"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Şahsî ve içtimâî hayat açısından İslâmî prensipler

Nejat EREN
22 Mayıs 2015, Cuma
Kâinat, insan, hayat ve olayların tahlili…

İnsan, İslâmiyet, Müslümanın tarifi ve konumları…

Zaman, insan, mekân ve hadiselerin değerlendirme ve yorumları…

Kim, nasıl, nerede, ne zaman, niçin yapacak ve yapılmalı? Gereği, önemi, lüzumu nedir? 

Zaman tünelinde, hassas dönemlerin, farklı ve karmaşık hadiselerin, değişen ve farklılaşan kimlik ve kişiliklerin bu tenakuzlarına gerekli çözümü kimden, nereden bulabiliriz?   

Risale-i Nur’un bu konulardaki tarif, tavsif ve ölçülerine bir bakalım.

Tembellik, insanlığın, hele Müslümanların, dâvâ sahiplerinin baş belâsı dert! Pekiyi çaresi ne? Kurtarıcı iksir, en kısa ve neticeye giden yol; “marifet, fazilet, yani bilgi ve güzel ahlâk.”  

Hamiyet; bir enerji ve gayretin işareti. Şiddetli mânilere karşı kararlı metânet, imkânsızlıkları mümküne indirme mahareti. Çabuk “yeise” dönüşen hamiyetin, hamiyet olmadığı… 

“Hasenât-seyyiât” denge ve ölçüsü; zamana, topluma, hayata getirdiği değişmez ölçü: “Sevâbı hatâsına tereccüh edenler (üstün olanlar), mağfiret ve affa müstehaktırlar”.  

Hataları göstermeye ibretli ve nazik bir tarif: Tembellikten kurtarmak için, kabahatleri göstermek! Tenkit ve dışlamak, aşağılamak için değil.

Çabuk toparlanmak için; mârifet ve fazîletten demiryolu yapmak, meşrû ve medenî yolla terakkiyât tohumlarına ulaşmak. Kısa zamanda mânilerden kurtulmak. Bu konudaki acele hamlenin acil çözüm getireceğini bilmek.

Yeisin, ümitsizliğin tarifi ve çaresi; başta Müslümanlar olmak üzere insanlığın kara belâlısı ümitsizlik için yapılan tesbit, yorum ve çözüm: “Yeis, aczden gelir, mâni-i herkemâldir.” Bütün mükemmelliklerin önündeki en büyük engeldir! Acizliğin bir diğer adıdır! 

İslâmın tevekkül anlayışı ve usûlü; âlemdeki Sünnetullaha (Allah’ın koyduğu kanunlara) uymak. Kişilerin bîçare tâlihlerine yardım etmesi. Tembelliğe prim vermemek. Gayret ve çalışmayı elden bırakmamak. Allah’ın arzusuna, sebepler dünyası nizâmının reddettiği, kâinatı tanzîm eden İlâhî iradeye karşı inat etmemek. Aksi bir tevekkül anlayışının dönüp, nefsi yalanlayacağı… Müslümanın buna uyması gereği…

Şeriat-ı Garrâ’nın zemine nüzûl etmesinin sebebi: Şeriat-ı Garrâ zemine nüzûl etmiş, tâ ki zeminin yüzünü temiz ve insanın yüzünü ak etmek için. İnsaniyetten siyah lekesini yok etmek için… Hem de, yok etmiş.

Yüce dinimizin, insan grupları için getirdiği esas ve hakikat: “Havas-avam, zengin-fakir, burjuva-işçi, âmir-memur veya kardeş-ağabey” arasındaki karşılıklı ilişki, duruş, tavır, davranış ve münasebete bakış açısı ve yorum farkı… Büyüklerdeki meziyetin, tevâzu sebebi iken, tahakküm vâsıtası olmaması gerektiği… Halktaki zayıf damarın, şefkati celp etmesi lâzım gelirken, esârete vesîle olmaması… Alçakgönüllülüğün, şefkat ve merhametin esas alınması… “Baskı ve tahakkümün” asla kabul görmeyeceği… Kitlelerin zayıf damarına karşı; üstekilerin “esir” muamelesi değil merhamet ve şefkati öne çıkaran bir davranış sergilemelerinin gereği… 

Muhalefetin mana ve önemi: Gerçek “demokrasiler”de “muhalefet” anlayışı “ihtilâftan istifade olunur” hakikatiyle yerli yerine oturmalıdır. Hele de bugünkü toplumun ve insanımızın her zamankinden fazla buna çok büyük ihtiyacı vardır. Muhalefetin; kavga ve hakaret konumunda anlaşılması ve bu şekilde sürdürülmesi; hem esef, hem de ibret vericidir. Hakperest olmak, fikre saygı duymak, olumsuz halleri olumluya dönüştürebilmek faziletli insanların işidir diye düşünüyoruz. 

Saadetli, mutlu, muhakemeli ve istikametli günlerin hepimizin olması dilek ve temennilerimle…

Kaynak: Bediüzzaman Said Nursî, Münâzarât.

Okunma Sayısı: 1287
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı