"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Nur mesleğinin esasları

Nejat EREN
21 Kasım 2014, Cuma
Bir konu ve dâvânın esaslarını en iyi tesbit ve vaz’ eden, yani sabit ve anlaşılabilir kılan o sahanın ihtisas sahibi, otoritesi, hocası, üstadı ve öğreticisidir.

Nur mesleğinin banisi ve üstadı olan Bediüzzaman Said Nursî de “Hakikat Mesleği” olarak ifade ettiği bu dâvâda kendisine ilham olunan hakikatlerin esaslarını, özünü, gaye, usul ve uygulamasını şaşmaz düstur ve prensipler haline getirmiştir. Bu temel esasları da başta müntesipleri olan talebeleri ve camia olmak üzere bütün insanlığa Risale-i Nur eserlerinin çeşitli bölümlerinde net olarak beyan ve tesbit etmiştir. Bu esaslar bütün insanlık hayatı için vazgeçilmez, çok lüzumlu olan pusula, yol haritası ve bir rehber hükmünde hakikatlerdir.  
Bu esasların Risale-i Nur Külliyatı içerisinde geçtiği yerler bilhassa “lâhikalar ve müdafaalar”dır. Yaşadığı zaman dilimi içinde, etrafındaki talebeleri başta olmak üzere ehl-i ilme, millete, resmî makamlara, âlem-i İslâm’a, insanlığa ve tarihe bu ulvî hakikatleri not düşmüş, emanet olarak bırakmıştır. 
Kastamonu ve Emirdağ Lâhikaları, Şuâlar ve Lem’alar’dan derlediğimiz bu hayatî öneme haiz düsturlardan bir kısmını maddeler halinde aşağıya sıralamaya çalıştık. Hayatın her kademesinde, hadiseler karşısında takınılacak tavır ve tarzı gösteren bu mütevazı çalışmayı istifadeye medar olma duâsıyla takdim ediyoruz.
Erbabının bildiği o hakikatlerden bazılarını orijinal izahlarıyla arz etmeye çalıştık.
1. Nurun mesleğinde, “âzamî ihlâs” vardır. 
2. Nurun mesleğinde, “sırr-ı ihlâsa dayanıp, hakaik-i imaniye yolunda manevî cihad” vardır.
3. Nurun mesleğinde, “ihlâs-ı tâmmeden sonra en büyük esas, sebat ve metanettir.” 
4. Nurun mesleğinde, “Allah’ın rızasını kazanmak için, dünyevî ve uhrevî herşeyden vazgeçmek” anlayışı vardır.
5. Nurun mesleğinde, “kusurunu bilmekle mahviyetkârane yalnız rıza-yı İlâhî için rekabetsiz hizmet etme” düsturu vardır.
6. Nurun mesleğinde, “şirket-i mâneviye” ve “kardeşlerin birbirinde fâni olma” sırrı vardır.
7. Nurun mesleğinde, daima “müsbet hareket” etmek vardır.
8. Nurun mesleğinde, “nezihâne ve nazikâne ve kavl-i leyyin” ifade ve hareket etmek vardır.  
9. Nurun mesleğinde, “en mühim bir esas şefkattir.”
10. Nurun mesleğinde, “benlik, enaniyet, şan ve şeref perdesi altında makam sahibi olmaktan, öldürücü zehir gibi kaçmak” düsturu vardır.
11. Nurun mesleğinde, “atâlet, gaflet, derd-i maişete karşı cüz’î bir hizmetin de ehemmiyetli olduğu” inancı ve idraki vardır.
12. Nurun mesleğinde, “mümkün oldukça hariçten gelen ilişmelere ehemmiyet vermeme” esası vardır. 
13. Nurun mesleğinde, “siyasete girmemek, yalnız kat’î lüzum olduğu zaman ‘siyaseti dine âlet ve dost yapmak’ makamında siyasiyyûna yol göstermek ve hakkı, doğruları müdafaa etmek” prensibi vardır.
14. Nurun mesleğinde, “şimdiki cereyanların tarafgirâne çarpışmaları hengâmında sırr-ı ihlâsı muhafaza etmek, dinini dünyaya âlet etmemenin müşkülleşmiş olduğunu” kavrama basireti vardır.
15. Nurun mesleğinde, “kemiyete ehemmiyet verilmez” düsturu vardır.
16. Nurun mesleğinde, “ehl-i imanın imanını kuvvetlendirecek neticelere katlanma ve bu hizmete kanaat etme” sebat ve sadakati vardır.
17. Nurun mesleğinde, “en iyi çarenin, cereyanların kuvveti yerine, inayet ve tevfik-i İlâhiyeye dayanma” akidesi vardır.
18. Nurun mesleğinde, “tevakkuf ve muvaffakiyetsiz mağlûbiyetin olmadığı” akidesi vardır. 
19. Nurun mesleğinde, en zor anlarda bile “Risale-i Nur’un her tarafta galibâne fütuhatı vardır” inancı ile hizmete devam etme aşk ve sebatı vardır.  
20. Nurun mesleğinde, “şefkat itibarıyla, bir mâsuma zarar gelmemek için, bize zulmeden cânilere değil ilişmek, hattâ bedduâ bile etmeme” düsturu vardır.  
21. Nurun mesleğinde, “vazifesini yapmak, Cenâb-ı Hakk’ın vazifesine karışmamak” idrak ve anlayışı vardır. 
22. Nurun mesleğinde, “tarikat dersi vermek değil, iman-Kur’ân hakikatlerini ders vermek” uygulaması vardır.

NURUN MESLEĞİNDE OLMAMASI GEREKEN BAZI HUSUSLAR

1. Nurun mesleğinde, “şahsa karşı hürmet ve makam vermek” yoktur.
2. Nurun mesleğinde, “Nurlara müşteri aramak, bunun için yalvarmak” yoktur; belki “her tarafta ilânatla ve muhtaç olanların nazar-ı dikkatlerini celb etmekle” müştak olanlar onu arar bulur.
3. Nurun mesleğinde, “dâhilde, hariçte bulunan cereyanlara ve bilhassa siyasetli cemaatlere hiçbir alâka peydâ etmeme” düsturu vardır.
4. Nurun mesleğinde, “mânevî zevkler, keşfiyatlar ve maddî kerâmetlere mazhariyet beklentisi” yoktur.  
5. Nurun mesleğinde, “riyakârlık, şöhretperestlik, câzibedar bir hodfüruşluk olan tarihlere şâşaalı geçmek ve insanlara iyi görünmek arzusu” yoktur.
6. Nurun mesleğinde, “ehl-i dünya ile uğraşmamak” vardır.
7. Nurun mesleğinde, “mübarezekârâne ve siyasetvâri münakaşalar” yoktur.  
8. Nurun mesleğinde, “mübtedi’ hocalara mübareze kapısını açmak” yoktur.     
Bu güzel esas ve düsturları; en başta kendi iç dünyamızdan başlayarak, aile efradımızla, yakın akraba ve dostlarımızla, bütün camiamızla, mü’min kardeşlerimizle ve insanlık ailesiyle; uygun zaman ve zeminlerde paylaşmak, yaşayıp tatbik etmek ümit ve temennisiyle...

Okunma Sayısı: 1579
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı