"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gazze’nin sosyo-ekonomik insanî boyutu

Muhammet ÖRTLEK
15 Şubat 2018, Perşembe
Osmanlı Devleti’nin Ortadoğu’dan çekilmesinden bu yana bölgedeki istikrarsızlıklar devam etmektedir.

Özellikle İsrail’in işgali altındaki Filistin topraklarında siyasî çözümsüzlük mevcudiyetini korumaktadır. Filistin denildiğinde akla ilk gelen İsrail işgali, güvenlik tedbirleri, siyaset, çatışma vd. gelmektedir. Elbette bunların neticesindeki insanî sorunlar göz ardı edilmemelidir. Uluslar arası gündemin ilk sıralarında yer alan Filistin’de, işgal güçleri tarafından şehit edilen, sakat bırakılan, parçalanan aileler, vb. yanında sosyo-ekonomik problemler de olumsuz etkilerini göstermektedir.

Bulunduğu coğrafyada ikiye bölünmüş Filistin topraklarının Gazze Şeridi’nde, sosyal ve ekonomik hayat günden güne kötüye gitmektedir. Gazze Şeridi’ndeki hayır ve yardım kurumlarının Koalisyon Koordinatörü Ahmet Al-Kurd 31 Ocak 2018 tarihinde yaptığı basın açıklamasında “Gazze’nin afet bölgesi haline geldiğini ve burada yaşayanlar için acil tedbirler alın- masının zorunlu” olduğunu vurgulamıştır. Bununla birlikte Al-Kurd “Gazze’de Tasarruf” girişimini başlattıklarını ifade etti. Aslında Gazze Şeridi’ndeki olumsuz durumun haksız kuşatma ile daha da ağırlaştığını dünya kamuoyu bilmektedir. Dolayısıyla Al-Kurd’un beyanatındaki “bütün uluslar arası kurumlara kuşatmayı sona erdirmek ve Gazze’deki 2 milyon nüfusun temel ihtiyaçlarını karşılamak için acilen müdahale” çağrısında bulunması bölgedeki vahameti gözler önüne sermektedir.

Gazze’de nüfusun yüzde 80’i yoksulluk içerisindeyken, yine yüzde 65’i de yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Birde nüfusun dörtte üçünün acil yardıma ihtiyacı vardır. İsrail’in bir açık hava hapishanesi haline getirdiği Gazze’de ham madde ithalinin sınırlandırılması fabrikaların yüzde 80’ini kapatmış ve işsizlik yüzde 50’ye ulaşmıştır. Böylece Gazze ekonomisi yılda 250 milyon dolarlık bir kayıpla karşı karşıyadır.

Sınırlı sağlık imkânlarına sahip Gazze’de beslenmenin muhteva veya miktar açısından yetersiz olması sonucunda, vücudun ihtiyaçlarına karşın, sağlanan enerji ve besin ögelerinin yetersiz kalmasından kaynaklanan malnütrisyon ve anemi (kansızlık) hastalıklarının çocuklar arasındaki oranı yüzde 40’a yükselmiştir. Buna ek olarak 17 bin yetim malî güvenceden yoksun ve 50 bin engelli de tedavi rehabilitasyona ihtiyaç duymaktadır.

Hastanelerde ilâç ve malzeme yetersizliği veya yokluğundan dolayı tedavi edilebilir durumdaki hastaların bile tedavileri mümkün olmamaktadır. Hastanelerde en temel ilâçlardan 230’unun bulunmaması sağlık sektörünün tıkandığını göstermektedir. İsrail yet- kililer, yüzlerce tıbbî cihazın bakım işlemleri için gerekli yedek parçalarının Gazze’ye girişini engellemektedirler. Böylece Gazze’deki 13 bin kanser hastasının tedavisi yapılamamaktadır. Aynı zamanda sağlık alanında yaşanan olumsuz durum, yakıt-enerji krizi ve elekt- rik kesintileri ile içinden çıkılmaz bir hâl almaktadır.

Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref Al-Kudra, hükümetin temizlik şirketlerine ödeme yapamamasından dolayı, hastanelerdeki temizlik çalışanlarının iş bıraktığını ve hastanelerde tıbbî hizmetlerin steril bir ortam verilmediğini belirtmiştir. Gazze’ye uluslar arası tıbbî desteğin gelmesi ve Gazze dışında tedavi olabilme imkânları da İsrail tarafından engellenmektedir. Gazze dışında tedavi olma izinlerinin verilmediğini Al-Mezan İnsan Hakları Merkezi, Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Filistinliler İçin Tıbbî Yardım Derneği ve İsrail İnsan Hakları Doktorları gibi sivil toplum kuruluşları da doğrulamaktadır. Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, İsrail’in kısıtlamaları ile 2017 yılında Gazze dışında muayene olması gereken Filistinlilerin 11 bin doktor randevusu iptal edilmiştir. Bu durum İsrail güçlerinin sistemli bir şekilde Filistinlileri ölüme terk ettiğine işaret etmektedir.

Diğer taraftan enerji krizi ve elektrik kesintileri dolayısıyla kanalizasyon pompaları kapatılmıştır. Böylelikle Gazze’deki atık suyun yüzde 95’inin arıtılmadan (günlük 150 bin m²) denize ve karaya boşaltıldığı çevre örgütlerince bildirilmektedir. Enerji krizinin sonucunda büyük bir çevre kirliliği ve yeni sağlık sorunlarının yaşanacağı kuvvetle muhtemeldir. Eskiden beri içme suyu kaynaklarının yeterli olmadığı da bilinen sorunlardandır.

Gazze’deki kötü ekonomik gidişatta eğitim sektörü de nasibini almıştır. Üniversitelere kayıt yaptıranların yüzde 80’i yoksul ailelerden gelmektedir. Eğitim ala- nında çalışanlar maaşlarını düzenli alamamakta ve bu durum eğitimin kalitesini negatif yönde etkilemektedir. Üniversitelerin her yıl 10 bin yeni mezun verdiği Gazze’de genç işsizlik yükselişte olup, genç kuşak gelecekten ümitli olması mümkün gözükmemektedir.

İsrail’in, Gazze’ye inşaat malzemelerinin girişine sıkı kısıtlamalar getirmesi üzerine, 2014 yılında yıkılan evlerin henüz yüzde 40’ı bile yeniden inşaa edilememiştir. Günde 12 ile 20 saat elektrik kesintilerinin uygulandığı Gazze’de, enerji açığı 270 MW civarındadır. Geçtiğimiz yıl uzun süren elektrik kesintilerinden dolayı mum, gaz lambası vb. elektrik dışı aydınlatma ürünlerinin kullanıldığı evlerden 31’i yangında kullanılamaz hale gelirken, bu evlerde yaşayanlardan 23 kişi vefat etmiştir.

Gazze’nin dışarıya açılan tek kapısı Mısır sınırındaki Refah Kapısı’dır. Kapı, 2017 yılında sadece 21 gün açık tutulmuştur. Gazze’ye gelmesi beklenen yardımlar ve ticarî malların Refah Kapısı’ndan geçişi engellenmektedir. Buna ek olarak İsrail’in belirlediği hayatî öneme sahip 400 farklı çeşitteki ürünün girişini yasaklamıştır. Tedavisi zorunlu hastaların geçişlerinde bile İsrail güvenlik güçlerince keyfi tutuklamalar yaşanmaktadır.

Gazze’de sosyo-ekonomik ve insanî boyuttan anlaşıldığı üzere yaşanan bütün yetersizlikler, yoksunluklar ve imkânsızlıkların aşılması, sosyo-ekonomik yapının iyileştirilmesi için insani anlamda girişimlerde bulunmak zorunluluktur. Çözüm sadece siyaset ve güvenlik tedbirlerinden ibaret değildir. İslâm dünyası ve uluslar arası yardım kuruluşları Gazze’yi, Kudüs’ü ve bütün Filistin’i insanî boyutta da desteklemelidirler. 

Okunma Sayısı: 1467
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı