"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Mısır’da siyasî tarafların pozisyonları

Muhammet ÖRTLEK
13 Şubat 2018, Salı
Mısır’da 26-28 Mayıs 2014 tarihlerinde yapılan seçimlerle Sisi, Cumhurbaşkanı seçilmiştir.

Sisi’nin dört yıllık görev süresi Mayıs 2018’de dolacak olmasından dolayı, Mısır, Mart 2018’de yeni Cumhurbaşkanı’nı seçmek için sandığa gidecek. Mısır Yüksek Seçim Komitesi tarafından, seçimlerin öncelikle yurtdışı temsilciliklerde 16-17-18 Martta ve yurtiçinde de 26-27-28 Martta yapılması planlanmaktadır.

Dört yıllık Sisi iktidarının beklentileri karşılayamadığı Mısır’da, adaylıklarını açıklayan Muhammed Anwar Al-Sadat, Ahmed Şefiq, Sami Anan, Khalid Ali ve Ahmed Konsowa rejimin baskıları sonucunda adaylıktan çekildiklerini açıklamışlardı. Mısır’da sosyal, ekonomik, siyasi, dini/mezhepsel vb. sorunlar çözülememiştir.

Rejimin 3 Temmuz 2013 darbesinden bu yana başta Müslüman Kardeşler’e ve diğer toplumsal kesimlere uyguladığı olumsuz politikalar, rejime yönelik farklı muhalefet unsurlarının birlikte hareket etmesine neden olmaktadır. Muhalifler özellikle rejim baskısına karşı demokrasi, özgürlükler, hukukun üstünlüğü ve insan hakları başta olmak üzere ortak paydalarda buluşmaktadırlar.

Sisi rejiminin olumsuz yöndeki uygulamaları, rejimle, toplumun büyük bir kesiminin uzlaşı sağlayamamasına neden olmaktadır. Diğer taraftan geçtiğimiz yıl Mısır’ın egemenliğindeki Kızıldeniz’deki Tiran ve Sanafir adalarının Sisi tarafından Suudi Arabistan’a verilmesi de ülkedeki sol-seküler-liberal-milliyetçi ve İsmacıların tepkisini çekmiştir. Mart 2018’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri arifesinde de beklentileri karşılanmayan siyasal ve toplumsal unsurların boykot çağrıları işitilmektedir. Mısır’da boykot çağrıları öncelikle sol-seküler-devrimci gruplardan gelmektedir.

Seçimleri boykot kampanyası ilk olarak 28 Kasım 2017’de bir grup siyasetçi, aktivist ve gazeteci başlatmıştır. Kampanyanın beyannamesine imza atanlar arasında Helwan Üniversitesi Jeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Yahya Al-Qazzaz, gazetecilerden Azza Al-Hennawi, Medhat Abu Dalila ve Al-Anwar Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hasan Hüseyin bulunmaktadır.

Akademisyen, gazeteci ve aktivistlerden 260 kişinin imzaladığı, Boykot Kampanyası’nın bildirisi “tüm devrimci ve demokratik güçlerin ülke çapında boykotu etkili bir hale getirmek için bileşmeleri kaçınılmazdır. Her onurlu Mısır vatandaşının boykota katılması için çağırıyoruz” şeklinde başlamaktadır. Bildiri’nin devamında “halkın demokratik cumhuriyetini birlikte kuralım, işçilerin yolsuzlukla yağmalanmış ulusal zenginliğini kurtaralım, Nil sularında Mısır halkının tarihsel hakları korunmalıdır, Mısır halkının haklarına aykırı olan Camp David ile Tiran ve Sanafir adaları anlaşmaları yürürlükten kaldırılmalıdır, tüm tutuklu siyasiler ve aktivistler serbest bırakılmalıdır, asgari ücret en yüksek 4.000 ve en düşük ise 2.000 Mısır Cüneyh (Paund)’i baz alınarak düzenlenmelidir, sömürge bağımlılığının her türlüsünden ve siyonistlerin Filistin işgali durdurulmalıdır” vb. ifadeler belirtilmektedir. Beyannamede bu taleplerle halkın seçimleri boykot etmesi hedeflenmektedir.

Al-Karama Partisi ve Mısır Halk Akımı Kurucu Hamdeen Sabbahi’nin öndeliğinde 31 Ocak 2018’de, Sivil Demokratik Hareket adına yapılan açıklamada “seçim komik bir oyundur”, “Khalik fel Bait yani Evinde Kal” sloganıyla halka seçimlere katılmamaları çağrısında bulunuldu. Sabbahi’nin yaptığı açıklamada 7 parti ve 150 toplumsal figürün seçimlere katılmayarak “boykot” edecekleri ifade edilmiştir. Seçimleri boykot edenler başlıca 2014 yılı Cumhurbaşkanı adayı Sabbahi, Kifaye Hareketi eski üyesi Yahya Hüseyin Abdel Hadi, Kifaye Hareketi Kurucusu ve İnsan Hakları Ulusal Konseyi Üyesi George İsaac, Ulusal Değişim Derneği eski Koordinatörü Abdel Galil Mustafa, Sosyalist Halk İttifakı Başkanı Part Medhat Al-Zahid vd. oluşmaktadır. Sabbahi ayrıca “şimdiden seçimlerin özgür bir ortamda yapılmayacağının görüldüğü ve adayların güvenlik ve demokratik garantilerinin olmadığı” anlaşılmıştır diyerek seçim sürecinin sağlıksız işlediğini vurgulamaktadır.

Mısır’da boykot çağrıları yankılanırken, ülkenin en eski siyasi yapısı liberal Al-Wafd Partisi’nden ise, 27 Ocak 2018 tarihinde “seçimlerde Sisi’yi destekleyecekleri” beyanatında bulunuldu. Böylece Al-Wafd Partisi 45 Üyeli Yüksek Komisyonu’nun basına kapalı toplantısında alınan kararla, aday olması beklenen “Parti Başkanı Al-Sayeed Al-Badawi’nin seçimlerde aday olmayacağı” belirtilmiştir.

Müslüman Kardeşler’e karşı yapılan 3 Temmuz 2013 darbesini ve 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sisi’yi destekleyen, ultra muhafazakar Selefi İslamcı Al-Nur Partisi, Mart 2018 seçimlerinde de yine Sisi’yi destekleyeceklerini bildirdiler. Al-Nur Partisi 3 Temmuz 2013’deki darbeyi destekleyerek, Mısır’daki ana İslamcı akım Müslüman Kardeşler’in oylarını bölmeye çalışmıştır. Bununla birlikte darbeyi destekleyen Al-Nur Partisi, rejim için, bir takım İslamcı unsurların nazarında darbeyi meşrulaştırma aracılığı da yapmıştır. Darbeden sonraki süreçte, Al-Nur Partisi’nin lider kadrosundaki Younus Makhyoun, Yaser Borhamy, Nader Bakkar vd. Suudi Arabistan sermayesi ile aşırı zenginleşmeleri dikkatleri çekmiştir.

Diğer taraftan Mısır Ulusal Seçim Kurumu’nun seçimlere 2 ay kala, adaylık listesini Al-Ahram ve Al-Akhbar gazetelerinde yayınlaması seçimleri yönlendirme ve müdahale olarak yorumlanmaktadır. Diğer adayların rejim baskısı sonucunda adaylıktan çekildikleri hatırlanacaksa olursa, Mısır Ulusal Seçim Kurumu’nun ilanında Sisi ve Mustafa Musa’dan meydana gelen 2 adaylı ilanda, rejimin Sisi’ye başka bir rakip istemediği anlaşılmaktadır.

Mısır’da seçimler yaklaşırken, Sisi karşıtı seçimleri boykot cephesinde hareketlilikler gözlemlenmektedir. Aslında Al-Wafd Partisi’nin ve Al-Nur Partisi’nin Sisi’yi destekler nitelikteki açıklamaları, boykot taraftarlarına yönelik bir cevap olarak değerlendirilmelidir. Seçimlere kadar geçen sürede diğer siyasi ve toplumsal yapıların taraflarını belirleyeceği kuvvetle muhtemeldir.

Okunma Sayısı: 2552
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı