"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Oruç ve Çocuk

Muallim Ayhan BİNGÖL
02 Temmuz 2016, Cumartesi
Oruç deyince hep çocukluğum aklıma gelir. 6–7 yaşlarında tuttuğumuz tekne orucu, öğlene kadar tutup sattığımız oruçlar, 8–9 yaşlarına geldiğimizde sahura kalkıp davulcu sesiyle uyanmak ve iftar sofrasını sabırsızlıkla beklememiz...

Orucun ilk günü, daha sonra Kadir Gecesi’ni oruçla karşılamak ve Arefe Günü oruç tutmak, daha sonra orucumuzu pazarlıklarla Hacı dedemize sattığımız oruçlarımız. 

O günleri hatırladıkça, "ey çocukluğum!" diyeceğim gelir içimden. Orucu sattığımız dedem şimdi toprak altında biz yine orucumuzu sağlığımız ve sıhhatimiz devam ettiği sürece, çok şükür tutmaktayız.

Oruç çocuğa neler kazandırır? Etrafımdaki çocuklara baktığımda neler gözlediğimizi size şu kısa yazımla aktarayım dedim. Çocuk açlık ve susuzlukla yüzleşecek açlık ve susuzluğa karşı gösterdiği direnci sayesinde sabır etmesini öğrenmektedir. Büyüyünce karşılaşacağı güçlüklere karşı şahsî deneyim kazanmış olup güçlüklerle baş etmesini öğrenecek, oruçla Allah’a yaklaşma duygusunu yaşayacak. Yaratıcıya ibadet etmenin ona verdiği mutluluk ile ruhu aydınlanacak. Çocuk eser ve müessir ilişkisi içinde Yaratıcının, oruç tutan çocuğu sevdiğini ve kendisinin mükâfatlandırılacağına inancı içinde, Yaratanın sevgisine sahip olan bir çocuk kendi iç dünyasında huzura kavuşacaktır. İçinde kaygıları varsa bu kaygıları gidecektir. İç dünyasında bir huzur ve rahatlık yanında, kendinin bir değer olduğunu ve bu değer sayesinde Rabbine güvenerek, kendini güven içinde bulacak, özgüveni tam olan biri olacaktır. Dünyalık telâş içinde ailelerin yemek saatlerinde bazı bireylerinin sofrada olmaması gibi durumlar da ortadan kalkacak. Ramazan ayı ile birlikte aileler birlikte sofrada olacaklar. Ev ve aile yuvası ortamı daha sıcak ve neşe içinde olacaktır. 

Çocuklar oruç tutarak kendilerinin büyüdüğünü düşünecek, yemek seçme alışkanlıklarından vazgeçeceklerdir.  

 Verilen nimetin ne kadar önemli olduğunu anlayacak açlığın ve susuzluğun ne demek olduğunu yaşayarak öğrenecektir. Bu sebeple çocuk önceden israf ettiği yiyecek ve içeceklerin ne kadar önemli olduğunu öğrenip, israftan kaçınacaktır. Ve gözlemleme yoluyla değil de Afrika'daki ve dünyanın çeşitli yerlerindeki aç çocukların, neler çektiğini düşünerek değil, yaşayarak öğrenip yardımlaşma duygusu gelişecektir. Sosyal yardımlaşmayı öğrenecek teravi namazları ve bayramlaşmayla insanlarla anlaşa bilme yeteneği gelişecek. Dünyanın insanlarla güzel olduğunu öğrenecektir. Yardımlaşma duyugus gelişecek, belki de ileride bir yardımlaşma kurumunda gönüllü olarak görev üstlenecektir.

Okunma Sayısı: 1934
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı