"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Mısır’da siyasî suikastler (1)

Muhammet ÖRTLEK
05 Mart 2019, Salı 00:10
Mısır’da 3 Temmuz 2013 darbesi ile iktidardan uzaklaştırılan ülkenin seçimle işbaşına gelmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve diğer Müslüman Kardeşler üyelerinin yargılanmalarına devam edilmektedir.

Mursi hakkında Kahire Ceza Mahkemesi’nin 21 Nisan 2015’te vermiş olduğu 20 yıllık hapis cezasının ardından 17 Mayıs 2015’te idama mahkum edilmiştir. Ancak Mısır kanunlarına göre mahkemenin vermiş olduğu idam kararının Mısır Büyük Müftüsü Ali Gomaa tarafından onaylanması gerekmektedir. Gomaa, Mursi ve diğer İhvan üyelerinin idam kararını 16 Haziran 2015’te onaylayarak Mısır’daki İhvan taraftarlarının sert tepkisini çekti. Mahkeme’nin, daha önce vermiş olduğu hapis cezası ise, 5 Aralık 2012’de İttihadiye Başkanlık Sarayı önünde toplanan halka karşı, Mursi’nin güç kullandırdığı iddiasıyla ilgiliydi. Ancak son verilen idam kararı devletin gizli bilgi ve belgelerini Hizbullah ve Hamas başta olmak üzere terör örgütlerine sızdırma hakkındaki suçlamayla ilgilidir.

Mursi’nin yargılandığı Mahkeme, Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Sekreteri Muhammed Al Beltagy, Hürriyet ve Adalet Partisi Başkan Yardımcısı Khairat Al Shater, Ahmed Abdel Atty, Yousuf Al Karadawi gibi İhvan’ın lider kadrosundakilere de benzer suçlamalardan dolayı ceza verdi.

Mursi ve arkadaşlarına idam ve müebbet hapis cezası veren Başsavcı Hisham Barakat’ın 29 Haziran 2015’te aracıyla seyir halindeyken bombalı bir eylem sonucunda öldürülmesi, Mısır’da rejim ve Müslüman Kardeşler arasındaki gerginliği daha da arttırmıştır. İhvan yaptığı resmi açıklamada “Barakat’ı rejim tarafından öldürüldüğünü ve İhvan’ın suçlu gösterilmeye çalışıldığı” belirtildi. Bu açıklamadan bir gün sonra 1 Temmuz 2015’te Mısır güvenlik güçlerinin Kahire’de Müslüman Kardeşler’in ileri gelenlerinden silahsız 9 kişiyi tutukladıkları sırada öldürmeleri ise, İhvan’ın açıklamasını doğrular niteliktedir. 9 İhvan üyesinin öldürülmesi üzerine, rejimin, 3 Temmuz 2013 darbesinden bu yana Müslüman Kardeşler’i bir kez daha terörize etmeye çalıştığı kuvvetle muhtemeldir. Ancak Mısır’da son 2013’ten beri yaşanan süreç, ilerleyen dönemlerde İhvan’ın farklı pozisyon alabileceği anlamına gelmektedir.

Mısır’daki siyasi istikrarsızlık ve Barakat’ın ölüdürülmesi, ülkenin geçmişinde benzer siyasi suikastler olduğunu hatırlatmaktadır. Modern Mısır tarihinin terör mağduru ve suikaste uğrayanların sayfaları açıldığında içinde Bakanlar, Başbakanlar, Cumhurbaşkanları, dini önderler vd. olduğu görülmektedir. Mısır’da 20. yüzyılın ilk siyasi suikastı, 12 Kasım 1908’de göreve başlayan Başbakan Butros Gali Paşa’nın 20 Şubat 1910 yılında İbrahim Wardani tarafından öldürülmesi olayıdır.

Siyasi suikastın ikincisi Ahmed Maher Paşa’nın öldürülmesidir. Paşa, 15 Ocak 1945’te Başbakanlığa getirilir. Ancak 24 Şubat 1945’te öldürülmesi sonucunda Paşa, bu görevini 39 gün yapmıştır.

Üçüncü suikast ise, Emin Osman Hüseyin Tawfik cinayetidir. Tawfik “İngiliz taraftarlığının vatana ihanet” ile “Mısır ve İngiltere arasındaki ilişkinin boşanmanın yasak Katolik evliliği” olduğu şeklindeki görüşlerinden dolayı 5 Ocak 1946 tarihinde kardeşi Said’le birlikte öldürüldü.

Dördüncü suikast, Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın hazinedarı ve Bonapart lakaplı Ahmed Agha Al Khazendar’ın torunlarından Ahmed Khazendar cinayetidir. Mısır’ın önemli siyasi aktörlerinden Khazendar, ikamet ettiği Riyad’da Helwan mahallesindeki evinden çıktığı 22 Mart 1948 günü Hasan Abdel Hafez ve Mahmud Zeinhom’un tabanca kurşunlarıyla can verdi. 

Beşinci öldürme girişimi Mahmud Fahmy Nukrashi Paşa’ya yönelik gerçekleştirilmiştir. Nukrashi Paşa Başbakanlık görevini yürütürken 28 Aralık 1948’de Abdul Majid Hassan’ın suikastına uğramıştır.

Suikastler silsilesi Hasan El Benna’nın öldürülmesiyle zirveye ulaştı. Benna suikasti İslamcılara vurulan en büyük darbelerdendir.

Okunma Sayısı: 1424
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı