"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Türkiye neyi seçecek?

Mert Gönenli
09 Mayıs 2018, Çarşamba
Bir önceki yazımızda “Otoriter Popülizm” konusunu işlemiştik.

Otoriter popülizmi, başlangıçta otoriter bir şekilde ortaya çıkmayan bir iktidarın, ilerleyen dönemlerde daha otoriter bir yönetime dönüşmesine hatta yer yer diktaya kayan bir çizgiye gelmesine rağmen; toplumdan aldığı desteğin azalması beklenirken artması durumu olarak tanımlamıştık. Bu durumu, Risale-i Nur’da geçen “Sual: ‘Neden şu inkılâb-ı hükûmet, her şeyde bir inkılâb getirdi?’Cevap: ‘İnsanlar kendi idarecilerinin yolundadırlar’” hadis-i şerifi ile açıklayabiliriz. 

Önümüzdeki Haziran 2018 seçimlerinde, otoriter popülist blok kazanırsa ne olacaktır: Yaptıklarının doğru olduğuna ve halkın da kendisini desteklemeye devam ettiğini gören iktidar, otoriter popülizmin de ötesine, bugünkünden çok daha ağırlaştırılmış istibdada yürüyecektir.

Nitekim CB Erdoğan, 06.05.2018 tarihindeki konuşmasında, bir önceki sisteme “Bürokratik Vesayet” adını vererek artık bu sisteme dönüşün olamayacağını bildirmiştir. Fakat bu- rada savunulan nefretlik bürokratik vesayet değildir, parlamenter sisteme dönüştür. Hem bürok- ratik vesayetin hem cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ortak özelliği, TBMM’nin yetkisini gasp etmesidir. Erdoğan, gücünü perçinledikten sonra, gücü bürokratik vesayetin elinden alıp TBMM’ye verecek kalıcı düzenlemeleri yapmak yerine; bu yetkileri kendi uhdesinde toplamayı tercih etmiştir. 

Bürokratik vesayetten kurtulmak demek; hiçbir şekilde denetlenemeyen, her denilenin anında yerine getirildiği, istenilen her şeyin yapılabildiği ve hatta uyarılıp ikaz dahi edilmenin mümkün olmadığı bir sistem kurmak değildir.  

Bir de şahlanma konusu var. Ülke, yetkinin parlamentodan alınıp, tek bir adama verilerek, ülke kanunlar yerine; KHK’larla, Olağanüstü Hallerle yönetilerek mi şahlanacaktır? 16 yıldır tek başına iktidarda olup, hâlâ şahlandırılamamış da bundan sonra  mı şahlandırılacaktır? Başkanlık Sistemi gelince şah- lanılacaktı, iki yıl geçti, şaha kalkacağına, ekonomi, adalet hepten baş aşağı gitti, elde ne kaldıysa üç beş şeker fabrikası satılmaya çalışılıyor, şeker fabrikalarının satışıyla mı şahlanılacak? Tarım ürünleri mercimek, nohut, diğer bakliyat Kanada’dan ithal, hayvancılık ölmüş etler Uruguay Angus eti, dünyada ürettiğimiz ihraç tekel ürünümüz, fındık, 10 yılda 15 tl’den 8 TL’ye gelip yarı fiyatına düşerken, dolar 3 katına çıkmış ve ülke şahlanacakmış. Ülkede işsizlik % 12’ye çıkmış, likidite akarken gelen paralar betonlara gömülmüş, elde kaynak kalmamışken ülke şahlanacakmış. Ne o, bu ge- çen 10-15 günde gömü- mü bulundu, altın yatakları mı keşfedildi, petrol mü fışkırdı, iki ay sonrasını bugünden farklı yapacak olan şey nedir? Şahlandıracak kaynak nerede? Satarak mı şahlandıracaksınız? Telekom’u sattınız, Tüpraş’ı sattınız, Erdemir’i sattınız, rahmetli Demirel’in, sizin iktidar sürenizin yarısı kadar bir sürede yapıp millete hediye ettiği ne varsa, ülkeye gelir getiren ne varsa sattınız. Elde daha satacak ne kaldı? Köprüleri, otobanları, yolları mı satacaksınız, bunlar yetmedi; barajları, dağları, toprakları, ovaları mı satacaksınız? Seçim arefesindeyiz, şimdi tam konuşma zamanı, hakikaten bu ülkeyi nasıl ve neyle şahlandıracaksınız? Bugün yapamadığınız, ama 2 ay sonra yapabilecek olduğunuz şey nedir?

Kimse kimseyi kandırmasın, kamu yani devletin borcu 230 milyar doları aşmış durumda. Bu 60 tane Tüpraş özelleştirmesi demek. 60 tane Tüpraş var mı, maalesef yok. Dolayısıyla ülkenin şahlanabilecek durumu yok, gelecek olan yaraları sarabilsin yeter…

Okunma Sayısı: 1774
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı