"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Rü’yet-i Hilâl: Hilâlin görülmesi

29 Mayıs 2017, Pazartesi
Hhayatın İçinden...

Eskiden Ramazan hilâlinin görülmesiyle oruca başlanırdı. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (asm), ‘’Ramazan orucunu, hilâli gördüğünüzde tutun. Hilâli gördüğünüzde açın’’ hadis-i şerifini dikkate alarak, Ramazan orucuna Ramazan hilâlinin görülmesine büyük önem verilirdi. Müslümanlar, teknoloji ve rasatın ileri seviyede olmadığı asırlarda, Ramazan hilâlini görmek için şehirlerin yüksek tepelerine çıkarlardı. Ramazan hilâlinin net bir şekilde görülmesinin ardından Müslümanlar, Ramazan orucunu tutmaya başlarlardı. 

Osmanlı devrinde Ramazan hilâlini gözetleme hususuna büyük önem verilirdi. Öyle ki, Ramazan ayının başlangıcını gösteren hilâli gözetlemek manasına gelen Rü’yet-i Hilâl, devletin bu işle görevlendirdiği memurlar tarafından ifa edilirdi. Ramazan hilâlini gören şahıs yanındaki şahitlerle birlikte kadıya giderek bu durumu sicil defterine kayıt ettirirdi. Payitaht merkezi olan İstanbul’da Ramazan hilâlinin en iyi gözlendiği yerler Fatih, Süleymaniye, Sultan Selim ve Edirnekapı camilerinin şerefeleri olmuştur. Bütün bu bilgiler ecdadımızın oruç ibadetine ne kadar büyük ehemmiyet verdiğinin en güzel örneğidir.

Günümüzde, teknoloji ve rasatın gelişmesiyle birlikte Ramazan aylarının tarihleri önceden hesaplanabilmektedir. Bununla birlikte Ramazan hilâlinin gözlenmesi geleneği sona ermiştir. Teknolojinin ilerlemesi geçmişten gelen güzel bir geleneğimizin daha ortadan kalkmasına sebep olmuştur. Ramazan hilâlini gözetleme geleneğinin sona ermesi, teknolojinin kültür ve geleneklerimizden neleri götürdüğünün bir örneğidir.  

Oruç ibadetine verilen ehemmiyetin göstergelerinden birisi olan Ramazan hilâlinin gözetlenmesi geleneğini günümüzde de sürdürebiliriz. Zengin kültür ve gelenek dünyamızın esaslarını kaybetmemek ve bu zenginliğimizi gelecek nesillere aktarabilmemiz için bu mirasımıza sahip çıkmalıyız. 

Okunma Sayısı: 2523
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı