"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sonsuz güzellik mümkün mü?

Mehmet Örnek
10 Ocak 2019, Perşembe
Güzellik göreceli bir kavramdır. Yaratılış itibariyle baktığımızda her şey ya bizzat, ya netice itibariyle güzeldir. Her şeyde O’nun esmalarının cilvesi olduğundan lâyıkıyla okuyabilirsek, İlâhî nakışların güzelliği görülecektir.

Hem, Kur’ân’ın verdiği iman dersi bizlere her şeyi hoş gösteriyor. Kur’ân’ın manevî tefsiri olan Risale-i Nur’da geçen “Madem iman gibi hadsiz derecede kıymettar bir nimet bizde vardır. İhtiyarlık da hoştur, hastalık da hoştur, vefat da hoştur. Nâhoş birşey varsa o da günahtır, sefahettir, bid’atlardır, dalâlettir.”1 Bize imtihan olarak verilen bu durumları güzellikle karşıladığımızda, en güzel makamlara ulaşacağız inşaallah.

İnsana dünyaya gönderilirken verilen nimetler, şükür ister. Şükür edilmediğinde sahip olduğu güzellikler bekaya ulaşmaz, çirkinleşir. Sahte bir güzellik ile ömrünü geçirir. Halbuki asıl güzellik, bekaya ulaşan güzelliktir. Bediüzzaman’ın dediği gibi, “Güzel değil batmakla gaib olan bir mahbub. Çünki: Zevale mahkûm, hakikî güzel olamaz.” 2 Ancak Baki’ye ayna olduğumuzda bekanın cilvesiyle güzelleşebiliriz.

Ahiretteki güzelliklerin ölçüsünü de bu dünyadaki amellerimiz belirleyecektir. Dünyada Allah’a ne kadar kulluk yapmışsak, Cennette de o nisbette güzellik artacak ve istifade ziyadeleşecektir. Hem, her güzellik bir nimettir. Nimet ise şükür ister. Güzellik nimetine şükür, güzelliği vereni razı etmekle mümkündür. O zaman, “Elbette o güzelin aklı varsa hüsün ve cemalini günahları kazanmak ve kazandırmak ve çirkin ve zehirli yapmak ve o nimeti küfran ile medar-ı azap bir sûrete çevirmekten bütün kuvvetiyle kaçacak”tır. 3 Ve böylece fani güzelliği bekaya çevirerek, akıllı güzellerden olacaktır.

Velhasıl, gönderilen nimetlere Cemil-i Baki’nin bir tecellisi olarak şükürle mukabele ettiğimizde, güzelleşir. Ve bu güzelliklere rızasını kazanarak ayine olabilirsek, sonsuz güzelliklere ulaşacağız inşaallah.

Dipnotlar:

1) BSN, Lem’alar, s. 376.

2) BSN, Sözler, s. 195.

3) BSN, İman ve Küfür Muvazeneleri, s. 250.

Okunma Sayısı: 2096
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı