"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Günah eğitimi

Mustafa ÖZTÜRKÇÜ
09 Nisan 2015, Perşembe
İnsan denen mükerrem yaratığın, kalb, akıl ve ruh unsurlarını derinden yaralayarak, dünya ve ahiret hayatını olumsuz yönde tahrip eden günahlardan korunma eğitimi zarurî bir konudur.

Bu sebeple, her insanın bu eğitimi doğru bir şekilde özümseyerek alıp, hayatını bu istikamette tanzime tabi tutmalıdır, diye düşünüyoruz.

İnsan hayatında, maddî ve manevî dehşetli yaralara sebep olarak, sosyal ve şahsî hayatı alt-üst eden bu olumsuz unsurdan muhafaza olmanın yolları mutlaka aranılarak sakınılmalıdır.

Bu hususta nasıl bir eğitim alanmalı ki, bu tehlikelere karşı korunulsun?

Şöyleki; insan hayatında bir çok maddî ve manevî musîbetlere de sebep teşkil eden günahlardan sakınmanın ve korunmanın yollarından en önde gelen hususun, öncelikle aile içi eğitimden geçtiğini belirtelim.

Anne ve babaların, günahlardan korunmanın ve sakınmanın yollarına karşı hassasiyetle duyarlılık göstermeleri gerekmektedir.

Günahlardan korunmanın ve muhafaza olunmanın tesirli yollarından birisi de, şuurlu bir yaklaşım içinde olunmasıdır. Yani günahların mahiyetini kavrayıp, onlardan neş’et eden olumsuzlukları sağlıklı kaynaklardan öğrenip, şiddetle içtinap edilmesi gereğidir.

Bu hususlarda, Bediüzzaman Hazretlerinin te’lif ettiği Risale-i Nur Eserlerinde, bu yol önemli bir yere sahiptir.

Bediüzzaman Hazretleri günahların mahiyetini ifade ederken, şu tesbiti yapar ve der ki:

“Günahlar, hayat-ı ebediyede daimi hastalıklardır. Bu hayat-ı dünyevîyede dahi kalb, vicdan, ruh için manevî hastalıklardır.” (Lem’alar, 210).

Günahların, yaşadığımız hayat içinde ve ebedî hayata verdiği tehlikelerin izalesi adına, feryad eder ve dergâh-ı İlâhîyeye yönelerek intizar ve yakarışta bulunur.” 

Yine Bediüzzaman der ki:

“El aman! El aman! Ya hannan! Ya Mennan! Beni günahlarımın hacaletinden kurtar.” (a.g.e., 133)

Yazdığı SÖZLER adlı şaheserinin içine dercedilen ve Beşinci Söz’de temsili hikâye yoluyla şu ifadelere yer verir:

“Namaz kılmak ve büyük günahları işlememek ne derece hakikî bir vazife-i insaniye ve ne kadar fıtrî, münasib bir netice-i hilkat-i beşeriye olduğunu” nazarlara atfeder.

Günahların bu zamanda çok tehlikesine dikkat çeken Bediüzzaman Hazretleri, hayat ve hayatı doğru yaşama bağlamında günahlardan kesinlikle korunmayı önerir. 

Hayatın doğru istikametinde bir ölçü olan sözleri şöyledir:

“Hayatın hakikî zevkini ve lezzetini yaşamak isterseniz, hayatınızı iman ile hayatlandırınız ve feraizle ziynetlendiriniz ve günahlardan çekinmekle muhafaza ediniz.” (Sözler)

Dünya hayatı içinde yaşadığımız zaman diliminin “Ahirzaman” olma özelliğinin yanı sıra “Dehşetli günahların” dünya ve ahiretimizi tehdit ettiği asrımızda, günahların yakıcı ateşinden korunmanın yollarını mutlaka istinsah etmeliyiz ki, kurtulmuş olalım.

Oldukça tehlikeli bir unsur halinde iç bünyemizi ve ruh âlemimizi kemiren günahların bir başka mahiyeti de Nur’un satıraralarında şöylece şekillenir:

“Günah kalbe işleye işleye siyahlandıra siyahlandıra, ta nur-u imanı çıkarıncaya kadar katılaştırıyor. Herbir günah içerisinde küfre giden bir yol vardır. O günah istiğfar ile çabuk imha edilmezsse, kurt değil belki küçük bir manevî yılan olarak kalbı ısırıyor.” (Lemalar, s.15).

Dünya ve ahiretimizin mahvına sebep olan yılan, çiyan ve akreb mahiyetlerini intaç eden günahlar, şte böylesine tehlike arz eden hususiyetlerdir.

Bütün bu sebeplerden dolayıdırki, bir günah eğitiminin zarureti kendiliğinden ortaya çıkmakta ve görülmektedir.

Anne, baba ve eğitimcilerin bu değerlendirmeler ışığında günah eğitimine karşı son derece duyarlı olmaları gerekmektedir, diyoruz.

Cenâb-ı Hak hepimizi bu dehşetli asırda, günahların yakıcı ateşinden muhafaza eylesin ve kurtarsın inşallah...

Çözüm, yine doğru ve fıtrî bir eğitim yoluyla aşılır. Özellikle anne, baba ve eğitimciler bu işin öncülüğünü ciddî bir biçimde deruhte etmeliler ki, evlâtlarımız daha fazla yanmasın...

Okunma Sayısı: 1259
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı