"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Mısır’da hak ihlâllerinin uluslararasılaşması

Muhammet ÖRTLEK
07 Şubat 2019, Perşembe 00:13
25 Ocak 2011’in 8. yıl dönümünde Mısır-3

Mısır’da 25 Ocak 2011 devrimi ile başlayan Arap Baharı/Uyanışı, hükümet değişikliğine sebep olmuştu. Ülkede 2012’de yapılan seçimlerle Müslüman Kardeşler (İhvan)’in siyasî kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi sandıktan birinci çıkmıştı. Ardından aynı yıl gerçekleştirilen seçimlerle de Muhammed Mursi Cumhurbaşkanlığına seçilmişti.

Bir yıllık iktidarlarının sonrasında Müslüman Kardeşler’e karşı yapılan 3 Temmuz 2013 darbesi ile iktidardan uzaklaştırılmıştır. Mısır tarihinde ilk kez “serbest, hür ve adil” seçimlerle iş başına gelen Cumhurbaşkanı Mursi ve diğer Müslüman Kardeşler üyeleri tutuklanarak hapsedildiler.

25 Ocak 2011 devriminin 8. yıl dönümünde de başta Mursi ve İhvan üyelerinin yargılanmalarına devam edilmektedir. Yargılamaların hukuksuzluğu başlangıcından beri hep tartışma konusu oldu.

Mısır rejiminin Müslüman Kardeşler üzerinde tutuklama, yasaklama, kapatma, hapsedilme vb. ağır baskıları görülmektedir. İhvan’ın Mısır’daki siyasî manevra alanı oldukça daraltıldı.

Ancak Mısır dışında İhvan taraftarı sivil toplum unsurlarının darbenin gayri meşrû olduğuna yönelik çalışmaları devam etmektedir. Elbette amaç Mursi ve İhvan’a yapılan darbenin hukuksuzluğunun Batılı ülkeler nezdinde ifade edilerek, kabul ettirilmesidir.

Yurtdışındaki İhvan taraftarı çalışmaların önemli merkezlerinden biri İngiltere’dir. İngiltere’de, Müslüman Kardeşler Dr. Maha Azzam’ın öncülük ettiği faaliyetlere katılmaktadırlar. Azzam’ın başlıca çalışmaları TV ve radyo programlarına konuşmacı olarak katılmak, resmî makamların izni dahilinde çeşitli panel, konferans, açık alan protestoları şeklinde gerçekleşiyor.

Azzam ve arkadaşlarının, 25 Ocak devriminin 8. yıldönümü çalışmaları Kanada’nın Avam Kamarası’nda geçtiğimiz 27 Eylül 2018’de başlatıldı. Avam Kamarası’nda başlatılan girişimin öncüsü ise, “Demokrasi İçin Kanada’daki Mısırlılar” sivil toplum kuruluşu ve başındaki Ahmed Abdelkader Elpannann oldu.

Kanada’nın Quebec bölgesinin Dollard des Ormeaux yerleşim yerinde faaliyetlerine devam eden Elpannann, Avam Kamarası’na verdiği dilekçe “E-1848 (Egypt/Mısır)” kaydı ile 42. Parlamento Oturumu’nda görüşüldüğü belirtiliyor. Dilekçede Mısır’daki darbenin gayri meşrûluğuna, ilân edilen sıkı yönetim ile demokrasinin ve hürriyetlerin sınırlandırılmasına, insan hakları ihlâllerine, hukukun üstünlüğünün yok sayılmasına dikkat çekiliyor. Dilekçenin muhtevası şöyle:

“E-1848 (Egypt/Mısır).

- Mısır hükümeti, sivil topluma ve bağımsız medyaya zarar vermek için büyük çaba sarfetti,

- Seçimle işbaşına gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi de dahil olmak üzere en az 60 bin kişi (siyasî) tutuklandı,

- 2014 ve 2016 yılları arasında askerî mahkemelerde 7 bin 400 sivil yargılandı,

- 2014 yılından bu yana en az 97 kişi idam edildi, Eylül 2018’de de 75 kişi müebbete mahkûm edildi,

- 2017 yılında cezaevlerinde 118 ölüm, 559 işkence vak’ası yaşandı,

- Ülkede azınlık gruplara karşı ayrımcılık ve şiddet ortamı teşvik ediliyor,

- Birleşmiş Milletler (BM) Özel Raportörleri’nin ülkeyi ziyaret etmesine resmî makamlarca izin verilmedi,

- Mısır yönetimi, İngiltere Parlamentosu’nun Mursi ve diğer siyasî tutuklularının tedavi ve sağlık durumlarını soruşturulmasını bağımsız bir kuruluş tarafından yapılması talebini reddetti.

Bu dilekçede imzası bulunan biz Mısır asıllı Kanada vatandaşları olarak Avam Kamarasına:

* Mısır’da insan haklarına, sivil hürriyetlere ve hukukun üstünlüğüne verilen desteği ifade etmek,

* Mısırlılar’ın korku ortamından kurtarılarak adil ve güvenilir seçimler yapma hakkını desteklemek,

* Yerel ve uluslar arası sivil toplum kuruluşlarının, özellikle insan hakları kuruluşlarını desteklemek,

* Kanada hükümetine, diğer ülke hükümet ve parlamentolarına Mısır halkının insan haklarını ve hürriyetlerini desteklemek için çağrıda bulunmak,

* Mısır’ı, BM Özel Raportörleri’nin ülkeyi ziyaret etlerine izin verilmesi çağrısında bulunmak,

* Mısır hükümetinin, sıkı yönetimi sonlandırmaya, askerî tedbirleri kaldırmaya, keyfî tutuklanan ve gözaltına alınanların serbest bırakılmalarını teşvik etmenizi,

Saygılarımızla arz ediyoruz.

Ahmed Abdelkader Elpannann”

Avam Kamarası’nda temsilcilerin dilekçeyi desteklemeleri için 27 Eylül 2018’de başlayan imza süreci 25 Ocak 2019’da tamamlandı. 

Dilekçenin imza süreci Ontario seçim bölgesinden Parlamento üyesi Gary Anandasangaree tarafından yakından takip edildi. Dilekçeye ulusal ve bölgesel seçim bölgelerinden toplan 765 temsilci imzaladı. 

İngiltere’de Azzam ve Kanada’da Elpannann’ın liderliğinde Mısır Müslüman Kardeşler’inin hakları savunulmaya çalışmaktadır. 

Aynı zamanda Mısır’da darbe sonrası yaşananlara dikkat çekilerek, halkın demokratik tercihlerine ipotek konulduğu ifade ediliyor.

Konunun uluslar arasılaştırılması, sorunun çözümüne yardımcı olması şüphesizdir. Hal-i hazırdaki yönetimin ve Müslüman Kardeşler’in birbirlerine karşıt mevcut politikaları devam ettikçe Mısır’a istikrar gelmeyeceği kuvvetle muhtemeldir. Dolayısıyla rejimin, toplumsal barışı sağlamayabilme adına, halkın büyük bir kısmının temsil eden Müslüman Kardeşler ile anlaşması elzemdir.

Okunma Sayısı: 1057
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı