"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Mısır’da seçimin kazananları ve kaybedenleri

Muhammet ÖRTLEK
09 Nisan 2018, Pazartesi
Mısır’da Abdel Fettah El-Sisi’nin görev süresinin dolmasından dolayı Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı.

Mısır Yüksek Seçim Komitesi’nin belirlediği takvime göre, seçimler öncelikle yurtdışı temsilciliklerde 16-17-18 Martta ve yurtiçinde de 26-27-28 Martta gerçekleştirildi.

Seçim sürecinde adaylıklarını açıklayan Muhammed Anwar Al-Sadat, Ahmed Şe- fiq, Sami Anan, Khalid Ali ve Ahmed Konsowa rejimin baskıları sonucunda adaylıktan çekildiklerini açıklamışlardı. Eski Müslüman Kardeşler ü-yesi ve Güçlü Mısır Partisi Başkanı Abdel Moneim Abul Fotouh ise, henüz adaylığını açıklamasına izin verilmeden rejim tarafından tutuklanmıştı.

Seçimlerde Sisi’nin karşısına çıkmasına izin verilen tek aday, Al-Ghad (Yarın) Partisi Başkanı Mustafa Musa oldu. Ancak Mustafa Musa aday olmasına rağmen, yapılan açıklama ile Partisi Al-Ghad bile Sisi’yi destekleyeceğini belirtmişti. Dolayısıyla bu durum seçim sürecinde siyasal ve toplumsal unsurlar üzerindeki rejim baskısını ortaya koymakta. Aynı zamanda siyasal partilerinde içerisinde bulunduğu ironiyi göstermek açısından önemli.

2011-2012’deki Parlamento’ da Müslüman Kardeşler’in Hürriyet ve Adalet Partisi’nin politikalarını destekleyen Selefi İslâm- cı Al-Nur Partisi, 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde olduğu gibi 2018 seçimlerinde de Sisi’yi destekledi. 

2011 Seçimlerinden günümüze Al-Nur Partisi’nin seçmen tabanı gitgide erimektedir. 

Rejim veya Sisi, uygulamalarını bir takım İslâmcı unsurlar nazarında Al-Nur Partisi üzerinden meşrûlaştırmaktadır. Bu anlamda Al-Nur Partisi, rejim ve Sisi’nin kullandığı bir siyasî aparat durumuna gelmiştir.

Seçim Sonuçları

Mısır Ulusal Seçim Komitesi tarafından 2 Nisan 2018’de açıklanan resmî sonuçlara göre Sisi yüzde 97.08 oran ve aldığı 21 milyon 835 bin 387 oyla ikinci defa Cumhurbaşkanı seçildi. Rakibi Mustafa Musa da yüzde 2.92 oran ve 656 bin 534 oy ile seçimin kaybedeni oldu. Mısır Merkezi Kamu İstatistik Kurumu verilerine göre Mısır nüfusu 96 milyon 702 bin 730’dur. Toplam nüfusta oy verebilir durumdaki seçmen sayısı ise 59 milyon 781 bin 38 kişi. Ancak seçimlere katılan seçmen sayısı 24 milyon 254 bin 152. Böylece seçimlere katılım ora- nı 41.05’dir. Geçersiz oy sayısı da 1 milyon 762 bin 231 olarak gerçekleşti.

Sisi Taraftarları

Seçimlerde Sisi/rejim taraftarları ile karşıtları seçim sonuçlarının şekillenmesinde rol oynadılar. Başlıca Sisi taraftarları Muhafazakâr Parti Başkanı Akmal Kortam, Mısır Destek Koalisyonu (Al-Nur Partisi, Hıristiyan asıllı iş adamı Necip Sawiris’in Özgür Mısırlılar Partisi, Kongre Partisi, Vatanın Geleceği Partisi ve Vatanın Muhafızları Partisi), Mısır Sendikalar Federasyonu, sosyalist Tagammu Partisi, Kıpti Hıristiyanların Lideri Papa İkinci Tawadros, El-Ezher Şeyhi Ah- med Al-Tayyib vd.

Seçimleri Boykot ve Sisi Karşıtları

Başlıca seçimleri boykot Sisi karşıtları Müslüman Kardeşler (Meşrûiyete Destek ve Ulusal İttifak), Güçlü Mısır Partisi Başkanı Abdel Moneim Aboul Fotouh, Sivil Demokratik Hareket (Al-Kara- ma Partisi ve Mısır Halk Akımı Kurucusu Hamdeen Sabbahi, Prof. Dr. Yahya Al-Qazzaz’ın öncülüğündeki aktivist ve gazeteciler, Ahmed Şefiq, Sami Anan, Khalid Ali ve Ahmed Konsowa, Reform ve Kalkınma Partisi Başkanı Muhammed Anwar Al-Sadat, eski Cumhurbaşkanlığı Bilim Danışmanlık Kurumu Başkanı Essam Heggy, eski Merkezi Denetleme Kurumu Başkanı Hisham Genena ve Siyaset Bilimi akademisyenlerinden Prof. Dr. Hazem Hosni vd.

Sonuç / Değerlendirme

Sisi, Mısır ve dünya kamuoyu karşısına ikinci defa seçimleri kazanarak çıktı. Ancak seçimleri Sisi kazanmış olsa da, katılım oranının yüzde 41.05 olduğu hatırlandığında, seçimin asıl kazananının Müslüman Kardeşler öncülüğünde sandığa gitmeyen yüzde 60’lık boykot kesiminin olduğu anlaşılmaktadır. Bununla birlikte seçimlerin yüzde 41.05’lik düşük katılımla gerçekleşmesi Sisi’nin seçilmesinin meşrûiyetini tartışmalı hale getiriyor. 

Yine seçimlere katılımın düşük seviyede kalması, halkın siyasî iktidardan beklentileri hakkında umudunu yitirmesine sebep olduğu kuvvetle muhtemeldir.

Okunma Sayısı: 1954
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı