"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hayata bakış gözlükleri ve doğruyu tercih sebebleri

Nejat EREN
12 Şubat 2016, Cuma 00:28
Hayata ve olaylara bakış açısı ve noktası, insanı ya zorluk ve problemin kaynağı veya çözüm ve mutluluğun merkezi yapar.

İlk peygamber ve ilk insan olan, Hz. Âdemden (as) bu zamana kadar, sekiz bin seneye yakın bir zaman diliminin geçtiği var kabul edilir. Bunca tecrübe ve birikimin insanlığa getirdiği neticelerden en önemlilerinden birisi; “Hayata bakış açısı gerçeğidir!” 

Başka bir deyişle; her insanın genelde hayata iki türlü bakış açısı vardır. Karagözlük, şeffaf gözlük. Kara gözlük, kâinatı karartırken, saydam olanı ise kâinatı nurlarla doldurabilmektedir. 

Meselâ; Kemmiyete, çokluğa ve nefsine olan bakış, hayatı daraltıp, çekilmez ederken; keyfiyet, yani kalite ve gerçeğe bakış hayatı çok mutlu ve manidar kılabilmektedir. 

Kâinata, tahribatçı; menfi, negatif bir bakış; karamsarlık ve bütün kötülüklerin anası olabilirken, “tamir” esaslı, pozitif, müsbet bir bakış; “olmaz” sanılanları “olur” kılabilmektedir.  

“Niyet” te başka sihirli bir kelime ve gerçektir. İyiye “niyet” karamsarlıkları yok ederken, “kötüye” niyet, güzellikleri bile karanlık tablolara döndürebilmektedir.  

Sabır, tahammül, fedakârlık ve istikamet üzere bir hayatı tercih, sadece o tercihi yapanla sınırlı kalmayıp; tarihe mal olup bütün insanlık ve kâinata nur saçarken, aksine olan düşünce ve zihniyet her şeyi ters yüz edebilecek neticeler doğurabilmektedir. 

“Hattâ mü’min olan bir insanın dünyanın kuruluşundan sonuna kadar uzanan mânevî bir ömrü vardır. Ve insanın bu mânevî ömrü, ezelden ebede uzanan bir hayat nurundan medet ve yardım alır.” (Şuâlar, 29 Lem’a, 2. Nokta, sh. Eski. 651, yeni: 1151) hakikati, imanın, her bir insanı bütün insanlarla irtibatlandırması ne kadar büyük bir nimettir!

“ İnsanın en büyük düşmanıyla bir nevi kardeşliği olması” (Mesnevî-i Nuriye Eski: 60. Yeni: 110) tesbitini anlayabilmek, aynı paragraftaki; “mü’min ve kâfirin” ruh hallerini bilmekte yatıyor. 

“Altına yüz yumurta bırakılan tavuk, o yumurtadan yirmisini civciv çıkarıp seksenini ifsad etse, bu tavuk, yumurta nev’ine hizmet etmiş olur. Çünkü bir civciv, bin yumurtanın annesi olabilir. Veya yüz tane çekirdek toprağa ekilse ve suyla sulanıp bilâhare yirmisi neşvünema bulup hurma ağacı olsa ve sekseni çürüyüp mahvolsa, yirmi çekirdeğin sümbüllenip ağaç olmasına sebep olan su, elbette çekirdek nev’ine hizmet etmiş olur. (İşarat’ül-İ’caz, Eski. 214, yeni: 356) yüz yumurta ve çekirdekten yirmişerinin, yani yüzde yirminin “nevine hizmet etmiş olması” gerçeğine odaklanıp, yüzde seksenin “tahrip olmasından” uzak olma ruh halini anlayabilmek esastır ve haktır!

Felsefenin, her şeyi çirkin, korkunç gösteren siyah bir gözlüğüyle değil de, İmanın, her şeyi güzel, ünsiyetli gösteren şeffaf, berrak, nuranî gözlüğüyle hayata bakabilmek asıl marifettir. “Her nerede kıbleye yönelirseniz Allah’ın rızası oradadır. (Bakara Sûresi: 115.) ilâhî emriyle fikir ve düşünce ufuklarımızı taçlandırabilmek hayatın önemli düğümlerine çözüm üretmektir 

“Söz ola kese başı, söz ola durdura savaşı!” hakikatinde olduğu gibi. Küçük bir empati ile, içinde bulunduğumuz birçok çıkmaza Kur’ân deryasından çözümler bulabiliriz.  

Meselâ; Devlet, “millete, “millet! açısından, millet de “devlete” devlet açısından bakabilse!

Büyükler, küçüklere, “küçük”  olma hesabıyla bakabilse, küçükler de;“büyüklere!” büyük olma konumuyla bakabilse!  

Amir,  memura, “memur” konumu ve gerçeğiyle, memur da “amire” amir konumu ve gerçeğiyle bakabilse,  anne - babalar evlâtlara “evlât” gerçeğiyle ve konumuyla, evlâtlar da “ebeveyn”lerine onların açısından bakabilse!

Patronlar “işçilere”, işçiler “patronlara” kendi konumları açısından bakabilse! İnsaf, merhamet, devreye girse; o zaman hayatın rengi çok daha farklı ve güzele dönecektir. 

Yurt sathına yayılan ve “Bandrol bayramıyla aşk ve şevkle devam eden parolamız; “HERKES YENİ ASYA OKUSUN! “devam ediyor. Katılımı ve paylaşımı arttıralım. İnşallah.

Okunma Sayısı: 1652
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı