"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

2014: Global Endişe Yılı

Muhammed ZORLU
13 Mayıs 2014, Salı
İçinde bulunduğumuz yıl dijital güvenlikte dünya çapında endişeli geçiyor. İnternette yoğunlaşan tehditler ve gizlilik tartışmaları nedeniyle kullanıcılarda giderek artan bu endişe, 2014 yılına endişe yılı olarak damgasını vurdu. Yurt içi ve global manada da tehditler, akıllı diye tabir ettiğimiz tüm elektronik cihazları etkisi altına alabilecek.
İçinde bulunduğumuz yılda mobil platformlar, siber suçluların gözdesi haline geldi. Yeni siber suç türlerde bu yılla ortaya çıkabilir, tanık olabiliriz, hazırlanın. Akıllı buzdolapları, akıllı otomobiller, akıllı binalar, akıllı telefonlar, akıllı şular akıllı bular… Kısaca akıllı olarak tanımlanabilecek tüm bilgisayar kontrollü sistemlerin tehdit altında olabileceği bu yıllarda yeni siber suç türlerinin ortaya çıkabileceği alanlar...
Geçen yıllara oranla artan sofistike halindeki zararlı yazılımlar, endişe veriyor. Bu endişe aslında müspet manada düşünülürse bilgi güvenliği açısından iyidir. Zira endişe duyan kişi bilgisayar tehditlerinin etkisinin çabuk farkına varır. Önlem için araştırır, çabalar. Saldırılara karşı daha temkinlidir.
Geçen ki “Akıl zehirlenmesi” yazımızda cep telefon kullanımındaki nomofobi yükselişinden bahsetmiştik. Bu olumsuz yanın yanı sıra birde mobil platformlar siber suçluların temel hedefi haline getirdi. Çoğunlukla android işletim sistemine yönelik kötü amaçlı yazılımlar mevcut.
Geliştirilen alanlar ne kadar gelişirse tehlike o kadar büyüyor. Bu yüzden kötü niyetli kodların hedefiyle sömürülmemek için geleneksel saldırılardan çok farklı saldırıları da görmeye çalışın.
Örneğin yeni dönemde yeni nesil dijital platformlar üzerinden çalışan aydınlatma sistemlerimiz, buzdolapları, IP kameralar, binalar, otomobiller, smart TV’ler yeni hedefler haline geldi.
Kameralı olan tv’ler de “acaba izleniliyoruz mu?” denilmesi bundandır. Geçtiğimiz aylarda Smart TV’lerde, hackerlerin ev içini rahatça gözetlemesine izin veren büyük bir güvenlik açığı tespit edilmişti. Yani siz televizyon izlerken başkaları da sizi izliyor olabilir. Dikkatli olun! 
Okunma Sayısı: 950
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı