"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Suudi Arabistan’ın “Kızıldeniz Birliği” girişimi

Muhammet ÖRTLEK
21 Aralık 2018, Cuma 01:09
Ortadoğu’da yeni bir bölgesel birlik oluşturulmaya çalışılıyor.

Uluslar arası haber kaynaklarına göre Suudi Arabistan’ın başını çektiği iddia edilen bu yeni bölgesel birliğinin adı “Kızıldeniz Birliği.”

Suudi Arabistan’da Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın göreve gelmesiyle birlikte, Suudi dış politikasında hareketlilikler gözlemlendi. Bunlardan en önemlisi Kasım 2015’te ilân edilen Müslüman ülkelerden meydana getirilen “İslâm Ordusu” girişimiydi. İkincisi de zaman zaman gündeme gelen “Arap NATO”su düşüncesi, üçüncüsüne de “Kızıldeniz Birliği” denilebilir.

Suudi Haber Ajansı SNA (Saudi News Agency)’nın 12 Aralık 2018 tarihli haberine göre Kızıldeniz Birliği kuruldu. Birliğin hedefleri arasında bölgesel ekonomi, ticaret ve uluslar arası güvenlik yer alıyor. Birlik özellikle Afrika Boynuzu ve Aden Körfezi arasındaki siyasî ilişkileri de güçlendirmeyi amaçlamakta.

Kızıldeniz Birliği’ne Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün, Yemen, Sudan, Cibuti ve Somali üye ülkeler arasında yer alıyor. Birleşik Arap Emirlikleri ise, birliğe üye olmamakla birlikte Yemen’deki çatışmalarda, Suudi Arabistan’la yapmış olduğu ittifaktan dolayı Kızıldeniz Birliği’ni yakından takip ediyor. Diğer taraftan Etiyopya ve ayrılıkçı olarak nitelendirilen Somaliland’in Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkileri iyi durumda. Ancak Birleşik Arap Emirlikleri’nin Birliğe üye olmayıp, gelişmeleri dışarıdan takip etmesi, Birleşik Arap Emirlikleri hakkında dışlanmış izlenimi veriyor.

Birliğin kuruluş çalışmalarında üye ülkelerin dışişleri ve dışişleri bakan yardımcıları bulundular. Üye devletlerin liderlerinin resmî kuruluşu ilân etmeleri için bir araya gelmeleri bekleniyor.

Eritre ile Etiyopya arasında geçtiğimiz Eylül ayında imzalanan barış anlaşması ve Eritre’nin petrol tankerlerinin önemli geçiş noktası olan Mendeb Boğazı’nda yer alması; her iki ülkenin ileride Birliğe katılmasını önemli kılıyor. Ayrıca Avrupa ve ABD’ye Süveyş Kanalı üzerinden giden kargo gemilerinin güvenliğinin sağlanması için, Kızıldeniz Birliği’ne ihtiyaç olduğu ileri sürülüyor.

İsrail’in ise, Kızıldeniz Birliği’ne üye olup olmayacağı hakkında resmî makamlar tarafından verilen net bir bilgi mevcut değildir.

Suudi Arabistan’ın Kızıldeniz Birliği’ni kurmasının sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

* Mısır’a ait olan Kızıldeniz’deki Tiran ve Sanafir adalarının 2014-2015’te Suudi Arabistan’a devredilmesi,

* Kasım 2015’te İslâm Ordusu’nun kurulması,

* Arap NATO’su düşüncesi

* Haziran 2017’de Katar’a uygulanan ambargo,

* Katar Dışişleri Enerji Bakanı Saad Al-Kaabi’nin “ülkesinin OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü - Organization of the Petroleum Exporting Countries) üyeliğinden çekildiğini” açıklaması,

* Suudiler’in Birleşik Arap Emirlikleri ile Yemen’deki iç karışıklıklara müdahaleleri,

* Suudiler’in Basra Körfezi ülkeleri ile ilişkilerini Körfez İşbirliği Konseyi üzerinden kurarken,

* Kızıldeniz’e sahili olan ülkelerle de Kızıldeniz Birliği üzerinden ilişkilerini güçlendirme yoluna gitmek istemesi ihtimali,

* Kızıldeniz ve Mendeb Boğazı üzerinden günlük 3.2 milyon varil petrolün Avrupa, ABD ve Asya ülkelerine daha güvenli bir şekilde taşınması,

* Son yıllarda Afrikalı korsanlar ve Yemen’de konuşlu Husiler tarafından yağmalanan petrol tankerlerinin veya ticaret gemilerinin güvenliğini sağlamak (ki hal-i hazırda NATO bu görevi gerçekleştiriyor),

* Suudi Arabistan’ın daha önce açıkladığı Kızıldeniz’de 500 milyar ($) dolarlık iş alanı ve lüks turizm merkezleri kurmak projesi,

* Suudi Arabistan’ın ilerleyen dönemde Kızıldeniz Birliği üzerinden Afrika ülkelerine siyasî, ekonomik ve sosyal açılımlar sağlamak ihtimali,

Suudi Arabistan için Kızıldeniz Birliği’ne giden yolun adımları olduğu kuvvetle muhtemeldir. Birliğin teknik görüşmelerinin belirlenecek yakında bir tarihte Kahire’de yapılması planlanmakta.

Suudi Arabistan’ın liderliğindeki Kızıldeniz Birliği, Ortadoğu’da Türkiye, İran ve Katar’a karşı yeni bir mücadele alanı olması kuvvetle muhtemeldir.

İlerleyen günlerde Birlik kurumsallaştıkça, alacağı pozisyonda netleşecektir.

Okunma Sayısı: 1061
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı