"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Doğu ve Güneydoğu, aşiretler ve devlet

Mustafa ÖZTÜRKÇÜ
26 Ekim 2016, Çarşamba
Uzun yıllar o bölgelerde görev yapmamız dolayısıyla, o mekânların ekmeğini yiyip, suyunu içip, havasını soluyanlardanız.

Sosyo-Ekonomik meselelerin yanı sıra, eğitim meselelerinden kaynaklanan olumsuzluklar, bölgede problemlerin kaynağı olarak görülmektedir.

Mezkûr unsurlardan kaynaklanan hal ve vaziyetlerin, ciddî mânâda tahlilini yaparak çözüm yollarını en sağlıklı şekilde izhar ederek ortaya koyan şahsiyet, yine, Bediüzzaman Hazretleri olmuştur.

Bölgeyi adım adım gezerek mevcut ve gelecek problemleri yerinde teşhis etmiş, çözümleriyle birlikte eserlerine de yansıtmıştır.

Problemlerin ana eksenindeki unsuru ”Cehalet, zaruret ve ihtilâf “olarak belirleyerek öne sürdüğü reçeteleriyle, yönetimlere ve insanımıza bölgedeki durumu izah ederek çözüm yollarını göstermiştir. Uzun yıllardır süren bu durum karşısında, yönetimlerin ihmali sonucu büyük zorluklar ve sıkıntıları meydana gelmiştir.

Doğru İslâm’ın demokratik değerlerine uygun hareket edilmediğinden, doğan boşluklardan aşiretler, adeta müesseseleşen unsurlar halini almıştır. Terör denen vahşet ise, bölgeyi bir kanser gibi sarmıştır.

Bölgedeki karmaşık durumlar içinde yer alan terör belâsına çözüm adına, aşiretlerce de çok ciddî sonuçların alınmadığı bir vakıa. Aşiretler bir takım teşvikler yoluyla bir araya gelerek teröre karşı birlik mesajları verseler dahi, bundan da pek muvaffak olmadıkları görülmektedir.

Teröre ve diğer olumsuzluklara yol açan sebeplerden birisi de, eğitim yoluyla bölge insanına verilmesi gereken bir takım  mânevî temel değerleri yeterince anlatılamamasıdır.

Ekonomik sebepler, sosyal yapının bölgeye has örf ve an’anelerinde doğru mecrada seyretmeyerek problemlerin artmasına sebep olan unsurlar olarak öne çıkmaktadır.

Yönetimlerin ve insanımızın sosyolojik olarak ve doğru İslâmı tahlil edememe dolayısıyla, problemleri teşhiste geç kalması da ayrı bir eksikliktir. Devlet, bütün bu sıkıntıların yollarını aralayarak, mevcut yaraların iyileşmesine yönelik, “çözüm” denilen ilâçları hazır etmek durumunda olmalıdır.

Böylesine dağınık, kronolikleşmiş ve çözümü zor görülen problemlerin ortadan kaldırılması mümkündür. Ancak, bu  iyileştirilmeler de derman olacak ölçülü davranış noktalarından hareket edilmesi gerekmektedir. Bunun yolu ise, Bediüzzaman Hazretleri’nin bölgeye dair izhar ettiği tesbit, teşhis ve çözüme yönelik fikirlerinden yararlanmaktan geçer. 

Bu sebeple, Bediüzzaman Hazretleri’nin yapıcı ve bölgeye ait problemleri giderecek olan fikirlerine kulak verip, onu dinlemeli ve gereği yapılmalıdır. İnşaallah, örnek teşkil etmesini umarak, bölge ve problemlerine dair Bediüzzaman’dan birkaç anektodla sonlandıralım yazımızı.

Şunları söyler Bediüzzaman: “Bu vatan, bu millet ve bu vatandaki ehl-i hükümet, ne şekilde olursa olsun, Risale-i Nur’a eşedd-i ihtiyaçla muhtaçtırlar. Değil korkmak veyahut adâvet etmek, en dinsizleri de, onun dindârâne, hakperestane düsturlarına taraftar olmak gerektir. Meğer ki, bütün bütün millete, vatana, hâkimiyet-i İslâmiyeye hıyanet ola. Çünkü bu millet ve vatan, hayat-ı içtimaiyesi ve siyasiyesi anarşilikten kurtulmak ve büyük tehlikelerden halâs olmak için, beş esas lâzım ve zarurîdir. 

Birincisi: Merhamet. 

İkincisi: Hürmet. 

Üçüncüsü: Emniyet. 

Dördüncüsü: Haram ve helâlı bilip haramdan çekilmek. 

Beşincisi: Serseriliği bırakıp itaat etmelidir.” (Kastamonu Lâhikası: 346) 

Bölgenin selâmeti için, devletin de, aşiretlerin de bu fikirlere ihtiyacı vardır.

Okunma Sayısı: 2000
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı