"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İnsan sürüngen değil, semazendir

Mustafa ORAL
27 Haziran 2018, Çarşamba
İnsan yaratılışıyla ilgili birçok teori var.

Topraktan yaratıldığını söyleyenler kadar sudan yaratıldığını söyleyenler de var. Bize göre toprak ve su karışımı balçıktan yaratıldı. İnsan şeklini aldıktan sonra bir damla su ile yeni insanlar yaratıldı.

İbn-i Haldun’a göre hayatı belirleyen asıl unsur coğrafyadır. Marks’a göre ekonomi hayatın temel taşıdır. Bize göre onsekiz bin âlemi içinde barındıran muhteşem bir sasrayı andıran insandır. İnsan bu dünya ve öte dünyadan parçalar taşır. Ruh, kalb gibi manevî varlıklarıyla öte dünyaya; et, kemik gibi fizikî varlıklarıyla dünyamıza aittir. Etiyle kumları, kemikleriyle taşları, saçlarıyla dağları, kaşlarıyla sıradağları, gözleriyle denizleri, gözyaşlarıyla dalgaları hatırlatır. Bazıları dağlar gibi coşkun, bazıları ovalar gibi sessiz, bazıları göller gibi durgun, bazıları denizler gibi dalgalıdır.

İnsan yediği şeylere göre şekil alır. Bedeni bitki ve hayvanî gıdalar, maneviyatı tövbe ve duâlar belirler. Hayvanlar hayatın ikinci, bitkiler üçüncü mertebesindedir. İnsan vücuduna girince kur atlarlar, birinci hayat mertebesine çıkarlar. Duâ ve zikirle desteklendiğinde insanla birlikte meleklerden öte bir hayata bile geçebilirler.

Nebatî gıdalarla beslenenler hayvanî ağırlıklı beslenenlere göre genelde daha sakin ve narindir. İnsanın güzelliğinin merkezi olan cemal tarafını bitkiler şekillendirir. Her insan bir bitkiyi hatırlatır. Kimisi ağaç gibi durgun, ama renklidir. Kimisi günebakan gibi günü yaşayan, güneşe göre şekil alan, her devrin adamıdır. Kimisi çınarlar gibi köklüdür. Kimisi kavaklar gibi uzun olmasına rağmen küçük bir fırtınada yıkılır. Kimisi gül gibi katmer katmer derin, kimisi kabuk gibi sığ mı sığdır. Kadınlar çiçekler gibi derindir. Rabbimizin Cemâl isminin tecellilerinden izler taşır. Rabbimizin eserlerinde cemâl, celâl gibi bin bir ismi vardır. Kadınların da çiçeklerden binbir ismi vardır: Songül, Nergis…

İnsanın celâl tarafını hayvanî gıdalar şekillendirir. Dünyası dünyadan ibaret olanlar çoğu kere hayvanlardan izler taşır. Ruhu bir hayvan suretinde yüzünde görünür. Bazısı yılan gibi sinsi, bazısı güvercin gibi güven verici... Hayvanlar Celâl isminin sevkiyle hareket eder. Hayvanî duyarlılıklar erkekte kadınlara nazaran daha çok hükmeder. Erkek sonuç odaklıdır. İmanın künhüne ermemiş insan hayvandan daha aşağıya düşer. Erkekler kadınlara göre sığdır, zayıftır, ama yine de onlara yırtıcı hayvan isimleri vermekten geri kalmayız: Şahin, Kartal…

Oysa ne güzeldir deniz gibi gözlere ve gözyaşlarına, gül gibi katmer katmer kalbe, Cennet kuşları gibi ruha, melek gibi dostlara sahip olmak. Ne çirkindir vahşi hayvan suretinde sokaklarda dolaşmak…

Barla gecelerinde insan görüntüleri

Bediüzzaman, insanların vahşiliğinden sözde vahşi varlıkların dostluğuna sığınmak için Barla Dağları’na çıkar. Çiçeklerle, böceklerle, yılanlarla, çıyanlarla, kuzularla, koyunlarla koyun koyuna yaşar. Bazen kuşlar kadar masum, sütler kadar temiz dostlarıyla kendini dağlara vurur. Öyle bir günde varlığın iksiriyle sekir ve manevî sarhoşluğa tutulurlar. Akşam yaklaşınca cezbe ve istiğraklar içre Barla’ya dönerler. Eve yaklaştıklarında ikisi birbirine eklenmiş gibi uzunca siyah bir yılan aralarından geçer. Arkadaşına seslenir. “Gördün mü?” “Neyi?” “Bu dehşetli yılanı.” “Yok, görmedim ve göremiyorum.” “Fesübhânallah! Bu kadar büyük bir yılan ikimizin ortasından geçtiği halde nasıl görmedin?”

O zaman hatırına bir şey gelmez; fakat sonra kalbine gelir ki, bu bir işarettir. Dikkat et!, der kendi kendine. Zira bu “gecelerde gördüğüm yılanlar nevindendir.” O yılanlar hıyânet niyetiyle yanına gelen memurlardır, yılan sûretinde görünmüşlerdir. Fakat Cenâb-ı Hak onu “böyle yılanlarla uğraşmaya mecbur” etmemiş, kendi haline bırakmıştır.

İnsan sürüngen değil semazendir

Carl Sagan R (sürüngen) faktörünü savunur. Ona göre insan sudan yaratılmış, sonra karaya çıkmıştır. Dünyada sürüngen gibidir. Sürüngenler vahşidir. İnsan genlerinde onların özelliklerini taşımaktadır. Kötülüklerin sebebi içimizdeki bu sürüngen ve istilâcı ruhtur.

Bize göre insan ezelde su ve toprak karışımı balçıktan yaratılmıştır. Daha sonra denizi andıran rahme düşer. Dünya denilen karaya çıktığında sudan çıkmış balığın şaşkınlığını yaşar, ağlamaya başlar. Balçıktan yaratıldığından zamanla dünyaya alışır. Denizden karaya çıkan timsah değil ruhlar denizinden dünya karasına çıkan Yunus Balığı hâlini alır. Koruyucu, şefkatli, merhametli, uysal, hikmetle hareket eden, her halinden güzellikler yeşeren bir balık.

Balıklar ölünce kıyıya vurur. İnsan topraktan gelir, toprağa döner. İnsana yakışan toprak gibi alçakgönüllü olmaktır. Biz buna “T (Toprak) Faktörü” diyoruz. T faktörünü hayatının merkezine alan kendini toprak ehlinden bilir. Toprakgönüllü sular yükselince balıkların karıncaları yiyeceğini, geri çekilince karıncaların balıkları halledeceğini, ahiretin dünyanın rövanşı olduğunu, her nefesin hesabının verileceğini bilir. Yaşarken ölü taklidi yapar. Bir gün öleceğini düşünerek, ölmeden önce ölmüş gibi yaşar. Hayata cemâl ile bakar. Güzel görür, güzel görünür. Hoş görür, hoş görünür. Şefkat ve merhametle muamele eder. Er ya da geç masumların gözyaşlarının zalimin elindeki kana galip geleceğini inanır. Masumun gözündeki yaşın kıymetini bilir, siler. Zalimin elindeki kanın kirini bilir, hesap sorar.

Biz zalimane R (sürüngen/timsah) teorisi yerine şefkatli T (toprak/yunusbalığı) teorisini öneriyoruz. Dünya öküz ile balık üzerindedir, kardeşçe geçinip gidelim, diyoruz. Ne var ki vaat ettiğimiz dünyanın çok uzağındayız. Önerdiğimiz hakikat bir teori hatta bizim ihmal ve istismarlarımız yüzünden gerçekleşmesi mümkün olmayan bir ütopyaya dönüşüyor. Savaşlar, darbeler, diktatörlükler, hak ihlâlleri, hukuksuzluklar, kan ve gözyaşı coğrafyamızda kol geziyor. Kısa süre önce gıda ihracatçılarımızın yaptıkları hileler anlaşılınca ithalatçı ülkeler iade etti. Bu gün manevî ve insanî değerler açısından hileli ihraç ürünlerinden daha üzücü durumundayız. Mü’min ne kapı komşusuna ne de komşu ülkelere güven vermiyor.

Maalesef Sagan’ın temsil ettiği dünyaya ihraç edeceğimiz çok fazla değer kalmadı. Dünyadaki imajımız bozuk. Bu algıyı değiştirmek, T (toprak) teorisini hayatımıza yerleştirebilmek için önümüzde “Said, tam toprak gibi mahviyet ve terk-i enaniyet ve tevazu-u mutlakta bulunmak şarttır; ta ki Risaletü’n-Nur’u bulandırmasın, tesirini kırmasın” diyen Bediüzzaman gibi rehber ve Risale-i Nur gibi saklı bir ada var. Şefkate, merhamete, adalete, insanî ve imanî değerlere dayalı yeni bir dünya kurmak, yeni bir medeniyet inşa etmek için gereken her şey orada var. Yeter ki biz kusurlarımızla suyu bulandırmayalım. Yoksa “uzatma benim dünya sürgünümü” diyeceğimiz günlerin karnı burnundadır.

Okunma Sayısı: 5350
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Gündüz Alp-2

    27.6.2018 11:04:43

    Tıpkı GDO'lu gıda maddeleri gibi aldığımız manevi gıda da yapılan tahribat, manevi bünyemizde bozulmalara sebep olmuştur. Bu bir tahriptir. Bütün sermayesi "kızarmaz yüz" ve "yaşarmaz göz" olanların yetiştiği ortamı oluşturan, besleyen ve destekleyen şeylerin varlığı devam ettikçe, bizlerin, "sürüngen" olmaktan "semazen" olmaya yükselmemiz (sebepler planında) pek mümkün görünmemektedir. Asrımızda bütün menfiliklerin bu coğrafyada olması tesadüf mü? Bediüzzaman'ın "Avrupa'nın kafir ve zalimleri ile Asya'nın münafıkları" demesi boşuna m? "Zalim ve münafık" isimleri farklı olsa da neticede yaptıkları ve yapacakları icraat aynıdır. Biri zorla diğeri aldatarak iş yapar. Birisi Timsah ise diğeri Bukalemun'dur. Sûreten insan ile sîreten insan arasında çok fark vardır. Meselâ, "ağaç kökü yesinler" diyenler sûreten insandır. Son dönemdeki eylem ve söylemlerimiz, eminim ki, bütün yaratılış teorisyenlerini "ters köşeye" yatırmıştır. Selam, dua ve muhabbetle.

  • Gündüz Alp

    27.6.2018 10:44:48

    Değerli Mustafa bey kardeşim, bizleri tefekkür ve vicdan muhasebesi yapmaya sevk eden güzel bir yazınız daha okuduk ve bunun için teşekkürler. Artık çarşamba eskilerin deyimiyle "Hacı yolu gözler" gibi yazılarınızı gözlüyoruz ve özlüyoruz. Bin barekalllah. Eline ve yüreğine sağlık. Gerçi şu yazıyı okuyan kimileri alınganlık gösterip "cımbızlama tekniği" ile "bize hayvan mı dedin?" diye sitem edecektir. Hür ve medeni dünyaya ihraç edeceğimiz "insani ürün" mü kaldı ki ihraç edelim? İnsani ve imani konulardaki "temsil" aracını öylesine kötü kullandık ki, bırakın dış dünyayı, kendi dünyamızda bile bunlara şüpheyle bakılır hale getirildi. "Neden öyle oldu?" diye sorarsanız "kutsalları değiştirdik de ondan" derim. Fanatizm, radikalizm ve vandalizm denilen şeyler, sanki "dinde hassasiyet" imiş gibi takdim edildi. Eylem ve söylem böyle olunca, bazı ülkeler cami kapatmak gibi yanlışa bile saptılar. "Sebep olan yapan gibidir" gerçeğini göz ardı ettik.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı