"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tarihî süreç, eğitim ve insanımız

Mustafa ÖZTÜRKÇÜ
15 Eylül 2016, Perşembe
Devlet, bir oluşumdur. Bu oluşumun temelinde, insan vardır. İnsanın niyeti, imanı, gayreti, cehd ve azmi olmazsa, devlet kendiliğinden meydana gelmez.

Devletin varlığının meydana gelmesinde öne çıkan en önemli özellik ise, imandır. Bizim devletimizin oluşumunda, en belirgin husûsiyet insanımızın imanının tezahürüdür. 

Devleti ve milletiyle özdeşleşen unsurların kuvvet kazandığı nokta, iki cihet itibariyle çok önemlidir. Bunlardan birisi, maddî imkânlar ve sebepler, diğeri ise, manevî temellerdir.

Bu iki unsur, doğru kullanıldığında arzu edilen sonuç mutlak hale gelir.

Bizim devlet yapımızın mazisinde, manevî değerler çok yüksek seviyede rol oynamıştır. Tabiri caizse, yememiş, içmemiş önce devlet demiştir insanımız...

Bunu yaparken, esas hareket noktası ila-yı Kelimetullah olmuştur. Manevî cihet itibariyle sarsılmayan bir iman karakteriyle davranmıştır. Adı Müslüman olmuş, bu cehd, azim ve iman dolu sağlam karakterli davranış biçiminin..

Bütün mesele, bu noktada düğümlenmiştir. Yani, Müslüman oluşunda...

Bakınız, Müslüman olan insanımızın Asr-ı Saadetin yüce şanından aldığı imanlı davranışını, süregelen tarih kronolojisi içinde devlet olgusuna yansıtmıştır.

Sürmekte olan tarihî süreçte, muhtelif devletlerin ardısıra günümüze kadar uzanan bir yapı...

Devlet ve insanımız bu mülâhazalar içinde tarihteki yerini almış ve korumuştur.

Günümüze bakıyoruz.

Şanlı mazimiz içinde yer alan, adına cumhuriyet dediğimiz idare şekliyle mücehhez hale getirilmiş bir devlet yapısı içindeyiz.

Tarihî süreç ve günümüzdeki devlet yapısı, nasıl bir özdeşleşme içindedir? Sorgulanması gereken hususiyetler mevcuttur.

Adına, cumhuriyet dedik. Bu oluşumu benimseyip kurarken manevî temeller açısından yanlışlıklara muhatap olduk. Bir çok manevî değeri raf’a kaldırdık. Harplere girmiş, millî mücadele  içinde bulunmuş, sonuçta, bir çok kazanımları elde etmiştik. Bunların en büyüğü ise, devletimizi  kurmuş olmamızdı.

Mazisi, büyük  devlet olma özelliğimizi öne çıkarırken, mevcut yapıyı ise oldukça yaraladık.

Bütün bu olumsuzluklarda, milletimizin payının az olduğunu düşünenlerdeniz. Yakın tarih sürecindeki Cumhuriyet idaresinin oluşumunda, idare ve idarecilerin zaafiyeti söz konusu oldu. Cumhuriyeti ilelebet yaşaması(!) adına şahıs ve şahısların müdaheleleri çok daha fazla öne çıktı. Milletin manevî değerleri bir ölçüde rafa kaldırıldı. Cumhuriyetin manevî temelleri görmezlikten gelindi. Biz yerine ”Ben” anlayışı ikame edilerek, şahıslar, devleti oluşturan yüzlerini değiştirme yolunda gayret içinde bulundular.

Mânâ eksenli cumhuriyete mukabil, daha çok maddeye dayalı bir anlayış öne çıkartılarak tahribata yol açıldı.

Olumsuzlaştırılan unsurlar arasında, en fazla tahribat alanını ise, eğitim olduğu görülmüş oldu.

Bu aşamada din derslerinden tecerrüd anlayışı, tek adam sevgisi ve tek tip insan yetiştirme gayretlerinin yanısıra, antidemokratik kaide ve kurallarla oluşturulan eğitimdeki proje programlarla, millet ekseriyetinin tasvip etmediği bir eğitim sisteminin, dayatmacı anlayışıyla sürdürme gayretleri olumsuzluklar olarak sürüp gitmişti.

Tarihî mefahirimize yakışır bir eğitim sisteminin, insanımıza yakışır demokratik anlayış çerçevesinde yeniden tanzime tabi tutulup, mazimize yakışır hale getirilmesi insanımız tarafından beklenen ve istenen hususlar içinde bekleyip durmaktadır.

Eğitimde, bu olumsuzluklara bakılır, görülür ve düzeltilir inşallah, diyelim. 

Not: Mübarek Kurban Bayramınızı tebrik eder, hayırlara vesile olmasını dilerim.

Okunma Sayısı: 1869
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı