"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Eğitimde ilk düzeltme çalışmaları

Naci TEPİR
29 Eylül 2016, Perşembe
Tek Parti Devri’nde (1923-1950) temeli atılan Eğitim Sistemi zamanla iflâs edince, düzeltme ihtiyacı doğmuştur. Çünkü bu, insan fıtratına aykırı olan, husûsiyle bizim millî yapımıza uymayan, tamamen Materyalizm’e (Dînden, Ahlâktan uzak, Maddeci Görüş) dayanan bir sistem!

Bu sistemin birçok çarpıklıklarından bir misal: Çıkarılan bir kanunla 17 Nisan 1940’ta Köy Enstitüleri kurulmuştur. Bu okullarda yetişenler, halk arasında ve derslerde resmen ve alenen Komünizm propagandası yapmışlardır. Bunlar aynı zamanda o günkü Cumhuriyet Halk Partisi’nin birer militanı idi. Böylece halkın din ve ahlâk konusunda yozlaşmasında büyük rol oynamışlardır.

Diğer bir misal: Dîn eğitimi yasaklandığı için, gizlice Kur’ân öğreten ve öğrenmeye çalışanlar ağır cezalara çarptırılmıştır. Bazı yerlerde halk, yeraltına tünel kazarak Kur’ân öğrenimini buralarda sürdürmeye çalışmıştır. Öyle bir an gelmiş ki, cenazeleri yıkayacak kimse bulunamamış! Bunun için o zamanki Hükümet -halkın yoğun müracaatı üzerine- bir iki yerde İmam-Hatip Kursu (okul değil!) açmak zorunda kalmıştır.

Bu menfi gelişmelerle ilgili (husûsiyle Dîn, Ahlâk, Namus konusunda) tüyler ürpertici birçok örnekler hâlâ canlı olarak yaşayagelmektedir.

İlk düzeltme çalışmalarına Rahmetli Adnan Menderes’in başbakanlığı zamanında (1950-1960) başlanmıştır. Zira o, böyle çarpık bir sistemin art niyetlere dayandırıldığının ve gittikçe korkunç mecralara doğru götürüldüğünün farkında idi!

ADNAN MENDERES’İN EĞİTİM DÜŞÜNCESİ

Eğitim hakkındaki görüşlerini irad ettiği 07.01.1956 tarihli “Konya Nutku” nda şöyle dile getirmiştir;

“(…..) Vicdan hürriyeti bahsine gelince: Türk milleti Müslümandır ve Müslüman olarak kalacaktır. Evvelâ kendine ve gelecek nesillere dînini telkin etmesi, onun esâsını ve kaidelerini öğretmesi, ebediyyen Müslüman kalmasının münakaşa götürmez bir şartıdır. Halbuki mekteplerde din dersi olmayınca, evlâdına kendi dînini telkin etmek ve öğretmek isteyen vatandaşlar bu imkânlardan mahrum edilmiş olurlar. Müslüman çocuğu dînini öğrenmek gibi pek tabiî bir haktan mahrum edilmemek icap eder. Böyle mahrumiyet ve imkânsızlık vicdan hürriyetine uygundur denilemez. Bu itibarla orta mekteplerimize din dersi koymak, yerinde bir tedbir olacaktır. (……) Müslümanlığı ve onun esaslarını, farizalarını ve kaidelerini kifayetle telkin edip öğretecek öğretmenlerimizin yetiştirilmelerine ayrıca gayret sarf edilecektir. Gelecek sene lise seviyesinde ilk mezunlarını verecek olan Konya İmam–Hatip Mektebi’nin ileri seviyede din tahsili veren bir tedris müessesesi haline getirilmesi ve bu müessesenin benzerlerinin yurtta fazlalaştırılması uygun olacaktır.” [*]

Şehit edilişinin (17 Eylül 1961) 55. Yılında, bu vefadar ve fedakâr devlet adamı ve İslâm Kahramanı Adnan Menderes ve onunla beraber şehit edilen Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan’ı rahmetle anıyoruz. 

Ruhları şâd olsun!...

Okunma Sayısı: 1311
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı