aylık bir çalışma takvimi kalan Meclis’e bu teklif geldi. Teklifi yapan da bizzat Meclis Başkanı Cemil Çiçek oldu. Bu konuda muhalefet temsilcileriyle görüşüp Genel Kurul’daki teklife destek isteyen Çiçek, AKP’nin teklifi üzerinde uzlaşma ümidi görmeyince, tepki çeken bazı hükümleri çıkarıp, bazı eklemeler yaparak düzenlemeyi bizzat kendi teklifi olarak TBMM Başkanlığı’na sundu. Çiçek, teklifinde milletvekillerinin emeklilik dönemini de tutun da, protokol listesine kadar birçok değişiklik istemiş.

Bu teklif kanunlaşır mı bilemeyiz, ama çıkarsa da Arınç’ın deyimiyle üç gün konuşulur 4. gün konuşulmaz. Acaba böyle mi olur? İzleyip göreceğiz.

***

“DEŞİFRE ETMEM” DEMİŞTİ, AMA…

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Sır küpüm” dediği MİT eski Müsteşarı Hakan Fidan adaylığı ilgili sözleri hâlâ tartışılıyor.

Fidan’ın istifa edip aday olup olmayacağı ile ilgili önce, “Başbakan bu konuda kanaatimi bana sorduğunda zaten verdiğim cevap kendisine mekruzdur, gizlidir. Onda kalacaktır. Bu konuyla ilgili aramızda görüştüğümü şu anda deşifre etmem kendimi de saygısızlık olur, başbakana da saygısızlık olur” demişti.

Ardından Yurtdışına giderken istifa olumlu bakmadığını söyledi. Ve “Sayın Fidan’ın adaylığına olumlu bakıyor muyum? Bunu da açık sözlü olarak değerlendirmek isterim. Ben adaylığına olumlu bakmıyorum. Bunu açık ve net söyleyeyim. Bunu Sayın Başbakan’a da söyledim” dedi.

Yani önce “deşifre etmem” dedi sonra “deşifre” etmiş oldu.

Fidan’ın adaylığı Başbakanlık ile Saray arasını açmışa benziyor.

***

ALIŞILAMADI!

28 Ağustos 2014 tarihinde yemin edip Cumhurbaşkanlığı görevine başlayan Erdoğan’ın yine görevine alışılamadı. Bunun sebeplerini yazının sonunda aktaralım. Önce alışılamadığına ilişkin -en sonuna en ilgincini bırakarak- birkaç örnek verilim.

Yaklaşık 6 aydır cumhurbaşkanlığı yapmasına rağmen bazen biz de başbakan olarak yazdığımız oluyor. Bunu önce itiraf edelim!

Geçtiğimiz hafta bir gazetenin politika sayfasında “Başkent gündemi” altında aynen şu yazıyordu: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kolombiya’da… Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ankara’da…” Bir insanın aynı anda hem Kolombiya’da hem de Ankara’da olması mümkün olmadığı için tashih hatası olarak görüp, gülümsemiştik. Ancak gazete yönetimi pek gülümsememiş olacak ki, sorumluları görevden almış.

İkinci örnek de bizzat Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan geldi. Evet, evet doğru okudunuz…

İstanbul’a yapılacak 3. havalimanı inşaatında incelemelerde bulunan Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, projeye verdiği destekten dolayı Erdoğan’a teşekkür etmek isterken, “Biz hükümet olarak baştan itibaren sayın başbakanımızın…” diyen Davutoğlu, hemen sözünü düzelterek, “Cumhurbaşkanımızın…” diyerek konuşmasını sürdürmüş.

Görüleceği üzere dil sürçmesi herkesin başına gelebiliyor. Tebessüm edip geçtik ama bunu bir anekdot olarak aktarmadan da edemedik.

Anlaşılan 6 ay geçmesine rağmen kimse Erdoğan’a “cumhurbaşkanı” demeye alışamamış. Bunda Erdoğan’ın cumhurbaşkanı gibi değil adeta bir başbakan gibi hareket etmesi, konuşmasını başbakanken yaptığı konuşmalardaki gibi yapması, üslubunda hiçbir değişikliğine gitmemesi de etkili oluyor. Bakalım ne zaman alışılacak?

Okunma Sayısı: 1670
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı