"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bursa-Van arası

Mustafa ÖZTÜRKÇÜ
12 Mart 2015, Perşembe
-Millî Eğitim Bakanlığına, bir eğitimcinin bilgi notudur-

Kâinat kitabını bütünüyle teftiş eden ve tefekkür eleğinden geçiren, mahiyetine mazhar olan fıtrî bir eğitim müfredatıdır Âyetü’l-Kübra... Özellikle, eğitimde yararlanılması gereken bu şaheser, aynı zamanda iman eğitiminin de en doğru kaynağını teşkil eder. Kâinat kitabının yanı sıra, insanın kendisini okuma-okunmasına yardımcı olan bu kaynak eser, her eğitimcinin mutlaka faydalanması gereken bir eserdir.

Defalarca okunmasına rağmen, kendini her daim taze bir ruh haleti içinde tekrar okutan Âyetü’l-Kübra’nın bir hususiyetini müellif-i muhteremi olan Bediüzzaman şu cümleleriyle izah eder ve der ki;

“Bu ehemmiyetli risalenin, herkes her bir meselesini anlamaz, fakat hissesiz de kalmaz. Büyük bir bahçeye giren bir kimsenin, o bahçenin bütün meyvelerine elleri yetişmez, fakat eline girdiği miktar yeter. O bahçe yalnız onun için değil, belki elleri uzun olanların hisseleri de var.” (Şuâlar, s. 91)

Bursa’dan Van’a yaptığımız bir seyahat sırasında, Âyetü’l-Kübra’yı yolculuğumuz sırasında okumayı programımıza almış, İstanbul’dan Van’a kadar bitirmeyi düşünmüştük.

İstanbul havaalanından başlayan yolculuğumuzla birlikte başladığımız eser, Van Havaalanı’nda bitmişti.

Hava yolculuğumuz sırasında, bulutlar üzerinde seyreden uçaktan aşağıya bakınca harika olmasının yanı sıra akıllara hayret veren manzaralarla karşılaşır insan. Yolculuğumuz anında bulutlar üzerinden geçerken Âyet-ül Kübrada o anlarla alâkalı mevzuyu bulup okumuştum. Şöyle diyordu, Bediüzzaman:

“Zemin ile asuman ortasında muallakta durdurulan bulut, gayet hâkimane ve rahimane bir tarzda zemin bahçesini sular ve zemin ahalisine ab-ı hayat getirir. Ve bu vazifeler gibi çok vazifeler görmekle beraber, muntazam bir ordunun acele emirlere görünmesi ve gizlenmesi gibi, birden cevvi dolduran o koca bulut dahi gizlenir. Bütün eczaları istirahata çekilir, hiçbir eseri görünmez. Sonra, “Yağmur başına arş” emrini aldığı anda, bir saat belki birkaç dakika zarfında toplanıp cevvi doldurur, bir kumandanın emrini bekler gibi durur.” (a.g.e., s.99) Aynı hakikatleri uçak yolculuğu sırasında bulutlar arasından geçerken şahit oluyorduk...

Devam eden seyir zamanında, binlerce metre yükseklikte bulunduğumuz bir anda zemin yüzüne nazar gezdiriyorduk. Zemin yüzünün üstten görünüşü de bir başka harikaydı. Bu muhteşem ve vaziyetle alâkalı yine elimizde okumakta olduğumuz Âyet-ül Kübra Risalesinin satıraralarından okuyup takip ediyorduk. 

Şöyle ki; “Arz, meczub bir Mevlevî gibi iki hareketiyle günlerin, mevsimlerin husulüne medar olan bir daireyi haşr-i azamın meydanı etrafında çiziyor. Ve zihayatın bütün envaını erzak ve levazımatıyla içine alıp feza denizinde kemal-i muvazene ve ve nizamla gezdiren ve güneş etrafında seyahat eden muhteşem ve musahhar bir sefine-i rabbaniyedir.” (a.g,e. s.102)

Ruh ve fikir dünyamızı Âyet-ül Kübradaki hakikatlerle süslerken, bu şaheserin bize kazandırdığı yüksek bilgi ve seciyelerin saadetini soluyorduk. “Keşke” şu muhteşem eserden daha fazla insan faydalanma yoluna gitse, diyorduk. 

Yine diyor, düşünüyor ve arzu ediyorduk ki, bu serapa iman eğitimiyle mücehhez eser okullarda o tertemiz gençlerimizin beyinlerine girmesi, ilgililerce okullarda okutulması için hemen faaliyet başlatsalarda insanlığa örnek hale gelirler belki.

Kısaca iman eğitimin müfredatı vaziyetini teşkil eden Âyet-ül Kübra, insanın ruh terakkisine medar olduğundan fitrî bir eğitim projesidir de..

Âyet-ül Kübra’nın okullarda okutulması için yapılması gerekenler ne ise, yapılmalıdır. Çünkü insanlık bu hakikatlere muhtaçtır. Ülkemiz eğitimiyle ilgilenenler bu hayırlı projeye el atmalıdırlar, diye düşünüyoruz..

Burada en büyük vazifede hiç şüphesiz Eğitim Bakanlığına düşmektedir. Bakanlık ne der, onu bilemeyiz tabi...

Okunma Sayısı: 1181
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı