"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Vahhabilik’ten ‘ılımlı İslâm’a Suudi Arabistan

Muhammet ÖRTLEK
04 Nisan 2018, Çarşamba
Suudi Arabistan’ın 32 yaşındaki Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman’ın, geçtiğimiz yıl “tüm dinlere açık ılımlı bir İslâm ülkesi olacağız” açıklamasından sonra Suudi Arabistan’da bir takım değişiklikler yaşanmaya başlandı.

Salman, ilk iş olarak Suudi Arabistan’da kadınların araba kullanabilmesinin önündeki engellerin kaldırılmasını sağladı. Salman’a atfedilen reformcu kişilik, bu girişimini Kral’ın onayı olmadan da kararını uygulayabildiğini göstermektedir.

Salman’ın son girişimi ise, “Suudi Arabistan’da Kadınların İşgücüne Katılımı 2030 Vizyonu” kapsamında eğitim alanında başlattığı reform girişimidir. Bu çerçevede 9 Şubat 2018 tarihinde Kral Abdülaziz Üniversitesi Turizm Fakültesi’ne kadın öğrencilerin kayıtları kabul edilmeye başlandı. Turizm Fakültesi Dekanı İbrahim Alsini yaptığı açıklamada “kadınların turizm alanında eğitimlerini gerçekleştirerek işgücüne katılımlarının ekonomiye olumlu katkıda bulunacaklarını” belirtmiştir. 

Suudi Arabistan’da kadınlarla ilgili bir diğer gelişme ise kıyafet serbestisi hakkında oldu. Suudi Arabistan Müftüsü Albullah Al-Mutlaq’ın 9 Şubat 2018 Cuma günü haftalık radyo konuşmasında, Suudi kadınların günlük hayatta giydikleri “abaya” adındaki vücudun tamamını örten siyah tesettürlü kıyafeti artık giyip giymemekte serbest olduklarını açıkladı. Müftü Al-Mutlaq açıklamasının devamında “kadınların İslâmî usûllere uygun kıyafet giyerek ‘abaya’ giymeyebileceklerini” vurguladı.

Suudi Arabistan’da kadınların abaya giymelerinin zorunluluğunun kaldırılması, bazı çevrelerce Salman’ın, kadınlara yönelik özgürlüklerin genişletilmesi yönündeki reformlarından olduğuna işaret edilmektedir.

Kadınların ticaret odalarının seçimlerine katılmaları ise 2030 Vizyonu kapsamında olduğu ihtimal dahilindedir. Her ülke vatandaşı için özgürlükler, demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü gibi evrensel değerler önem arz etmektedir. Ancak kurulduğu günden bu yana kapalı bir toplum görüntüsü veren Suudi halkının, devletin izin verdiği ölçüde yukarıda sayılan imkânlardan faydalandırıldığı unutulmamalıdır.

Diğer taraftan Veliaht Prensin “bütün dinlere açık ılımlı bir İslam ülkesi olacağız” ifadesinden sonra, 28 Mart 2018’de kendisine atfedilen “müttefiklerimiz istedi diye Komünizmi durdurmak için Vahhabiliği yaydık” şeklindeki açıklamaları mevcuttur. Bu açıklamalarla Suudiler’in dönem dönem birbirinin tam tersi olduğu politikalar içerisine girdiği anlaşılmaktadır.

Dolayısıyla Suudi siyaseti Vahhabilikten ılımlı İslam’a evrilmiştir. Ilımlı İslam da kendisini kadınların günlük hayatlarında ve dış politikada göstermiştir. İlerleyen zamanda Salman’ın reform olarak adlandırılan uygulamalarının tam tersi bir yöne kaymayacağının garantisi bulunmamaktadır. Salman’ın bir sonraki açıklaması veya adımı merakla beklenmektedir.

Okunma Sayısı: 2577
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı