"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Esmânın temessülâtı: Cennet

Mehmet Örnek
14 Mart 2019, Perşembe 01:05
Allah’ın isimlerinin cilvesi, tecellisi bir kısmı dünyada, tamamı ise ahirette hakikî surette görülecektir.

Dünya imtihan meydanı olduğundan, bazı esmaların tecellileri ahirette tam manasıyla inkişaf edecektir. 

Dünyanın üç yüzünden biri, Cenâb-ı Hakk’ın esmâsına bakar. Onların nakışlarını, güzelliklerini gösterir. Bu yüzüne baktığımızda, hadsiz mektupları okuyabilir, ahiret âlemlerinde sermayemiz olan tefekkürleri edebiliriz. Bediüzzaman Said Nursî, “Bu yüzü gayet güzeldir; nefrete değil, aşka lâyıktır” diyerek dünyayı ancak bu cihetten sevebileceğimizi söylüyor. Asıl hayat olan ahiret dünyada kazanılacaksa, elbette burayı ticaret olarak da görmek gerekecek. Ama Cemal, Kemal, Rahim, Kerim tam olarak ahiret âleminde tecelli edeceğinden ancak cüz’lerini görebiliyoruz. Eğer lâyıkıyla bu isimleri yansıtırsak, inşaallah baki Âlemlerde ebedî güzelliklere kavuşacağız.

Risale-i Nur’da 32. Sözde geçen, “İmâm-ı Rabbânî (ra) demiş ki: “Letâif-i Cennet, cilve-i esmânın temessülâtıdır” kısımdan da anlıyoruz ki, Cennet de Allah’ın isimlerinin cilvesidir. Bununla kastedilen şey, Allah’ın yarattığı şeylerde onun isim ve sıfatlarının bizzat kendilerinin değil, manalarının görünmesidir. Yoksa tecelli ile kasd edilen haşa Allah’ın Zatının o şey üzerinde tecelli edip kısmen de olsa görünmesi değildir. Bu durum dünyada da, ahirette de böyledir. Allah’ın isim ve sıfatları kendi Zatındadır. Bunların âlemdeki tecellileri ise mahlûktur ve o isim ve sıfatları tarif edip bildirmek için Allah tarafından yaratılmışlardır. İnşaallah ruyetine mazhar olabilirsek, bizzat müşahede edeceğiz.

Ayrıca Dünyada iken, imtihanın bir gereği olarak insanın gözünde varlıkların hakikatini açıkça görmesine engel olan manevî bir perde vardır. Bu sebeple, varlıkların Allah’ı, sıfat ve isimlerini gösteren hakikî manalarını göremiyoruz. Fakat Ahirette, “Şimdi senden perdeni (kaldırıp) açtık; bu gün artık gözün keskindir!” (Kaf, 22) âyetinde bildirildiği gibi, gözündeki perde kaldırılır ve her şeyin hakikatini görmeye başlar.

İşte Ahirette de, insanın gözündeki perde kaldırılacağı için, Cennetteki letaifin, yani güzelliklerin, Allah’ın isimlerini tarif ettikleri insana temessül edecek, görünecektir. 

Yani insan, varlıkların hakikatinden hiçbir zaman gaflette olmayacak, Cennetin her bir varlığı insana Allah’ı ve O’nun isim ve sıfatlarını daimî bir surette hatırlatacaktır.

Okunma Sayısı: 2861
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı