"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

2019 Yaşlılar Yılı ve Yaşlı Haftası

Muzaffer KARAHİSAR
26 Mart 2019, Salı
Bu sene, seçim sathı maili gölgesinde idrak ettiğimiz bir Yaşlı Haftası gerilerde kaldı.

Geniş dairedeki siyasi yelpazelerin karşılıklı ağır ithamlarla, birbirlerini suçlamaları, fantezi söz düellolarıyla sürdürdükleri seçim kampanyaları birçok şeyde olduğu gibi Yaşlı Haftasını da nazardan uzaklaştırdı.

Cumhurbaşkanı 25.09.2018 Tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada 2019’un Yaşlılar Yılı olarak ilan edileceğini duyurmuştu. İlk faaliyet 20-22 Şubat 2019 Tarihlerinde Ankara’da 1. Yaşlılık Şurası gerçekleştirildi. Bazı ülkelerin aileden sorumlu bakanları da konuşmacı olarak katıldıkları Şura da Yaşlılıkla ilgili birçok konular görüşüldü:

 “Kuşaklararası dayanışma, aktif yaşlanma, hayat boyu öğrenme, yaş ayrımcılığı, yaşlı hakları, yaşlı ihmali ve istismarı, değişen aile ve toplum yapısı içinde yaşlının değeri, yaşlanmanın ekonomik boyutu, yaşlı bakımı ve yaşlı turizmi, yaşlı bakımı için nitelikli personel yetiştirme ve istihdam, nüfus politikaları gibi konularda farkındalık oluşturmak ve duyarlılık sağlamaktır.” 

1. Yaşlılık Şurası planlamasıyla, geniş konu başlıklarıyla, muhteva bakımından iyi bir çalışmanın başlangıcı olarak değerlendirilebilir. 

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de gün geçtikte artan yaşlı nüfusu inancımıza, örf ve âdetlerimize uygun alternatif hizmet modelleri, bakım sistemleri, yardım projelerinin sürekli güncellenip geliştirilmesi ve yenilenmesi gerekmektedir. İnsanlarımızın kültür yapısına, mizacına ve beklentilerine cevap verebilecek, insani değerler esas alınarak götürülecek hizmetler bütünü toplumun her kesimindeki yaşlıları şefkat ve merhametle kucaklayabilmelidir.  

2019 Yaşlılık Yılı vesilesiyle şimdiye kadar yapılanları, yapılması gerekenleri ve yapmak isteyip gerçekleştiremediklerimizi her zaman değerlendirme fırsatı aramalıyız. Yaşlı insanımıza huzur ve mutluluk sağlayacak alternatif politikalar, akademik projeler, hizmet yöntemleri ve tedbirleri üzerinde bilim adamları, gönüllü kuruluşlar, belediyeler ve sosyal hizmetle ilgili kurum ve kuruluşlar elbirliği ile araştırmalar-geliştirme çalışmaları yapmaları gerekir.

Bu konularda yukardan aşağı planlı programlı ve tempolu yapılacak çalışmalar istikrarlı bir ivmeyle aralıksız devam ederse sonuçları yaşlılarımıza müreffeh bir hayat getirebilir. Yoksa fildişi kulede göstermelik bir sembolden öteye geçemez.   

Yaşlı insanımızın farklı bir dünyası vardır. Onların hayata bakışı, yaklaşımı, yorumu tecrübelere dayanır. Yılların birikimiyle meşakkatler onları pişirip olgunlaştırmıştır. Duyguları hassas, hisleri keskindir. Alınganlıkları, beklentileri, nazlanmalarının yanı sıra ders verici hatıraları, ibret verici menkıbeleri, manileri, kültür mirasları çoktur. İkramı bol, muhabbeti kavidir. Bir elmayı yerken yarısını misafirine verir. Bu hasletler başka milletlerin yaşlısında pek rastlanmaz. Onlara hizmet götürürken bazı değerlerimiz, genç kuşaklara aktarılır:

Yaşlı Halil Amcanın yıllar önce söylediği hiç hatırımdan çıkmaz: “Karahisar kalesine, / Toplar konur arasına. /Doktor beyler merhem çalar. / Askerlerin yarasına.”

Birde Kütahya’nın Selkisaray Köyünden Osman Olçun, tarihi vesika gibi anlatmıştı. Köyün Hocası Molla Ahmet, tedbirli, dikkatli bir şekilde çocuklara gizlice Kur’ân okutmaya devam eder. Minareden ezan okurken köye atla tahsildarın geldiğini görünce ezanı yarıdan itibaren hemen ceberut devrinin istediği şekilde: “Tanrıdan başka yoktur tapacak…” Okumaya başlasa da yakalanmıştır, artık. Tahsildarın şikâyeti üzerine jandarmalar atlı, Molla Ahmet yayan yola düşerler… Uşak yolunda koşuşturmaya devam etse de, Hamam boğazı mevkiinde Molla Ahmet’in gücü tükenir, vefat eder. Yol kenarında uzun yıllar duran kabri, yol genişletme esnasında kaybolmuştur.  

Siyasi partilerin belediye başkan adayları, 2019 Yaşlılar Yılında ve Yaşlı Haftasında rakiplerini ağır, incitici, kırıcı, ayrıştırıcı ithamlarla örselemek yerine yaşlılarımıza sunacakları yeni, hizmet modellerini, götürecekleri bakım, beslenme, sağlık, temizlik vb. alternatif çalışmalar için yaptıkları projeleri anlatsalardı. Keşke çocuk, genç, yaşlılarımızla kardeşçe, birlik ve beraberlik içinde Bahar Bayramıyla Demokrasi Bayramını birlikte, unutulmaz bir sevinç ve mutlulukla kutlasaydık.

Okunma Sayısı: 2293
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı