"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Eğitimde hayal kırıklığı

Naci TEPİR
06 Ekim 2016, Perşembe
Daha önceki dönemlerde eğitimdeki bazı yanlışlıkların düzeltilmesi hususunda (her sabah talebelere okutulan “Andımız” parçası ile militarist baskı oluşturan “Millî Güvenlik Dersi”nin kaldırılması ve “Karma Eğitim”e son verme çalışmaları gibi) atılan adımlar halkımızda bir ümit uyandırmıştı.

Onun için toplum bu yeni eğitim döneminde düzeltme çalışmalarının daha esaslı bir şekilde devam etmesi beklentisi içindeydi! 

Ne yazık ki, bu beklenti hayal kırıklığına uğramıştır! Çünkü, “Eğitim Sistemi” hâlâ hür düşünce ve vicdanları hapseden “militarist” bir cendere içindedir. İlköğretimden üniversiteye kadar bütün eğitim müesseselerinde (özel müesseseler de dahil) militarist görüntüler ve uygulamalar hakim! Meselâ, sanki mecburmuş gibi bütün okullarda Atatürk büstünün bulunması, idare odalarında, sınıflarda, atölye ve laboratuvarlarda Atatürk portresi ve Gençliğe Hitabe parçasının bulundurulmasının yönetmeliklerle mecburi hale getirilmesi. Ayrıca, -hangi türden olursa olsun– bütün ilk ve orta dereceli okulların, bütün ders kitaplarının, hatta Peygamberimizin (asm) hayatı konu edilen “Siyer-i Nebi” ders kitabının da başında Atatürk portresi ve Gençliğe Hitabe parçasının bulunması. Yine, ilköğretimden üniversiteye kadar bütün eğitim kademelerinde “İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük” isminde bir dersin mecburi olarak okutulması ve sair tuhaf uygulamalar gerçek bir eğitimin ruhuyla asla bağdaşmaz! 

1960, 1971 ve 1980 dönemlerinde ülkeye bir çok yönden (bilhassa eğitimde) yaptığı tahribatlarla hızını alamayan darbeci zihniyet, siyasî ayak oyunlarıyla yeni fırsatlar kollamaktaydılar. Odaklandıkları tek hedefleri de, “İrtica”1 ve “Laiklik’i2 muhafaza” maskesi altında İslâmiyete ve Müslüman halkımıza düşmanlık idi!

Nihayet 28 Şubat 1997’de yapılan Millî Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında alınan kararlarla başlayan ve irticaya karşı, ordu ve bürokrasi merkezli faaliyetlerle Türkiye, siyasî, idarî, hukukî ve sosyal alanlarda yaşanan değişimlere sahne olmuştur. 

Bu kararlarda özet olarak: Tarikatlara bağlı okulların denetlenmesi ve MEB’e devredilmesi; 8 yıllık kesintisiz eğitime geçilmesi (sonraki yıllarda bu süre 12 yıla çıkarılmıştır); Kur’ân kurslarının denetlenmesi; Tevhid-i Tedrisat’ın tatbiki; Tarikatların kapatılması; İrtica sebebiyle ordudan atılanları savunan ve orduyu din düşmanıymış gibi gösteren medyanın kontrol altına alınması; Kıyafet kanununa riayet edilmesi; Kurban derilerinin derneklere verilmemesi (Türk Hava Kurumu hariç); Atatürk aleyhindeki eylemlerin cezalandırılması, isteniyordu.

Bütün bu dayatma niteliğindeki kararlar “28 Şubat Post-Modern Darbesi” olarak isimlendirilmiştir! 

Bu kararlardan anlaşılıyor ki, taş kafalı darbeci zihniyet, hâlâ 1950 öncesi Tek Parti dönemi diktatörlük idaresinin hasretini duyuyordu! 

NETİCE İTİBARİYLE

“Zararın neresinden dönülse kârdır” sözü iktizasınca, eğitim sistemimizi her türlü zararlı fikirlerden arındırarak, tarihimizde olduğu gibi gerçek rayına oturtup millî ve mânevî değerlerimize bağlı, vatana ve millete faydalı vatandaşlar yetiştiren, gerçek mânâda hür bir eğitim sistemi haline getirmemiz şarttır! 

Şerefli tarihimizin medarı iftiharı olan kahraman ecdadımızı, birçok konuda bütün dünyaya örnek yapıp, düşmanlarına bile taktir ettirerek hayranlık uyandıran iksir, gerçek manadaki eğitim sistemi değil miydi!.. 

NOT: 8 Ekim Cumartesi saat 12.00’da Süleymaniye Yeni Asya Vakfı’nda, araştırmacı yazar Kâzım Güleçyüz, “Cemaatler ve Siyaset” konulu bir seminer verecektir.

Dipnotlar:

1. İrtica kelimesi aslında İslâm literatüründe kullanılan bir terim olup, manası İslâm’dan önceki Cahiliye Devri kötü âdet ve geleneklere dönüş demektir. Ne yazık ki, malûm zihniyet bu terimi Müslümanlığa karşı silâh olarak kullanagelmiştir!      

2. Doksan yıldan bu yana, laiklik maskesi altında bu ülke halkına büyük çileler çektirilmiştir! Oysaki bu terim, açık ifadeyle ‘Din ve Vicdan hürriyeti’ mânâsına gelmektedir. 

Okunma Sayısı: 1329
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı