"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İnternet bağımlılığı

Naci TEPİR
20 Ekim 2016, Perşembe
İşlemlerimizi kolaylaştıran bilgiye kısa yoldan ulaştıran, hızlı haberleşmeyi sağlayan, herkesin ve her müessesenin bir parçası haline gelen “İnternet” şüphesiz bir nimettir.

Hele de 3G teknolojisi uygulandığı günümüzde eğitimde ehemmiyeti oldukça büyüktür. Fakat, her teknoloji nimeti gibi “İnterneti” kullanmanın da şüphesiz faydalı ve zararlı yönleri vardır. 

FAYDALI YÖNLERİ 

-Doğru bilgiye kısa zamanda ulaşıp, tesirli öğrenmeyi sağlar. 

-Konusunda mütehassıs kişilerle muhatap olur. 

-Nerede olursa olsun, büyük kütüphanelere kaynak eserlere ve bilgi merkezlerine kolaylıkla ulaşır. 

-Talebenin, kısa zamanda araştırma yapmasını, ödev ve tez hazırlamasını sağlar. 

-Dünya bazında gelişen fikir ve düşüncelerden faydalanır. Bu sayede bütün toplumlar, hatta devletler kapalı devre olmaktan çıkarak daha şeffaf hale gelmeye başlamışlardır.

-Bütün dünyayı bir Meclis, bir sınıf haline getirir. 

“Nano Teknoloji”nin uygulandığı günümüzde “Life Long Learng” denilen hayat boyu öğrenmeye yönlendirmektedir. Bu sayede fertler, kendisine ve çevresine katma değer sağlayabilirler. Kısacası, internet aracılığıyla kişi, kısa zamanda konunun uzmanlarına, kaynaklarına ulaşarak doğru bilgiyi elde edebilmektedir. 

ZARARLI YÖNLERİ

-Doğru bilgiye ulaşmaya çalışan kişinin karşısına birçok sayıda sayfa açılabiliyor ve gereksiz bilgileri, -hatta zararlı şeyleri- görmek zorunda kalıyor. Hususan, para kazanmaya yönelik reklâm amacıyla şiddet, kumar, müstehcen ve sair ahlâk dışı programlar, ruhî bunalımlara sebep olmaktadır.

-Yapılan araştırmalarda birçok kimsenin arayacakları sitenin adresini yazmadan, -daha hızlı ulaşmayı ve .com ve .net gibi… uzantıları akılda tutmaya gerek kalmadığını düşünerek- önce google’ı açarak sitenin isminin orada arandığı tesbit edilmiştir. Kişiler “nasıl olsa google’ de vardır” diye kolaycılığa alışmaktadır. Böylece kopyalayıp, yapıştırmak suretiyle hem de parayla başkasına ödev yaptırmakla öğrencinin araştırma azmini ve kendi kabiliyetini geliştirmesini köreltmektedir.

-Çocuklar ve gençler oyun bağımlılığı yüzünden aile baskısından uzak olarak hem de grupla oyun oynandığı için internet cafeleri tercih etmektedirler. Bu da zamanlarının büyük bir kısmının buralarda öldürülmesine yol açmaktadır. Buralarda en çok “Online oyunlar” ilgi çekmekte, dolayısıyla kumar alışkanlığına götürmektedir! Zamanlarının büyük bir kısmını oyunda geçiren kişiler, yalnızlaşarak sosyal aktivitelerini yitirmektedirler. Bu ise diyalog kuramama, ailesiyle ve arkadaş çevresiyle iyi geçinememe ve devamlı çatışma halinde bulunma, hatta “İnternet”e aşırı bağımlılık gibi sonuçları doğurmaktadır!

-Görme bozuklukları, devamlı oturmadan kaynaklanan hatta yemeğini bile bilgisayar başında yeme alışkanlığından kaynaklanan iskelet bozuklukları ve obezite hastalığına yakalanma ihtimali büyüktür.

ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

Her şeyden evvel internetin nasıl kullanılması gerektiğini çocuklarımıza ve gençlerimize öğretmeliyiz. Başta bilgi edinmek, belge ve kaynaklara ulaşmak, işimiz icabı çeşitli kurumlardan randevu almak, fatura ve borç ödeme işlemlerimizi takip etmek, imtihan sonuçlarını öğrenmek vs. gibi alanlarda şuurlu olarak internetten faydalanmayı öğretmeliyiz. Diğer bir tedbir olarak, kişiyi eğlendirirken bir şeyler öğreten, onun bilgilerini bilen, beklentilerine cevap veren “web siteleri”ni devreye sokmak lâzımdır. Çocuklar veya gençler, internette arama yaparken özel işaretleri  (&, +, - gibi) kullanarak aradıkları konuları sınırlandırabileceklerdir. Yine çocuklarımızı ve gençlerimizi internetin zararlarından korumanın en önemli tedbiri ahlâk ve yasa dışı yayınların ve şiddet ihtiva eden web sitelerinden korumak için “Aile Koruma Şifresi” veya bazı filtre programları kullanmak gerekir. Bütün bu tedbirlerin ikna yoluyla mümkün olabileceğini; yasaklarla olamayacağını da hasseten bilmeliyiz.

NOT: 22 Ekim Cumartesi saat 12.00’de Yeni Asya Vakfı’nda Sabahattin Aksakal “Yaşayan Hizmet Hatıraları” konusunda bir seminer verecektir.

Okunma Sayısı: 1327
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı