"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sudan’da, Arap Baharı mı? - 2

Muhammet ÖRTLEK
02 Mart 2019, Cumartesi
Sudan’da olayların büyümesi ile gazetecilerin üzerindeki baskıların arttığı, Sudan Tribune Gazetesi’nin bu yöndeki haberlerinden anlaşılmaktadır.

El Tayyar Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Osman Mirghani’nin 22 Şubat 2019 gecesi tutuklandığı bildirildi. Diğer taraftan muhalif Sudan Doktorları Merkez Komitesi’ne mensup doktorların Hartum’daki evlerine biber gazı atıldığı, gazdan etkilenenlerin temiz hava için sokağa çıktıklarında polisler tarafından tutuklandığı da gelen haberler arasında.

Muhalefetten Sudan Çağrı İttifakı Dış İlişkiler Sekreteri Yasir Arman ise daha farklı bir beyanatla “ABD ve İngiltere’nin olağanüstü hâl ilân ettiği için Sudan yönetimine ceza vermeli” diyerek, konuyu uluslar arasılaştırma gayretindedir. Arman beyanatının devamında “İngiltere’ye ve Avrupa Birliği’ne, Sudan’da ekonomik reformların yapılması ve demokratik ülkelerle diyaloğun arttırılması çağrısında” bulundu. Buna ek olarak Arman “Sudan’ı terörün devlet sponsoru ilân etmeyi bırakmayacağımıza, Beşir’e daha fazla baskı yapmaya, Sudan’da demokratik dönüşümü gerçekleştirmeye ve savaşları sona erdirmeye” yönelik mücadelelerine devam edeceklerini gösterdi.

ABD Özel Temsilcisi ve Afrika Ulusal Güvenlik Kıdemli Özel Direktör Yardımcısı Cyril Sartor, 20 Şubat 2019 Çarşamba günü Sudan’dan ayrılmadan önce “protestoculara karşı şiddetli baskıların, Sudan’ın teröre sponsorluk yapan ülkeler listesinden çıkartılmasını tehdit ettiği” konusunda uyardı. Sartor’un uyarısı Arman’ı teyit eder niteliktedir.

Sudan Çağrı İttifakı gibi Sudan Temyiz İttifakı da uluslar arası destek arayışında. Sudan Temyiz İttifakı Ahmed Tugad, Nour El Midem ve Ali Abdul Latif’ten meydana gelen bir heyetle, İngiltere Parlamentosu üyelerinden Caroline Borones Cox ile Sudan’daki gelişmeleri değerlendirdiler. Heyet, Cox’a “Sudan’daki rejimin ciddî insan hakları ihlâlleri işlediğini, barışçıl gösterilerde eylemcilerin tutuklandığını ve öldürüldüğünü” aktardılar.

Cox’un ise kendisini ziyaret eden heyete “Beşir ve rejiminin Sudan halkına yaptığı vahşetten dolayı kınanmasını, insan hakları ihlâllerine ilişkin korkunç vahşete sessiz kalınmaması gerektiğini başta İngiliz hükümeti olmak üzere, uluslar arası topluluğa” çağrıda bulundu. Cox ayrıca “Sudan hükümetinden bütün tutukluların serbest bırakılmasını istedi. Cox bununla birlikte “İngiliz hükümetine halkın talepleri yerine getirilene kadar Sudan ile daha önce başlatılan Stratejik Diyalog çalışmalarının durdurulmasını” talep etti.

Bütün barışçıl girişimlere rağmen Sudan yönetimi ulusal ve uluslar arası çağrıları dikkate almamaya devam ediyor. Özellikle ülkenin liman şehri Port-Sudan’da yoğunlaşan göstericilere karşı sert güvenlik tedbirleri yerel ve uluslar arası kuruluşların gündeminde. Faruk Camii civarında siyasîler, çeşitli sendika üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve halk toplanmak üzere “Özgürlük ve Değişim Bildirisi” imzaladılar. Sudan’da faaliyet gösteren Zain, MTN, Ericsson-Sudan gibi uluslar arası şirketlerde çalışan Sudanlılar da gösterilere katılanlar arasında. 

Port-Sudan’da tutuklanan siyasîler arasında Maryam Sadiq, Sarah Nasadullah, Muhammed Mehdi Hasan, Sadık El Mehdi, Mesbah Ahmed Muhammed, Muhammed Mokhtar El Hatib, Muhammed Dadaa, Yahya El Hüseyin, Muhammed Faruk, Muawiya Shaddad, Hamid Ali Nour, Muhammed Youssef Mostafa, Ahmed Chakar, Haseb El Ullah, Fathi Nouri, Montaser El Tayeb, İbrahim Taha Ayoub bulunuyor. Adı geçen aktörlerin tutuklanması ise, gösterilerin dozunu yükseltmesi muhtemeldir.

Sudan’da toplumsal unsurlar Özgürlük ve Değişim Bildirgesi ile taleplerini Beşir yönetimine iletmektedirler. Bildirge’de “halkın iradesi, kimseden izin istemez. Halkın talepleri hiçbir aracıyı kabul etmez” sloganlarıyla meydanlardalar. Yaşananlar “Sudan’da Arap Baharı mı?” sorusunu akıllara getirirken, Beşir yönetiminin güç kullanmaya devam edeceği kuvvetle muhtemeldir.

Okunma Sayısı: 1021
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı