"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Irak seçimlerinde siyasî yapı ve oluşumlar (2)

Muhammet ÖRTLEK
24 Nisan 2018, Salı
Irak’ta en son 30 Nisan 2014’te yapılan Parlamento Seçimleri’nin üzerinden 4 yıl geçti.

Irak neredeyse 1990’dan bu yana istikrar arayışında. Ancak ülkenin multi etnik ve mezhepsel yapısı, iç ve dış müdahaleler, terör, petrol kaynaklı zenginliğin halka refah olarak yansımaması en önemli sosyo-ekonomik sorunlarıdır.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’nun geçtiğimiz Ocak ayının 15’inde, 2018 yılı Parlamento Seçimleri’nin 12 Mayıs 2018’de yapılacağı duyurulmuştu. Irak’ın kırılgan coğ- rafyasında siyaseti başlıca farklı etnik, mezhepsel, ideolojik unsurlar belirlemektedir. Bu açıdan 328 sandalyeli Irak Parlamentosu’nda yüksek oranda temsiliyet siyasî taraflar için önem arz ediyor. Kadınların Parlamento’da temsiliyetleri yüzde 25.30 oranı ile 83 sandalyeden oluşuyor. Böylece erkek temsiliyet oranı da yüzde 74.70 düzeyinde. 

Birde Parlamento’da 328 sandalyenin 8’i azınlıklara ayrılmış durumda. Bu azınlıkların 2014 seçimlerindeki temsiliyetleri ise Hıristiyanlar 5, Seba 1, Şabak 1 ve Yezidi 1 şeklinde sıralanıyor.

Seçim Sürecinde Adaylar

12 Mayıs 2018 Seçimlerinde Parlamento’nun 329 sandalyeye çıkartılması planlanıyor. Ancak 329 sandalye için Irak genelinde 6904 adayın yarışacağı hatırlandığında, seçimlerin önemi bir kez daha anlaşılıyor. Bununla birlikte adaylar seçimlere çeşitli parti, blok, ittifak, koalisyon vb. yapılarla giriyor. Seçimlere katılan bu unsurlar 18 vilayette toplamda 6904 aday ile yarışacaklar. Aynı partiler farklı vilayetlerde farklı ittifaklar ya da koalisyonlar çatısı altında seçimlere girecekler.

Siyasal Oluşumlar

Irak’ın farklı etnik, mezhepsel ve ideolojik durumu siyasette farklı kesimlerin bir araya gelmesine veya birbirlerinden uzaklaşmalarına sebep olmaktadır. Diğer taraftan Irak seçimlerinde 4 ana listenin yarışacağı anla- şılmakta. Bunlardan en önde geleni mevcut Başbakan Haydar El-İbadi (Şiî)’nin liderliğindeki Zafer Koalisyonu’dur. Eski Başbakan Nuri El-Maliki (Şiî)’nin Hukuk Devleti İttifakı ikinci sırada yer alıyor. Buna ek olarak eski Başbakan Ayad el-Allavi (Şiî)’nin Ulusal İttifak Koalisyonu ve İran’a yakınlığıyla bilinen Irak Gönüllü Halk Güçleri Komutanı Hadi El-Amiri’nin Fetih İttifakı bulunuyor.

Dağılan Zafer Koalisyonu

Haydar El-İbadi’nin Zafer Koalisyonu Şiî, Sünnî ve Hıristiyanların sivil-seküler kesimlerinden meydana geliyor. Koalisyon’da Ammar El-Hakim’in liderliğindeki Ulusal Bilgelik Eğilimi (Tayar el-Hikma el-Watani) ve Şiî din adamı Mukteda Sadr önde gelen isimlerden. Koalisyon’un Basra’da Irak Petrol Bakanı Jabbar Al-Luaibi tarafından temsil edilirken, Ninova Vilayetinde, eski Irak Savunma Bakanı Khaled Al-Obeidi ile Al-Nasr Koalisyon’un başında yer alanlardan. Kuzey Irak Kürt bölgesi ve Kerkük’te ciddî bir varlık gösteremeyen Koalisyon’un seçimlerde 55 sandalye kazanması beklenmekteydi.

Ancak Irak’ın çok parçalı siyasî atmosferi Zafer Koalisyonu’na da yansımış ve Koalisyon 15 Ocak, 29 Ocak ve 30 Ocak 2018’de üç kere bölündü. Her ne kadar Koalisyon dağılmış olsa da 12 Mayısa kadar siyasette yeni yapılanmalara gidilmesi muhtemeldir. İbadi aynı zamanda, teknokratik İslâmî Dâvâ Partisi (Hizb el-Dâvâ el-İslâmiye)’nin kadrolarını da Zafer Koalisyonu’na dahil etmeye çalışıyor. Böylece İbadi’nin ittifak arayışlarına devam ettiği anlaşılıyor.

Okunma Sayısı: 2105
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı