"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Eğitim meselesinde Said Nursî faktörü

Mustafa ÖZTÜRKÇÜ
21 Ocak 2016, Perşembe
Ülkemiz ve dünyanın sair milletlerini alâkadar eden her meselede fikir beyan eden Said Nursî, fikirlerini izhar ederken, Kur’ân’ın evrensel manadaki hususiyeti içinde kalarak hedefleri belirler.

Eğitim gibi önemli meseleye de değinerek, insanın gerçek terakkisinin eğitim yoluyla mümkün olabileceğini ifade eder. Eğitimde insan unsurunun ehemmiyetine dikkat çekerek, insanları olumsuz yönde etkileyen hususların izalesinde, Kur’ânî metodun eğitim sahasında da en doğru yol olduğunu söyler.

Ferdin sahip olması gereken manevî değerleriin ehemmiyetine vurgu yaparak, maddî kalkınmanın bu değerler eşliğinde mümkün olabileceğini dile getirir.

İnsanın mükerrem bir varlık olduğu hakikatının mana ile maddede özdeşirliği, doğru eğitimle sağlıklı bir yol  olacağının mümkünatını bir tez olarak ileri sürer, bu unsurların insan bünyesine hakim olmasını önerir. Bu sebeple eğitimde din ilimleriyle fen ilimlerinin mezcini önemli bir kaide olarak eğitimde yer almasının altını çizer.

Bizdeki eğitim

Bizdeki eğitim, mevcut eğitim sisteminin hastalıklı hali içinde, çıkılmazları oynamaktadır. Birinci derecede sistemin ruhuna hakim olan şekilcilik ön plandadır. Bu yüzden ruhsuzdur, fıtrî değildir. İnsan fıtratıyla bağdaşmayan kaide ve kurallarla beslendiğinden birinci aşamada insanı doğru istikamette eğitmeye ve yetiştirmeye matuf metodlardan yoksundur.

Said Nursî, eserlerinde izhar ettiği eğitim metodunu, fıtrî kaidelere yönelik bir süreç içinde, insanı fıtrata uygun eğitim yoluyla eğitmeyi esas alır. Bu yüzden, eğitim meselesinde önemli bir faktör olarak görülmektedir.

Bu sebeplerden dolayı, eğitimde Said Nursî modeli, kokuşmuş sistemlere alternatif durumundadır.

Ülkemizin doğu ve güneydoğusunda terör belâsının meydana getirdiği ateş, yakıp yıkmak ve öldürmek yoluyla eğitimi de perişan etmiştir.

Bölge illerimizin birinde İl Millî Eğitim yetkililerinin yaptığı açıklamalar bunun örneğini sergilemektedir. Anadolu Ajansı mahreçli bir haberde İl Millî Eğitim yetkilileri şunları söylemektedir:

“İl genelinde 7 bin üç yüzü kadrolu, 8 bin 500 öğretmenin görev yaptığı 645 okuldan sokağa çıkma yasağının sürdüğü Cizre ve Sılopi ilçelerinde yer alan 172’si 14 gündür kapalı bulunuyor. Bu sebeple il genelinde, 162 bin öğrencinin yaklaşık yarısının bulunduğu Cizre ve Silopi’deki 80 bin 127’si eğitimden uzak kaldı. Aileler, güvenlik endişesi yüzünden çocuklarını okula gönderemiyor.” (Yeni Asya, 28.02.2015)

Bu acı tablo karşısında ne denilir ve yapılır?

Yıllar önce, “Beni serbest bırakınız, elbirliğiyle, komünistlikle zehirlenen, insanların imanlarını kurtaralım. Önümde müthiş bir yangın var alevleri göklere yükseliyor. İçinde evlâdım yanıyor.” diyen Said Nursî’ye hâlâ kulaklarınızı tıkayacak mısınız ey yönetimler ve ey bu vatanın idarecileri?!

Okunma Sayısı: 1079
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı