"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Risale-i Nur programlarının önemi

Mustafa Gönüllü
04 Temmuz 2017, Salı
Orta okul, lise ve üniversite öğrencileri için yaz tatilinin kıymeti paha biçilemez.

Okul derslerine bir süre ara verilmiş, tatil ve sosyal faaliyetler için ve ayrıca dinlenmek için uzun bir süre mevcut hale gelmiştir. Bu sürede, kendimizi rehavete, eğlenceye çok kaptırmayıp; Risale-i Nur ile iştigale de vakit ayırmak, tatilin şükrünü eda etmek manasına gelmektedir. Ve bu şekilde şükrederek, vicdan rahatlığı ile tatilimizi geçirmemiz daha doğru olacaktır.

Öğrencilerin, çoğunlukla farkında olmadığı, ama yaz tatilini çabucak tüketen menfi internet kullanımının, öğrencilere büyük zararı olmaktadır. Tatilde dinleneyim derken, günün çoğunu internete ayırarak, kendilerini daha çok yormaktadırlar. Uzun süre internet kullanımı, hem öğrencilerin 3 aylık yaz tatillerini zehir etmekte, hem de gelecek yılki dersleri için gerekecek enerjisini boşa harcatarak, öğrencilerin baş belası durumuna geçmektedir.

Bunun önüne geçmek için de, rehavet ortamlarından uzaklaşıp, daha Nurlu ortamlara adım atılmalıdır. Bu Nurlu ortamlar, insanın kabiliyetlerini inkişaf ettirdiği gibi, uhrevi arkadaşlıklar kazanmaya da müsait zeminlerdir. Kişinin geleceği için de çok faydalı olan bu programlar, kişiye yön vermekte ve bir rehber vazifesi görmektedir. Ayrıca dinlenmek ve sosyal faaliyetler için çok uygun ortamlardır.

İnsanın ruhunu doyuran bu tür programlara gidebilmek herkese nasip olmamaktadır. Gerçekten de öğrenci, bir programa katılabilmişse, bunun kıymetini çok iyi bilmeli ve kendisini seçilmiş bir insan olarak görebilmelidir.

Programdan alınacak verimi artırmak için neler yapılmalı?

Öncelikle programa katıldığı için övünüp de, diğer katılamayanlara kıyasla kendini üstün görürse bu yanlış olur. ‘Demek manevî yönden ben daha eksik durumdayım ki, programa katılmak bana nasip olmuş.’ diye düşünmeli ve kendi eksiklikleri üzerinde durmalıdır.

Kişi, hangi konularda eksiği varsa o konuları belirleyip, o konular üzerinde durmalı ve programdan daha fazla verim almaya çalışmalıdır.

Eğer toplu Risale-i Nur dersi yapılıyorsa, derse kâğıt-kalemle gelerek, dersten notlar almalıdır.

Cemaatimizin bilgili ağabeylerine, Risale-i Nur Külliyatındaki anlamadığı kısımları sormalı, onlarla her konuda istişare etmeli ve problemlerini gidermelidir.

Şahsi okuma saatlerinde, kendine sayfa hedefi belirlemeli, her gün üzerine koyarak program süresince daha fazla okumaya çalışmalıdır.

Diğer arkadaşları ile programa devamlılığı sağlamalı, birbirlerine şevk kaynağı olmalıdır.

Uhuvvet prensiplerine sadık kalınmalı, uhrevi bağlantıları geliştirmeli ve bu bağı zedeleyecek davranışlardan uzak durmalıdır.

Topluca sosyal faaliyetlere katılmalı, her faaliyette arkadaşları ile beraber olmalı, cemaatinden kopmamalıdır.

Evet, bu programlar meyveli ağaca benzemektedir. En olgun meyveler en yukarıda olduğu için, o meyvelere erişebilmek için de, kişinin emek harcaması gerekmektedir. Mesleğimiz meşakkattir. Nurculuk yorulmaktır. Bizim tatilimiz hizmettir. Hizmette lezzet vardır.

Bu programları layığıyla değerlendirmeyi Allah bizlere nasip etsin. Amin.

Okunma Sayısı: 1434
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı