"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Cennette hayat

Mehmet Örnek
03 Ocak 2019, Perşembe 01:13
Hayat, şu kâinatın en ehemmiyetli gayesi, en büyük neticesi, en parlak nurudur.

Zîhayatı, küçük bir kâinat hükmüne getiren, mevcudatla münasebetdar eden hayattır. İnsan, ona bahşedilen hayatla imtihan olarak gönderildiği dünyada çalışır, gayret eder. Hayatımızın gayesi ve neticesi hayat-ı ebediye olduğu için, hayatımızı da ebedi hayata programlamak gerekir.

Kur’ân-ı Kerîm’de şöyle buyruluyor: “Dünya hayatı, yalnızca bir oyun ve oyalanmadır. Gerçekten ahiret yurdu ise, asıl hayat odur. Bir bilselerdi”1 Asıl hayat olan ahiret yurdunda Cennette beka bulmak istiyorsak, hayatın sırrını çözmek gerekir. Hayatı veren Zât-ı Hayy ve Muhyîye karşı şükür, ibadet  ve hamd vazifesini lâyıkıyla yaparsak, hayatın baki meyvesini kazanmış olacağız inşaallah.  Bediüzzaman Said Nursî, “Evet, madem bu kâinatın en mühim neticesi ve mâyesi ve hikmet-i hilkati hayattır. Elbette o hakikat-i âliye; bu fâni, kısacık, noksan, elemli hayat-ı dünyevîyeye münhasır değildir. Belki hayatın yirmi dokuz hâssasıyla mahiyetinin azameti anlaşılan şecere-i hayatın gayesi, neticesi ve o şecerenin azametine lâyık meyvesi; hayat-ı ebediyedir ve hayat-ı uhreviyedir ve taşıyla ve ağacıyla, toprağıyla hayattar olan dâr-ı saadetteki hayattır” 2 diyerek, hayatın sırrını çözüyor. Ve ebedî hayatı da ancak bu dünyada kazanabileceğimizi söylüyor.

Hem fani dünya hayatında kazanamadığımız her şey, sabrettiğimizde baki bir âlemde devam bulması gerekiyor. Hayatı sönen değer verdiğimiz her şey, bir zamanlığına zeval bularak bizleri müteessir ediyor. Ancak ahiretin varlığı yokluk kabul etmeyerek, manevî azabı ortadan kaldırıyor. Manen “Ebedî bir hayatın var gelecek” diyor. Evet sonsuz güzellikte, sanatlı yaratılan her şey elbette bu fani dünyaya münhasır kalmayacaktır. Hikmetine uygun olarak baki bir menzilde, ebedî bir sergi yeri muhakkak olacaktır. Hayatın mahiyetini anlayıp lâyıkıyla yaşadığımızda, en güzel hayata kavuşacağız.

Velhasıl, madem dünyada hayat var; elbette insanlardan hayatın sırrını anlayanlar ve hayatını sû-i istimal etmeyenler, dâr-ı bekada ve Cennet-i bâkiyede hayat-ı bâkiyeye mazhar olacaklardır, âmennâ…

Dipnotlar:

1) Ankebut Sûresi, 64. Âyet.

2) Bediüzzaman Said Nursî, Sözler, İstanbul, s. 100.

Okunma Sayısı: 4221
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı