"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Toplumun beklentileri

Naci TEPİR
01 Eylül 2016, Perşembe
Yanlışta ısrar artık yeter - 61

Bir müddetten beri eğitim sistemindeki aksaklık veya yanlışlıkları dile getirmeye çalışmış, bunların giderilmesi ve düzeltilmesi temennisinde bulunmuştuk. Filvaki toplumun beklentisi de bu minval üzeredir. Uzun yıllar tatbik edilen, yıkıma kadar varan ve tortulaşmış bu birikintilerin hepsinin bir anda düzeltilmesi elbette mümkün değil. Ama en mühimlerinden başlayıp, bir plan dairesinde düzeltme çalışmalarını kararlılıkla sürdürmek lâzımdır.

Bu beklentiler başlıca şöyle özetlenebilir:

1- Devlet, tepeden inmeciliği, yani “vatandaş istese de, istemese de” düşüncesi olan tekelciliği ve dayatmacılığı bırakmalı. Bilhassa eğitim ve öğretimin tanziminde toplumun etnik yapısı, maddî manevî istek ve ihtiyaçları göz önünde tutulmalıdır.

2- Eğitim ve öğretimde materyalist (maneviyattan uzak, sırf maddeye dayalı) görüş ve düşünce ile militarist görüntülerden, insan haklarına aykırı her türlü yasaklardan arınmış, insanî değerlere ve insan haklarına saygılı hür bir ortam hazırlanmalı.

3- Mecburî eğitim 5 yıla indirilmeli. Bu zaman zarfında Okumak-Yazmak, İfade, Temel Matematik, Temel Fen Bilgisi ile birlikte, Kur’ân-ı Kerîm, Ahlâk ve Din Dersleri de okutulmalıdır.

4- İlk 5 yıldan sonraki tahsil programları tamamen serbest ve tercihe bırakmalı. Aksi halde, liyakati olmadan herkesi zorla diploma sahibi yapmaya çalışmak, eğitimin kalitesini düşürecektir. Dolayısıyla “Diplomalı Cahiller” yetişecektir! Bu ise, toplumun daha da geri kalmasına yol açacaktır!

5- Özel okul ve özel eğitim kurumlarına ağırlık verilmelidir. Özel eğitim kaliteli ve Demokratik Eğitime daha elverişlidir. Zira Kalkınmış ülkelerde daha çok özel teşebbüse ağırlık verildiği görülmektedir. Buralarda devlet, sadece kontrol mekanizmasıdır.

6- Dünyanın bir çok yerinde yapılan ilmî araştırmalarla bir çok yönden zararlı olduğu tesbit edilen, bilhassa bizde büyük ölçüde toplumun ahlâk ve mihanikini bozan “Karma Eğitim” rezaletine mutlaka son verilmelidir!

7- Yapılacak bütün tanzimlerin, vatandaş-devlet işbirliğiyle yapılması daha isabetli olacaktır.

Eğitim ve Öğretimde görülen aksaklık ve yanlışlıklar şüphesiz bu kadar değil. ders müfredatından tatbik şekline kadar daha bir çok aksaklık ve yanlışlıklar var. Ehemmiyet sırasına göre zamanla bunların da düzeltilmesi yolunda gayret gösterilmesi gerekmektedir.

Okunma Sayısı: 3685
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı